Εξετάζεται η αποστολή μιας πολιτικής δύναμης, σύμφωνα με τη Μογκερίνι
Οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη η οποία έχει χαρακτηριστεί «ανησυχητική», σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συνάντηση της Μογκερίνι με τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, όπου οι 28 προσπαθούν να αποσπάσουν μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αναχαιτίσουν τα κύματα των μεταναστών που φθάνουν στις ελληνικές ακτές.
Όμως εδώ και μερικές ημέρες η διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο χιλιάδων μεταναστών που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη επανέφερε το φάσμα αυτού του δεύτερου μετώπου προς αντιμετώπιση στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε την ανάγκη «να αναλυθεί αυτό που μπορεί κανείς να κάνει» απέναντι στις «μαφίες που επιδίδονται στο εμπόριο ανθρώπων» από τη Λιβύη, επωφελούμενες από το πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα.
«Είναι μια συνάντηση για να αναλύσουμε την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία όμως ακόμη δεν έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, η Λιβύη είναι μια χώρα όπου το Νταές είναι παρόν», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Χθες βράδυ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε πως υπάρχει ένας «πολύ σοβαρός κίνδυνος», αν «το χάος παραμείνει (στη Λιβύη), να υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών», που θα διέρχονται από «τη Μάλτα, την Ιταλία και, αύριο, ακόμη μια φορά από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να επωφεληθεί αυτής της συνάντησης για να υπενθυμίσει πως η χώρα του τάσσεται υπέρ της επέκτασης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Σοφία για την καταπολέμηση των διακινητών, σύμφωνα με επίσημη βρετανική πηγή.
Προς το παρόν οι αναχαιτίσεις σκαφών διακινητών επιτρέπονται μόνο στα διεθνή ύδατα, ελλείψει εντολής από την κυβέρνηση της Λιβύης για επέμβαση κοντά στις ακτές ή του πράσινου φωτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποστρέψουμε το βλέμμα και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις οδούς διέλευσης της ανατολικής Μεσογείου, πρέπει επίσης να παρακολουθούμε τις άλλες», υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του Κάμερον.
Η επιχείρηση Σοφία ξεκίνησε από την ΕΕ τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από πολλά τραγικά ναυάγια ανοικτά της Λιβύης, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μερικών μηνών. Στη συνέχεια ωστόσο η διαδρομή αντικαταστάθηκε από τη δίοδο μέσω του Αιγαίου, από την οποία περισσότεροι από 850.000 μετανάστες έφθασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2015.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προειδοποίησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης πως σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί στη Λιβύη θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες μελετούν επίσης την αποστολή μια πολιτικής αποστολής ασφαλείας στη Λιβύη.
«Υπάρχουν περισσότεροι από 450.000 εκτοπισμένοι και πρόσφυγες στη Λιβύη που θα ήταν εν δυνάμει υποψήφιοι για μετανάστευση στην Ευρώπη», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε επιστολή της με ημερομηνία 12 Μαρτίου την οποία έχει δει το πρακτορείο.
Η Μογκερίνι αναφέρει πως έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για μια αποστολή για την ανοικοδόμηση της αστυνομίας της Λιβύης, την αντιτρομοκρατία και επιχειρήσεις διαχείρισης των συνόρων από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Η πιθανότητα να συσταθεί μια ομάδα 'αναπτύξιμων ειδικών' στη μετανάστευση και στα θέματα ασφαλείας... θα μπορούσε να εξερευνηθεί», ανέφερε η Μογκερίνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις