ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάμε για Brexit σύμφωνα με δημοσκόπηση της Daily Telegraph

Πάμε για Brexit σύμφωνα με δημοσκόπηση της Daily Telegraph

Μικτά μηνύματα δίνει η νεότερη μεγάλη εβδομαδιαία δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Telegraph, δυόμισι εβδομάδες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ενώ σε συνολικό ποσοστό η παραμονή στην ΕΕ φαίνεται να έχει ενισχυθεί έστω οριακά ως προς την πρόθεση ψήφου έναντι του Brexit, μεταξύ των ερωτηθέντων που δηλώνουν σίγουροι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη η εικόνα είναι αντεστραμμένη.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η σαφής τάση που αποκαλύπτεται από τη νέα δημοσκόπηση είναι ότι η εκστρατεία Leave υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έχει ένα πλεονέκτημα ως προς την κινητοποίηση των υποστηρικτών της έναντι της εκστρατείας Remain υπέρ της παραμονής. «Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι τις 23 Ιουνίου, τότε τα δημοψήφισμα θα κριθεί στο νήμα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής σερ Λίντον Κρόσμπι.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της παραμονής (από 51% την περασμένη εβδομάδα) και το 40% υπέρ του Brexit (από 42%). Ωστόσο, μεταξύ αυτών που λένε ότι σίγουρα θα ψηφίσουν το 47% υποστηρίζουν το Brexit έναντι μόλις 48% που υποστηρίζουν την παραμονή. Η διαφορά του 1% είναι κατά σημαντικό ποσοστό μειωμένη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα (51% έναντι 46%) και ακόμα πιο μειωμένη σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν (55% έναντι 42%).

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για δύο ευρείες στρατηγικές αλήθειες. Πρώτον, η πλειοψηφία του βρετανικού πληθυσμού υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, καθώς στις τελευταίες επτά δημοσκοπήσεις της ORB η παραμονή έχει εξασφαλίσει πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος συνολικά. Αλλά, εξίσου σημαντικά, οι ψηφοφόροι υπέρ της εξόδου είναι πιο κινητοποιημένοι ως προς την άσκηση του δικαιώματός τους», επισημαίνει ο σερ Λίντον.

Οι αναποφάσιστοι ή αυτοί που λένε ότι είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη έχουν αυξηθεί από 18% σε 19%, ενώ στην παράσταση νίκης η παραμονή στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά μπροστά, καθώς το 59% των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα θα ψηφίσει κατά του Brexit έναντι ποσοστού 22%.

Σαφές είναι επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως η οικονομία της Βρετανίας θα είναι ισχυρότερη εντός ΕΕ παρά εκτός (45% έναντι 37%), αλλά και ότι το μεταναστευτικό σύστημα θα είναι βελτιωμένο σε περίπτωση Brexit (54% έναντι 21%).

Η δημοσκόπηση για την Telegraph φαίνεται να συμφωνεί με την τάση των τελευταίων δέκα ημερών υπέρ του Brexit λόγω της έμφασης που δόθηκε στο μεταναστευτικό. Τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου σε Guardian και Observer που έφερναν μπροστά το Brexit (52%-48% και 43%-40% αντίστοιχα) ακολούθησαν δύο μικρότερες από την εταιρεία YouGov για το ITV με προβάδισμα επίσης υπέρ της εξόδου από την ΕΕ (45% έναντι 41%) και της εταιρείας ICM με ανάλογο αποτέλεσμα (48% έναντι 43%).

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top