«Η παράτυπη ροή προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων έρχεται στο τέλος της, αυτή η διαδρομή είναι πλέον κλειστή».
Aυτό φέρεται να αναφέρεται στο προσχέδιο, σε μία διατύπωση που φαίνεται να επικυρώνει τα αυστηρότητα μέτρα που έχουν επιβάλει στα σύνορά τους η Αυστρία, η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες, ουσιαστικά εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε ελληνικό έδαφος.
Η οριστική διακοπή των ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω του Βαλκανικού Διαδρόμου, αναμένεται να ανακοινωθεί ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, όπως μεταδίδει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επικαλούμενη προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου.
Υπενθυμίζεται πως η Βιέννη έχει θέσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων και το τέλος των παράτυπων ροών ως προϋποθέσεις για την ισότιμη κατανομή των προσφύγων. Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι αυτή τη στιγμή σε ελληνικό έδαφος, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να προειδοποιεί ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων μπορεί να φτάσει τους 100.000 έως το τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με την Der Standard, η Ε.Ε. θα ζητήσει επίσης από την Ελλάδα να δημιουργήσει το ταχύτερο δυνατό τις 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που έχει υποσχεθεί από το φθινόπωρο, μήνυμα που στέλνει με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλο της «Bild» και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Στον αντίποδα πάντως, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει «κάθε βοήθεια» στην Ελλάδα «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης.
Παρά το θέμα των συνόρων, αιχμή της Συνόδου θα είναι η προσπάθεια της Ε.Ε. να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την Τουρκία για ένα πρόγραμμα μεγάλων επαναπροωθήσεων, που θα προβλέπει στο ελάχιστο ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
Το σύστημα επανεισδοχής θεωρείται «κλειδί» για την μείωση των ροών προς την Ευρώπη, λειτουργώντας παράλληλα ως μέτρο αποθάρρυνσης των διακινητών και των οικονομικών μεταναστών που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Ως αντάλλαγμα, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει η Ε.Ε. την Τουρκία, κατά τη Σύνοδο της Δευτέρας θα συζητηθεί η πρόταση για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από τη γείτονα χώρα σε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις