ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική προσέγγιση η διαχείριση του χρόνου από τους ηγέτες, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Έιντε

Στρατηγική προσέγγιση η διαχείριση του χρόνου από τους ηγέτες, δήλωσε στα κατεχόμενα ο Έιντε

Ευτυχής διότι άκουσε και από τους δύο ηγέτες να επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους όχι μόνο στον κοινό στόχο, τη λύση, αλλά να επιδιώξουν να εξεύρουν λύση εντός του 2016, δήλωσε ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη δίωρη συνάντησή του με το Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι ήταν μια μακρά, πολύ εποικοδομητική και περιεκτική συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη, υπενθυμίζοντας ότι αύριο οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι μετά από λίγο καιρό. “Είναι βασικά η συνάντηση που ιδανικά θα είχαμε πριν 13 ημέρες. Όμως είμαι ευτυχής να πω ότι συνάντησα και τους δύο ηγέτες σήμερα και άκουσα πως και πάλι έχουν επαναδεσμευθεί στον κοινό τους στόχο, που είναι όχι μόνο η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, αλλά να προσπαθήσουν να την βρουν το 2016”.

Και όλοι συμφωνούμε, συνέχισε, ότι για να επιτύχουμε αυτή τη φιλοδοξία, που είναι δική τους και όχι δική του – όπως σημείωσε- “δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, με τον καλύτερο τρόπο”.

Αύριο, ανέφερε ο κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το πού βρισκόμαστε, θα ρίξουν μια συνολική ματιά σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, πού είμαστε κοντά και ποια είναι τα βασικά εκκρεμή ζητήματα και στη συνέχεια θα σχεδιάσουν τις επόμενες εβδομάδες με τέτοιο τρόπο που μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα στο υψηλότερο επίπεδο. Πράγμα που σημαίνει, είπε, ότι οι ηγέτες είναι τώρα έτοιμοι να αναλάβουν ακόμη πιο άμεσο έλεγχο αυτού του θέματος.

“Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε αύριο. Γι `αυτό και δεν θα προκαταλάβω τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης, αλλά αυτό είναι στο οποίο ουσιαστικά επικεντρωνόμαστε αύριο”. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, όπως ανέφεραν και οι ηγέτες στη δήλωσή τους στις 15 Μαΐου, πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει σημαντικά επιτεύγματα, αλλά παραμένουν πολλά ακόμη και αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι σκληρές και να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και το θάρρος που οι ηγέτες έχουν επιδείξει μέχρι τώρα και αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά γνωρίζοντας τους ηγέτες καλά, νομίζω ότι η δέσμευσή τους είναι πολύ σαφής, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

Αυτό έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επειδή, είπε, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι ηγέτες βλέπουν ότι χωρίς τη συνεχή δέσμευσή τους, “δεν θα υπάρξει λύση και μπορεί να μην υπάρξει ποτέ. Έτσι, νομίζω ότι αυτό είναι το πού πραγματικά βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τον καθορισμό τρίπτυχου για συγκλίσεις, συναντιλήψεις και διαφορές στις συνομιλίες και γιατί χρειάζεται κάτι τέτοιο να διασαφηνιστεί τώρα, ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες όπου υπάρχουν πολλά μαύρα σημεία (συγκλίσεις), κάποια μπλε (ε/κ θέσεις) και άλλα κόκκινα (τ/κ θέσεις) όπου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θέσεων των πλευρών. Σε αυτές τις πολλές σελίδες, ανέφερε, έχουν μια πλήρη εικόνα ως προς το πού βρισκόμαστε. Η ιδέα, εκτίμησε, του Προέδρου Αναστασιάδη είναι όχι να αντικαταστήσει τον τρόπο αυτό, διότι θα συνεχίσουν στις συνομιλίες να χρησιμοποιούν τον κώδικα χρωμάτων (colour code), αλλά να έχουν μια κοινή ανάγνωση σε συνολικό επίπεδο και δεν είναι μια εναλλακτική διαδικασία. “Είναι απλά μια δυνατότητα για τους ηγέτες να δουν τη μεγάλη εικόνα μαζί, που είμαστε συνολικά”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερο χρόνο και περισσότερη δουλειά, ο κ. Ειντε είπε ότι αυτό σημαίνει να διασφαλίσουμε πως “έχουμε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη δομή, ώστε να μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση του χρόνου μας”. Επειδή, συνέχισε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται “και τώρα που μιλάμε”, αλλά οι ηγέτες – συνέχισε - θέλουν να έχουν μια συνολική ματιά σε όλη τη διαδικασία και μια κοινή αντίληψη για το πού βρίσκονται τα κύρια εκκρεμή ζητήματα και τι περισσότερο υπάρχει σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο.

Υπάρχουν, είπε, θέματα που είναι πολύ σημαντικά και άλλα που είναι επείγοντα, λέγοντας ότι δεν συμβαίνει πάντοτε τα πιο σημαντικά θέματα να είναι και τα πλέον επείγοντα, επειδή είναι ορισμένα πράγματα όπου χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο για να προγραμματίσουμε την εφαρμογή τους για παράδειγμα, όπως ανέφερε. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, συνέχισε, που μπορούμε να τα συζητήσουμε στο τελικό στάδιο. Έτσι, δήλωσε, είναι στρατηγική προσέγγιση το πώς θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας, την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν αύριο “και το τι θα βγει από αυτή τη συζήτηση, θα το μάθετε αύριο" .

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη - Mαζί αλλάζουμε την Κύπρο»

«Η Γέννηση του Χριστού αναδεικνύει τα μηνύματα της αγάπης, της πίστης, της προσφοράς και της ελπίδας.»,  αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top