Τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πρόθεση πολιτογράφησης επιπρόσθετου αριθμού εποίκων στα κατεχόμενα μετέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν στο Foreign Office διάφορες πτυχές των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, θέματα Ευρώπης και ασφάλειας.
Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Κασουλίδη στη βρετανική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, αρχικά με τις κύριες εργασίες της Υπουργικής Ομάδας Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), της οποίας προεδρεύει ο Κύπριος υπουργός. Ακολούθησε η συνάντηση με τον κ. Χάμοντ και έπειτα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστο Καραολή και τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη.
Η συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Κασουλίδης με τους ομολόγους του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν Μαρκ Αϊρό σε Βερολίνο και Παρίσι αντίστοιχα.
Επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι διεξαγόμενες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. «Μεταφέραμε μια απεικόνιση του πού βρίσκονται τα πράγματα, αλλά στη συνέχεια μιλήσαμε και για κάποιες ανησυχίες που έχουμε με το γεγονός ότι το θέμα των εποίκων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και περίπλοκο θέμα που αν θα λυθεί κατά κάποιον εύκολο τρόπο είναι μόνο εάν διατηρηθεί η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου γύρω από τις αναλογίες του 80 προς 20, του 4 προς 1», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης. «Έχουμε εκφράσει ανησυχία για την πρόθεση υποστηριζόμενη από την Άγκυρα για πολιτογράφηση ακόμα επιπρόσθετων 25.000 εποίκων, που χαλάει εντελώς την όλη εξίσωση και τα όσα ήδη υπάρχουν ως συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε επίσης και η ανάγκη να ξεκινήσουν προσπάθειες ως προς τους τρόπους αναζήτησης πόρων για τη χρηματοδότηση της λύσης. Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «αυτό προϋποθέτει και ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με τις βρετανικές εκτιμήσεις θα έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση του περιουσιακού προβλήματος, από πλευράς χρηματοδότησης πάντα». Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασίες μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, «ανάλογα με τη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».
Με τις δηλώσεις του από το Λονδίνο ο Ιωάννης Κασουλίδης θέλησε να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις: «Παρόλο που λανθασμένα η τουρκική πλευρά λέει ότι η οποιαδήποτε επιβράδυνση στην πρόοδο οφείλεται στις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, εν τούτοις είχαμε πάντα πει ότι δε μας επηρεάζουν οι εκλογές. Θα πρέπει να αποδειχθεί αμέσως μετά τις 22 Μαΐου ότι θα υπάρξει ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά από όπου εκκρεμούν απαντήσεις επιτάχυνση. Διαφορετικά οι εκλογές δεν ήταν παρά μόνο μία δικαιολογία».
Πέραν του Κυπριακού οι κ.κ. Κασουλίδης και Χάμοντ συζήτησαν θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε αυτή τη στιγμή κοινή ανησυχία και κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε την ανατολική Μεσόγειο από τον κίνδυνο των τζιχαντιστών τρομοκρατών και για αυτό η συνεργασία μας είναι στενή τόσο για το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τις βρετανικές βάσεις», είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.
Ακόμα ένα θέμα της ατζέντας της συνάντησης των δύο υπουργών ήταν η πορεία προς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Δεδομένου ότι οι Κύπριοι της Βρετανίας ως πολίτες της Κοινοπολιτείας είναι οι μόνοι μαζί με τους Μαλτέζους πολίτες της ΕΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου, ο κ. Κασουλίδης τους απηύθυνε το εξής μήνυμα: «Θεωρώ ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς αλλά και άλλους. Ούτε είναι συμφέρον της Κοινοπολιτείας η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Κοινοπολιτεία επωφελείται από την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου που πρωτοστατεί σε πολιτικές όπως για την κλιματική αλλαγή, όπως η αειφόρος ανάπτυξη από την οποία επωφελούνται πολλά κράτη της Κοινοπολιτείας κ.ο.κ. Επομένως πιστεύω και καλώ τους συμπατριώτες μας να ενισχύσουν σοβαρά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Η ΕΕ που υφίσταται τόσες πολλές προκλήσεις πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί από εξόδους».
Κατά την πρωινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των εννέα χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας που απαρτίζουν τη CMAG το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι ενέργειες της κυβέρνησης στις Μαλδίβες σε βάρος της αντιπολίτευσης, οι οποίες, όπως σχολίασε ο προεδρεύων κ. Κασουλίδης, «εξέρχονται των κανόνων ενός πραγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος». Τόνισε παράλληλα ότι και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βρει σύμμαχο την Κοινοπολιτεία για να πετύχει δικούς της πολιτικούς σκοπούς. Κάλεσε όλες τις πλευρές στη μικρή νησιωτική χώρα να συμβάλλουν στην προώθηση των θεσμών της δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις αρχές της Κοινοπολιτείας υφίστανται κυρώσεις.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί από τη βρετανική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης. Την Τρίτη είχε συναντήσεις με τη νέα ΓΓ της Κοινοπολιτείας βαρόνη Σκότλαντ, τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και τον Νεοζηλανδό Υπουργό Εξωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις