ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο 750.000 ευρώ στην Total για διαφθορά σε πρόγραμμα του ΟΗΕ

Πρόστιμο 750.000 ευρώ στην Total για διαφθορά σε πρόγραμμα του ΟΗΕ

Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο για διαφθορά σε σχέση με το πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ στο Ιράκ από το 1996 έως το 2003, που είχε στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες ενός αυστηρού εμπάργκο Οργανισμού

Εφετείο του Παρισιού καταδίκασε τον γαλλικό πετρελαϊκό όμιλο Total σε πρόστιμο 750.000 ευρώ για διαφθορά σε σχέση με το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" του ΟΗΕ στο Ιράκ από το 1996 έως το 2003.

Η ποινή συνάδει με τα αιτήματα του βοηθού δημόσιου κατήγορου και αποτελεί τη μέγιστη ποινή που επέσυρε το αδίκημα την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα. Ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Vitol έχει καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 300.000 ευρώ. Πρωτοδίκως όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί.

Ο συνήγορος της Total Ζαν Βέιλ εξέφρασε την "απογοήτευσή" του για αυτή την απόφαση.

Ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε, άλλοι 11 καταδικάστηκαν σε πρόστιμα από 5.000 ευρώ με αναστολή έως 100.000 ευρώ.

Ανάμεσά τους και ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζαν-Μπερνάρ Μεριμέ και ο πρώην διπλωμάτης Σερζ Μπουαντεβέ, οι οποίοι καταδικάστηκαν στην καταβολή προστίμων 50.000 και 70.000 ευρώ αντίστοιχα.

Έπειτα από οκτώ χρόνια ανάκρισης και έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, το πλημμελειοδικείο του Παρισιού εξέδωσε στις 8 Ιουλίου 2013 μια θεαματική ετυμηγορία στην υπόθεση αυτή απαλλάσσοντας όλους τους κατηγορούμενους.

Η εισαγγελία κατέθεσε έφεση για τους περισσότερους από αυτούς αλλά όχι και κατά του γάλλου πρώην υπουργού Σαρλ Πασκουά και του Κριστόφ ντε Μαρζερί, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Total, της οποίας ήταν τότε διευθυντής για τη Μέση Ανατολή του τμήματος "εκμετάλλευση-παραγωγή". Και οι δύο έχουν αποβιώσει.

Σε ισχύ από το 1996 έως το 2003 το πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" είχε στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες ενός αυστηρού εμπάργκο του ΟΗΕ στο Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.

Το πρόγραμμα επέτρεπε στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν να πωλεί πετρέλαιο, σε περιορισμένες ποσότητες και υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, σε αντάλλαγμα για ανθρωπιστικά και καταναλωτικά αγαθά. Όμως η Βαγδάτη παρέκαμψε το πρόγραμμα μέσω παράλληλων πωλήσεων και υπερτιμολογήσεων, διανέμοντας εκατομμύρια βαρέλια σε "φιλικές" προσωπικότητες ή ενθυλακώνοντας προμήθειες από τις πωλήσεις πετρελαίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top