«Αν δεν συζητούμε για λύση του Κυπριακού τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πρέπει να συζητούμε, όχι για χάρη της συζήτησης, αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε επιτέλους στην επιθυμητή λύση».
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «με την ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας, η ΠΟΓΟ, η ΠΕΟ και σειρά από άλλες οργανώσεις έχουν αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία να διατρανώσουν την επιθυμία τους για αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας, στις πολιτικές εκείνες που θέλουν τον κόσμο να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανέχεια και στη φτώχεια».
«Γι` αυτό και η παρουσία μου εδώ για να στηρίξω αυτή την πρωτοβουλία και να στείλουμε μαζί το μήνυμα ότι τα πάντα κερδίζονται με αγώνες και όχι παρακολουθώντας παθητικά τις όποιες εξελίξεις που αφορούν τη ζωή μας, που καθορίζουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», είπε.
«Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις «με στόχο επιτέλους να ακούσουν εκείνοι που αποφασίζουν στην ΕΕ ότι οι πολιτικές τους είναι αδιέξοδες, απευθύνονται στους λίγους και στους εκλεκτούς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος των πολλών».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών, «δηλαδή να αναδειχθούν οι διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, να ακούσει ο κόσμος, να κρίνει και να ψηφίσει».
«Βέβαια δεν θα είναι το μόνο ζήτημα. Θεωρώ ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι και το μέλλον και η προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού για επιβίωση, δηλαδή θα πρέπει να συζητηθεί το Κυπριακό και τι θα συμβεί εάν δεν συζητούμε για να το λύσουμε, καθώς επίσης και σειρά από άλλα ζητήματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά όπως είναι το θέμα της διαφύλαξης των θεσμών, της δεοντολογίας, ενός επιπέδου αξιοπιστίας στον τόπο μας που θεωρώ ότι δέχεται απανωτά πλήγματα αυτό το κεφάλαιο», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι αν δεν συζητούμε για λύση, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές γι` αυτό πρέπει να συζητούμε, όχι για χάρη της συζήτησης βέβαια, αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να φτάσουμε επιτέλους στην επιθυμητή λύση».
«Και όταν μιλούμε εμείς για λύση - θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά επειδή υπάρχουν δυστυχώς οι πολλοί κακοπροαίρετοι που διαστρεβλώνουν - δεν εννοούμε την όποια λύση, εννοούμε λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει και που θα βασίζεται σε αρχές που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, πάνω στις αρχές που θεμελιώνεται η ΕΕ και βέβαια στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».
Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις Νταβούτογλου για τη “συμφωνία” του νερού στα κατεχόμενα, οι οποίες, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, «πολλοί θεώρησαν ότι απευθύνονται προς το ΑΚΕΛ», ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μας κατονόμασε και ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Ταλάτ. Η θέση μας δεν αλλάζει, δεν διαφοροποιείται».
«Η τ/κ κοινότητα με τη λύση στο Κυπριακό θα έχει τη δυνατότητα να υπογράφει συμφωνίες, οι οποίες θα συμφωνηθούν. Δηλαδή, στα θέματα τα πολιτιστικά, σε κάποια ζητήματα εμπορικής φύσης. Αυτό εξάλλου είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έχει επαναβεβαιωθεί απ` ό,τι γνωρίζω μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί», είπε.
Η «συμφωνία» για το νερό, πρόσθεσε, «ξεφεύγει εντελώς απ` αυτά τα πλαίσια και είναι με αυτή την έννοια που εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτή είναι η μια πτυχή. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πτυχή που λέει ότι: Ξεπουλιέται ο φυσικός πλούτος της Κύπρου σε τουρκικές εταιρείες κάτι που δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Εμείς επιμένουμε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο δημόσιο και εκεί πρέπει να παραμείνει».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι οι δύο πολιτείες θα μπορούν, σε περίπτωση λύσης, να κάνουν κάποιες συμφωνίες, αυτό «σε καμία περίπτωση» δεν σημαίνει κυριαρχία και πρόσθεσε πως «ως συνιστώσες οντότητες θα έχουν το δικαίωμα σε τομείς που είναι διαφορετικοί. Και ο τομέας της παιδείας, όπως ξέρουμε, είναι ένας τομέας που η κάθε κοινότητα και η κάθε πολιτεία μελλοντικά θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει δικές της συμφωνίες», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις