ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου: Δηλώνει παρών στους αγώνες της Κύπρου! «να ξαναβρούμε την ψυχή μας, ως κυπριακή κοινωνία».

Γ. Ομήρου: Δηλώνει παρών στους αγώνες της Κύπρου! «να ξαναβρούμε την ψυχή μας, ως κυπριακή κοινωνία».

Με το πολιτικό του γραφείο να έχει αρχίσει να λειτουργεί στη Λευκωσία ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου θεωρεί υποχρέωση του να δώσει το παρών του στους αγώνες της Κύπρου και όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ καθήκον όλων είναι να καταβληθεί προσπάθεια να δοθούν λύσεις και «να ξαναβρούμε την ψυχή μας ως πολιτικό σύστημα, ως κυπριακή κοινωνία».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ομήρου παρουσιάζεται ρεαλιστής, όπως λέει, για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξαν δείγματα γραφής για σύντομη κατάληξη. Την ίδια ώρα προτάσσει την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για το περιεχόμενο της λύσης και λέει για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από την ονοματολογία.

Παράλληλα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί έγκαιρα για τη σύνθεση μιας διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό αφού κατά τον ίδιο η σύνθεση μιας διάσκεψης μπορεί να καθορίσει εν πολλοίς και τη μορφή της λύσης

Ασκεί κριτική για τη χρήση που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της εξουσίας που του δίνεται από το Σύνταγμα για αναφορά νόμων στο Ανώτατο ή αναπομπή τους στη Βουλή, λέγοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και υπενθυμίζει ότι πολλοί από τους νόμους που βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου ψηφίστηκαν και από την κυβερνητική παράταξη.

Αποκαλύπτει επίσης ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό για θέση Νομικού Συμβούλου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πως ο ίδιος είχε προτείνει σε συγκεκριμένο άτομο τη θέση ο οποίος για διάφορους λόγους δεν αποδέχθηκε τη δεδομένη στιγμή.



Δεν ζημιώνει την δημοκρατία ο πλουραλισμός, η νέα Βουλή να συμπεριφερθεί σοβαρά


Κληθείς να σχολιάσει τη νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων ο κ. Ομήρου επισημαίνει ότι «η πολυφωνία και ο πλουραλισμός ποτέ δεν ζημίωσαν την δημοκρατία».

«Εάν η κυπριακή κοινωνία, εάν οι πολίτες, εάν ο λαός, το εκλογικό σώμα επιλέγει κάποια κόμματα να τον εκπροσωπούν στη Βουλή αυτό είναι έκφραση της δημοκρατίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο «απομένει βεβαίως στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων να συμπεριφερθεί κατά τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, να παράξει πολιτικές, να εγκρίνει νομοθεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες του λαού και της κοινωνίας».

«Ας είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και στην αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας και της Βουλής και του πολιτικού συστήματος».

Με φειδώ να ασκείται η εξουσία του Προέδρου για αναπομπές και αναφορές


Σε σχόλιο ότι η προηγούμενη Βουλή εξέπεμψε μια αρνητική εικόνα στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας ιδιαίτερα με τις 16 αναφορές και 2 αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Ομήρου λέει ότι «ασφαλώς η Βουλή εις μέγιστον βαθμό θα πρέπει να εξετάζει κατά τρόπο αν είναι δυνατόν ασφαλή ότι οι νομοθεσίες που εγκρίνει είναι συμβατές με το Σύνταγμα και τώρα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ωστόσο αναφορικά με την εξουσία του Προέδρου για αναπομπή στη Βουλή η αναφορά στο Ανώτατο νόμων ο ίδιος θεωρεί ότι «αυτή η εξουσία του Προέδρου πρέπει ν` ασκείται με φειδώ».

«Δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση αυτού του δικαιώματος ή αυτού του προνομίου, για να μην δημιουργείται η εντύπωση μιας σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», προσθέτει.

Δυστυχώς, αναφέρει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, «υπάρχει μια τάση στις εκτελεστικές εξουσίες ή στους Προέδρους, να μπαίνουν στον πειρασμό της αντιπαράθεσης με την Βουλή των Αντιπροσώπων – όλοι θυμόμαστε τα `περί κυβερνώσας Βουλής` – τώρα είχαμε και μια κατά μέτωπο θα έλεγα επίθεση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της Βουλής γιατί ψήφισε κάποιες συγκεκριμένες νομοθεσίες, οι οποίες ενδεχομένως κάποιες να βρίσκονται στα όρια της συνταγματικότητας ή μη, δεν θέλω να πω».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν υπερβολικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Ομήρου απαντάει θετικά. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας περιορισμός του αριθμού των νομοθεσιών οι οποίες αναφέρθηκαν», είπε. Άλλωστε, υπενθυμίζει, «μερικές από τις νομοθεσίες ψηφίστηκαν από το σύνολο (των Βουλευτών) ήταν ομόφωνες». Και επειδή, προσθέτει, «άκουσα και κριτική από το κόμμα το οποίο στηρίζει την Κυβέρνηση, θα πρέπει να πω ότι ο μεγάλος αριθμός των νομοσχεδίων είχε ψηφιστεί και από το Δημοκρατικό Συναγερμό».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο κ. Ομήρου εκφράζει τη θέση ότι «είναι ασφαλώς λογικό κάθε Πρόεδρος της Βουλής να θέλει να δώσει και το στίγμα του και να επιχειρήσει τουλάχιστον κάποιες αλλαγές πάντα εντός των ορίων του Συντάγματος», αφού όπως αναφέρει η λειτουργία του σώματος σε μέγιστο βαθμό καθορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

«Εντός των συνταγματικών ορίων είναι χρήσιμο να υπάρξουν οι όποιες αλλαγές, ο οποίες θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική λειτουργία του σώματος», λέει.
΄
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε το 2011 περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών και δραστικά το χρόνο των θερινών διακοπών της Βουλής κατά ένα μήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην θεσμοθέτηση της σύσκεψης των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπρόσωπων που είναι «ένα πολύ χρήσιμο όργανο γιατί αποφεύγονται αχρείαστες εντάσεις στην Ολομέλεια εάν κάποια θέματα εκ των προτέρων συμφωνούνται».

Νομικός Σύμβουλος υψηλού κύρους για τη Βουλή


Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κάτι που ήθελε να κάνει και δεν τα κατάφερε αποκαλύπτει ότι ο ίδιος μερίμνησε να συμπεριληφθεί εδώ και δύο χρόνια στον προϋπολογισμό της Βουλής, θέση Νομικού Συμβούλου της Βουλής και ότι είχε κάνει και συγκεκριμένη πρόταση η οποία για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησε.

Την ίδια ώρα ο κ. Ομήρου επισημαίνει ότι ο Νομικός Σύμβουλος της Βουλής «πρέπει να είναι αυθεντία θα έλεγα, πρέπει να είναι υψηλού κύρους και καθολικού κύρους, έτσι που οι γνωματεύσεις του, οι απόψεις του να έχουν το στοιχείο της εγκυρότητας».

«Πιστεύω ότι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής – και τον έχω ενημερώσει – θα πρέπει να προχωρήσει αφού υπάρχει πλέον η θέση εγκεκριμένη στον προϋπολογισμό της Βουλής», προσθέτει.


Δεν υπήρξαν δείγματα γραφής που να δημιουργούν αισιόδοξη προοπτική για λύση


«Θέλω να είμαι ρεαλιστής» απαντά ερωτηθείς πως βλέπει ο ίδιος την προοπτική για λύση.

Δεν έχω διαπιστώσει, αναφέρει, «ότι υπήρξαν δείγματα γραφής τέτοια στην μέχρι τώρα διαδικασία, η οποία υπήρξε και χρονοβόρος, που να διανοίγει προοπτικές ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη σε λύση». Πολύ δε περισσότερο, προσθέτει, δεν έχω διαπιστώσει δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας, πέραν ρητορικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων που να δημιουργούν μια αισιόδοξη προοπτική.

Την ίδια ώρα εκφράζει τη θέση ότι «εκείνο που θα πρέπει να γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτό που ελέχθη στα αρχικά στάδια να υπάρξει διασταυρούμενη συζήτηση επί όλων των πτυχών». Διότι, εξηγεί, «τι γίνεται τώρα, συζητάμε θέματα πάνω στα οποία η τουρκική πλευρά μόνο παίρνει και εμείς μόνο δίνουμε, δεν παίρνουμε». Δηλαδή, συνεχίζει, «διακυβέρνηση, οικονομία, σχέσεις ΚΔ – ΕΕ, περιουσιακό».

«Ακόμα και για τη διεθνή πτυχή θα πρέπει να ακούσουμε και τις απόψεις των Τ/κ. Τι λένε για τα στρατεύματα; Τι λένε για τους εποίκους; Τι λένε για τις εγγυήσεις;», λέει.

Βεβαίως, προσθέτει, «αν βρεθούμε όπως συχνά λέμε, σε αχτίνα συμφωνίας επί της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν ακούω να λέγεται από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης, Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν εγείρεται θέμα από τουρκικής πλευράς ότι πρέπει να συνέλθει τετραμερής ή πενταμερής ότι η θέση μας παραμένει αυτή που ήταν σταθερά όλες αυτές τις δεκαετίες ότι δεν αποδεχόμαστε τετραμερή».

Ο κ. Ομήρου εκφράζει τη θέση παράλληλα ότι «η σύνθεση μιας διάσκεψης μπορεί να καθορίσει εν πολλοίς και τη μορφή της λύσης». Διότι, λέει, αν δεχτούμε ότι σε μια διεθνή διάσκεψη αντί να εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπούνται οι δύο κοινότητες είναι ωσάν να αποδεχόμαστε τη λογική της συνδημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος από δύο υπάρχουσες δήθεν κρατικές οντότητες.

«Συνεπώς θα πρέπει και γι αυτό το θέμα έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ε/κ πλευρά, η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί, διότι εμπεδώνεται σιγά σιγά η ιδέα ότι, ναι, αυτή θα είναι η διάσκεψη που θα αποφασίσει για το θέμα των εγγυήσεων, για το θέμα των στρατευμάτων, για το θέμα της ασφάλειας», προσθέτει.

Να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο της ομοσπονδίας


Σε ερώτηση αν δεδομένου ότι μια λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών ο ίδιος είναι εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ο τέως Πρόεδρος της Βουλής απαντά ότι «η θέση μου είναι πολύ απλή και διαχρονική: Δεν πρέπει να κρίνουμε από την ονοματολογία της λύσης αλλά από το περιεχόμενο».

Και δεδομένου, προσθέτει, «ότι καλώς ή κακώς – εγώ λέω κακώς – εδόθη αυτή η ονομασία και περιελήφθη σε πλείστα όσα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντί να υπάρχει αυτή η σκιαμαχία περί της ονομασίας της λύσης ας επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο της λύσης».

Υπενθυμίζει την ομόφωνη κατάληξη του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

«Δεν βλέπω το λόγο γιατί αυτό το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου του 2009 να μην αποτελέσει και τη βάση μιας πλατιάς λαϊκής, εθνικής ενότητας, αλλά και ενότητας στη βάση της πολιτικής ηγεσίας», σημειώνει. Υπάρχει διαφωνία; διερωτάται, για να απαντήσει «δεν νομίζω, γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις τότε είχαν συμφωνήσει στο περιεχόμενο της λύσης».

Ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι ο όρος «ζώνες» δεν υπάρχει στο συνταγματικό δίκαιο ούτε όπως λέει και στην επιστήμη της πολιτειολογίας.

«Άρα λοιπόν εμείς θα πρέπει να σπεύσουμε να δώσουμε τη σωστή ερμηνεία μιας ομοσπονδίας ανεξάρτητα από το τι αυτή θα ονομάζεται», λέει.

Δηλώνω παρών

Σε ερώτηση αν έχει αρχίσει την λειτουργία του το πολιτικό γραφείο που ανακοίνωσε ο κ .Ομήρου απαντά θετικά και δηλώνει ότι θεωρεί υποχρέωσή του να είναι «παρών στους αγώνες του λαού και της πατρίδας». Ωστόσο, αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτηση αν κάνει σκέψεις για τις Προεδρικές.

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να είμαι παρών, να μην φυγομαχήσω και να μην λιποτακτήσω», σημειώνει. Άλλωστε, προσθέτει, «και πριν να εκλεγώ Βουλευτής είχα παρουσία, δεν χρειαζόμουν το λειτούργημα του Βουλευτή για να έχω συμμετοχή στα κοινά».

Λέω με ταπεινοφροσύνη, συμπληρώνει, «ότι υπήρξα παρών στους αγώνες και του ελληνικού λαού όντας φοιτητής στην Ελλάδα τη μαύρη περίοδο της Χούντας και στη συνέχεια εδώ στην Κύπρο με τα δραματικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της εισβολής».

Σε ερώτηση αν κάνει σκέψεις για τις Προεδρικές επαναλαμβάνει την θέση ότι «πράγματι μια προεδρολογία και μάλιστα σε απόσταση από τις Προεδρικές το 2018 και με ανοιχτή την προοπτική εξελίξεων, των όποιων εξελίξεων στο Κυπριακό νομίζω ότι πράγματι φτωχαίνει το περιεχόμενο της πολιτικής».

Συνεπώς, προσθέτει, «αυτή την ώρα ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας και στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, να οδηγήσουμε σε μια λύτρωση του λαού μας από την επί 42 τώρα χρόνια συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, πραγματική έξοδο από την οικονομική κρίση, διότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σηματοδότησε και την έξοδο από την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου «το καθήκον μας είναι να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις, να ξαναβρούμε την ψυχή μας, ως πολιτικό σύστημα, ως κυπριακή κοινωνία, γιατί κάπου χάσαμε και την ψυχή μας μετά το 1974, τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η λογική του εύκολου κέρδους, του μικρομεγαλισμού των κυπριακών τραπεζών στις συμπεριφορές τους, ο μιμητισμός».

«Όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το λαό μας και το πολιτικό σύστημα αμέσως μετά την τουρκική εισβολή που μας επέτρεψαν να φύγουμε τουλάχιστον από την οικονομική κρίση τότε, οι συνεκτικοί δεσμοί αλληλεγγύης, όλα εκείνα τα στοιχεία πρέπει να τα επανακτήσουμε», υπογραμμίζει.

Απαντά αρνητικά σε ερώτηση αν θα τον δούμε κάτω από άλλη πολιτική στέγη. «Ο Γιαννάκης Ομήρου παραμένει αδιαπραγμάτευτα σοσιαλδημοκράτης», σημειώνει. Αυτό είναι το ιδεολογικό μου πιστεύω, λέει, εξηγώντας «σοσιαλδημοκράτης με την έννοια της εμμονής σε πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα, ναι, το ευρωπαϊκό όραμα όπως μεγάλοι ευρωπαϊστές και αρχιτέκτονες το οραματίσθηκαν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο

• Αυτό είναι το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

• Από σήμερα επανέρχεται το μηδενικό ΦΠΑ – Σε ποια προϊόντα εφαρμόζεται – Ανησυχία από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση

• Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο: Δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να είναι και μαύρος και Έλληνας



Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Ανασύρθηκε η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου

Ανασύρθηκε από το εργοστάσιο στη Δρομολαξιά, η απανθρακωμένη σορός του άτυχου ηλεκτρολόγου, ο οποίος έχασε τη ζωή του καθώς εγκλωβίστηκε μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 03 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top