ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Η.Π.Α τραβούν το αυτί της Τουρκίας

Οι Η.Π.Α τραβούν το αυτί της Τουρκίας

Νέες επικρίσεις σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης, αυτή τη φορά για τις διώξεις σε βάρος αρκετών από τους 1.100 ακαδημαϊκούς που συνυπέγραψαν προ εβδομάδων επιστολή για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως 471 από τους ακαδημαϊκούς ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές και σε βάρος 156 έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είπε η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει αυτές τις ενέργειες «ως μέρος μιας ανησυχητικής τάσης στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επίσημα όργανα επιβολής της τάξης και δικαστικές αρχές, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν νόμιμο πολιτικό λόγο.”

«Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, κρίσιμες απόψεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται και σίγουρα να μην φιμώνονται. Γι `αυτό προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές - όπως έχουμε πει πολλές φορές - να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους προασπίζουν τις δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο κ. Τόνερ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν από το κλίμα που δημιουργείται στην Τουρκία, μέσα στο οποίο αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν σε δημόσιο διάλογο νόμιμες επικριτικές φωνές, όπως εκδότες, ακαδημαϊκοί.

«Είναι ανησυχητικό. Το εγείρουμε με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 30 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Ασφάλεια των Πυρηνικών, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσιγκτον 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου.

«Χωρίς επιβεβαίωση ότι κατ’ ακρίβεια έρχεται και αν θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο, δεν θα ήθελα να μιλήσω για ποια πιθανόν θα ήταν η ατζέντα. Εκτός του να πω ότι θα συζητήσουμε ένας εύρος θεμάτων με την Τουρκία και δεν θα διστάσουμε να συζητήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους στενούς συμμάχους και εταίρους μας», είπε.

Ο κ. Τόνερ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top