Πριν πάτε σε κάποια συναυλία, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι ωτασπίδες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν Ολλανδοί ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι οκτώ στους δέκα νέους εκδηλώνουν κάποιου είδους διαταραχή της ακοής έπειτα από λίγες ώρες συμμετοχής σε μουσικές εκδηλώσεις.
Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην απώλεια ακοής είναι πολλοί, η έκθεση στην δυνατή μουσική των κλαμπ, των συναυλιών και των μουσικών φεστιβάλ όμως είναι καθοριστική, ιδίως στους νέους.
Στους χώρους αυτούς η μουσική είναι τόσο δυνατή ώστε καταλήγει κανείς να εκτίθεται επί ώρες σε ήχους από 100 έως 110 ντεσιμπέλ (db), όταν το ανώτατο όριο εντάσεως ήχου που αντέχει το ανθρώπινο αυτί είναι τα 85 db για οκτώ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας των ΗΠΑ.
Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης επιστράτευσαν 51 εθελοντές, ηλικίας 21-33 ετών, οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήρια για ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο Άμστερνταμ και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: η μία παρακολούθησε το φεστιβάλ με ωτοασπίδες και η άλλη όχι.
Οι ερευνητές συνέστησαν στους εθελοντές τους να αποφύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ πριν την έναρξή του και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του έπειτα από 4,5 ώρες τούς υπέβαλλαν σε ακοολογικό έλεγχο.
Οι ερευνητές κατέγραφαν επίσης τον ήχο του φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μέση έντασή του ήταν τα 100 db.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery», οι διαφορές στην ακοή μεταξύ των εθελοντών των δύο ομάδων ήταν τεράστιες, με όσους δεν είχαν προστατεύσει τα αυτιά τους να έχουν 5,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν διαταραχή της ακοής.
Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές που φορούσαν ωτοασπίδες μόνο το 8% παρουσίαζαν κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής και μόνο το 12% είχαν βουητό (εμβοές) στα αυτιά μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ.
Απ’ όσους, όμως, παρακολούθησαν την εκδήλωση δίχως προστασία της ακοής, το 42% είχαν κάποιου βαθμού απώλειά της και το 40% βουητό.
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, λένε οι ερευνητές, διότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη δυνατή μουσική μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής.
Επομένως, «η χρήση ωτοασπίδων πρέπει να προωθείται ενεργά και να ενθαρρύνεται για να αποφεύγεται η προκαλούμενη από τον ήχο απώλεια της ακοής», γράφουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις