Αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με την ενδοκοινοτική μετανάστευση βρέθηκε για ακόμα μία φορά ο Ντέιβιντ Κάμερον στη δεύτερη τηλεοπτική εμφάνισή του ενώπιον επιλεγμένου κοινού το βράδυ της Τρίτης στο ITV.
Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις θέσεις εργασίας που πληρούνται από αυτούς αντί από Βρετανούς πολίτες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχουν σωστοί τρόποι και λανθασμένοι τρόποι» αντιμετώπισης των προκλήσεων της μετανάστευσης. «Το οικονομικό σοκ από την έξοδο από την ΕΕ δεν αξίζει την ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις του περί ύφεσης σε περίπτωση Brexit, ο κ. Κάμερον είπε ότι ναι μεν η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός ΕΕ, αλλά ότι θα υπήρχε μεγάλο κόστος ως προς την απώλεια θέσεων εργασίας και πιθανότατα ύφεση. Παρέπεμψε στη «συναίνεση» επί των οικονομικών κινδύνων του Brexit μεταξύ των «ειδικών» και προέτρεψε τους ψηφοφόρους να εισακούσουν τις προειδοποιήσεις τους.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έθιξε επίσης το ζήτημα της εθνική κυριαρχίας, λέγοντας ότι «η αληθινή κυριαρχία έγκειται στον έλεγχο του πεπρωμένου της χώρας», ο οποίος εξασφαλίζεται με την παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Χαρακτήρισε την «ανάκτηση του ελέγχου» των ηνίων της χώρας εκτός ΕΕ που υπόσχονται οι οπαδοί του Brexit ως «ψευδαίσθηση κυριαρχίας».
Προειδοποίησε εξάλλου ότι ένα Brexit είναι πιθανό να οδηγούσε στη διάσπαση και του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα από ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.
Στην ίδια διαδικασία των ερωτήσεων από το κοινό είχε υποβληθεί αμέσως νωρίτερα ο ηγέτης του άκρως ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Brexit αν και σε διαφορετική ομάδα από την επίσημη εκστρατεία Vote Leave των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ.
Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός είπε ότι οι Βρετανοί έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας τους, ενώ προέβλεψε ότι η ΕΕ είναι καταδικασμένη έχοντας εξελιχθεί σε «καταστροφή». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Φάρατζ, «η ευτυχισμένη Ευρώπη θα είναι μια δημοκρατική Ευρώπη των κυρίαρχων κρατών».
Αντιμετωπίζοντας έντονα επικριτικές ερωτήσεις από μέλη του κοινού για τη διατύπωση θέσεων κατά των μεταναστών που ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας σχολίασε ότι νομιμοποιούν τον ρατσισμό, ο κ. Φάρατζ είπε ότι τα λεγόμενά του έχουν αλλοιωθεί και ότι ο ίδιος είναι συνηθισμένος στο να δαιμονοποιείται. Μέλος του κοινού απάντησε ότι και ο ίδιος δαιμονοποιεί τους μετανάστες. Ο κ. Φάρατζ είχε δηλώσει στην Telegraph ότι θα μπορούσε και στη Βρετανία γυναίκες να κινδυνεύσουν από σεξουαλικής φύσης επιθέσεις από μετανάστες όπως την περίοδο της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.
Ο ηγέτης του UKIP επιχείρησε να αποκρούσει τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων που λένε ότι το Brexit θα πλήξει τη βρετανική οικονομία, λέγοντας ότι είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων που υποστήριζαν την παραμονή της στερλίνας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικής Ισοτιμίας τη δεκαετία του 1990. Υποστήριξε δε ότι αν επέλθει ένας φιλικός χωρισμός μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ οι Βρετανοί θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την αγορά κρασιού και αυτοκινήτων από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Νωρίτερα οι κ.κ. Τζόνσον και Γκόουβ από την εκστρατεία Vote Leave είχαν προκαλέσει τον κ. Κάμερον σε ένα παραδοσιακό τηλεοπτικό debate, μετά από την κατηγορία σε βάρος τους από τον Πρωθυπουργό ότι διαιωνίζουν «αναληθείς» ισχυρισμούς σχετικά με το τι θα σήμαινε η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις