ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριανού: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να σκέφτεται πριν να κατηγορεί τη Βουλή

Κυπριανού: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να σκέφτεται πριν να κατηγορεί τη Βουλή

Να σκέφτεται πριν κατηγορήσει τη Βουλή ότι ψήφισε Νόμους προς άγραν ψήφων, κάλεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας πως ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε δώσει δεσμεύσεις και υποσχέσεις στον κυπριακό λαό προεκλογικά, το 2013, τις οποίες ξέχασε την επομένη των εκλογών.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις για παραχώρηση βίζας στους Τούρκους υπηκόους χωρίς να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της η Τουρκία, καθώς και να μελετήσει σοβαρά το θέμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά την παράδοση των οικονομικών καταστάσεων του ΑΚΕΛ στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων, ο κ. Κυπριανού σχολίασε και καταδίκασε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Βουλή ψήφισε Νόμους προς άγραν ψήφους. “Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαξίωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αυτό τον τρόπο και το λιγότερο ανέμενα να σκεφτεί 2 και 3 φορές προτού απαγγείλει μια τέτοια κατηγορία στη Βουλή”, είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ θυσίασαν το Κυπριακό μερικές φορές στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων “και θα πρέπει τουλάχιστον να σκέφτονται πριν να εκφράζουν τέτοιες κατηγορίες”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε σωρεία δεσμεύσεων και υποσχέσεων στον κυπριακό λαό για να κερδίσει τις εκλογές, τις οποίες όμως ξέχασε, όπως είπε, την επομένη μέρα. Επίσης, “του διαφεύγει ότι ο ίδιος και το κόμμα του ηγήθηκαν της τότε κυβερνώσας Βουλής για να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα μονόδρομο επί διακυβέρνησης Χριστόφια”, είπε και πρόσθεσε πως ο ύπατος θεσμός της Δημοκρατίας θα πρέπει να σέβεται το θεσμό της Βουλής αν θέλουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια της κοινής γνώμης.

Εμπορική Συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ
Οσον αφορά το θέμα της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, είπε ότι το ΑΚΕΛ εγείρει αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας πως θα είναι καταστροφική για χώρες όπως η Κύπρος γιατί τίθενται τα συμφέροντα των πολυεθνικών πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών. Οπως είπε, σύμφωνα με αναφορές της Greenpeace σε έγγραφα μυστικά που συζητούνται μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι έκδηλα αντιπεριβαλλοντικό και αντιλαϊκό.

“Η έκκληση που απευθύνουμε στην Κυβέρνηση είναι επιτέλους αν ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, να το μελετήσει και να μας πει πώς προτίθεται να αντιδράσει όταν το όλο θέμα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, είπε.

Θέμα Βίζας για Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που συζητείται για παραχώρησης βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο κ. Κυπριανού είπε πως όταν γινόταν η συζήτηση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό και η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα, το ΑΚΕΛ διατύπωσε ανησυχίες, λέγοντας πως πετύχαμε να μην χάσουμε και προειδοποιώντας πως οι πιέσεις θα επανέλθουν και όντως επανήλθαν πριν τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η βίζα, μια εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων κάτι που σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ είναι η Κυβέρνηση να στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν πάνω της. “Αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ έθεσε δεν πρέπει να υποχωρήσουμε”, πρόσθεσε.

Κατάθεση οικονομικών καταστάσεων 2015

Όσον αφορά την κατάθεση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι λογαριασμοί αφορούν την Κεντρική Επιτροπή και τις Επαρχιακές Οργανώσεις. Σύμφωνα με τις καταστάσεις, το κόμμα μαζί με τις συνδεδεμένες εταιρείες του παρουσιάζει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 σύνολο περιουσιακών στοιχείων ύψους 10,830,428 ευρώ από τα οποία αν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις σε πιστωτές και τραπεζικά ιδρύματα ύψους 3,984,099 ευρώ, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 6,603,774 ευρώ.

Σε ερώτηση αν το σημείο στους λογαριασμούς που αναφέρεται ως τα περιουσιακά στοιχεία από δωρεές/εισφορές που κατά διαστήματα γίνονται από συντρόφους μέλη του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει το σύνολο τον εισφορών από τρίτους, ο κ. Κυπριανού είπε πως πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία, όπως σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία διάφοροι κληροδοτούν στο κόμμα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η σημερινή κατάθεση των λογαριασμών δεν έχει να κάνει με τις κατηγορίες που δέχθηκε το ΑΚΕΛ τελευταίως αλλά είναι η υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία. “Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε τίποτα απολύτως να φοβηθούμε σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μας καταστάσεις”, είπε, σημειώνοντας πως αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν σε ανοικτή προς τα ΜΜΕ σύνοδο του κόμματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top