Ούτε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ούτε ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα είπαν οτιδήποτε εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο ΓΓ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.
Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Ντάιαλογκ (Διάλογος) ο κ. Ερχιουρμάν σημείωσε ότι ήταν και ο ίδιος παρών σε εκείνη τη συνάντηση και εάν η παρούσα “κυβέρνηση” δεν εμπιστεύεται τον Τ/κ ηγέτη, θα πρέπει να το δηλώσει και να δώσει συγκεκριμένους λόγους. Ο επικείμενος νέος πρόεδρος του ΡΤΚ καταδίκασε τη φρασεολογία του “υπεξ” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι “όταν το επίπεδο πέφτει κάτω από ένα σημείο, πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί”.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Οζγκιουργκιούν ότι η Μόρφου δεν μπορεί να επιστραφεί, ο αξιωματούχος του ΡΤΚ είπε ότι και ο ίδιος διαβάζει τα πρακτικά των συνομιλιών και στην προχθεσινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη τον ρώτησαν γι` αυτό το θέμα και τους ανέφερε πως μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν συζητηθεί ονόματα, τοποθεσίες, χάρτες και ποσοστώσεις στο εδαφικό. Ούτε, πρόσθεσε, θα συζητηθούν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και διερωτήθηκε ποιο το όφελος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κ. Ακιντζί έχει αποδεχθεί κάτι.
Όλοι πρέπει να συμπεριφέρονται με “διπλωματικό τρόπο”, δήλωσε η “πρόεδρος της βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ που ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του “Μπαϊράκ” ενώ για το Κυπριακό είπε ότι εάν τη λύση που θα εξευρεθεί δεν την εστερνιστούν οι δύο κοινότητες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διενέξεις.
Το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία και υπογράμμισε τη σημασία των φιλικών σχέσεων μεταξύ των “κρατικών θεσμών” για την επίλυση του προβλήματος. “Αν υπάρξει πόλωση και η επικοινωνία δεν είναι υγιής, τότε θα χάσουμε όλοι. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις εκφράσεις και τη μορφή της αντιμετώπισης του ενός προς τον άλλο. Η εποικοδομητική κριτική δεν πρέπει να μπλέκεται με το θυμό”.
Η διαπραγματευτική διαδικασία, ανέφερε η κ. Σιμπέλ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λέγοντας ότι εδώ και μισό αιώνα οι Τ/κ προσπαθούν να γίνουν μέρος της διεθνούς κοινότητας με τη δική τους ταυτότητα. “Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με το αποτέλεσμα της λύσης που θα βρεθεί”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι είναι σίγουρη πως εάν η λύση καλύπτει το αίσθημα αυτό, τότε σε ένα δημοψήφισμα θα βγει το “ναι”.
Σημείωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. “Σε μια λύση που θα εξευρεθεί πριν από όλα πρέπει εμείς να αισθανόμαστε μόνοι μας ασφαλείς”. Η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι κοινή βούληση, απόφαση της “βουλής”, αλλά και ο Τ/κ ηγέτης πολλές φορές δήλωσε πως οι εγγυήσεις θα συνεχιστούν, πρόσθεσε. Εάν μετά τη λύση μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά χωρίς κανένα πρόβλημα για αρκετά χρόνια, ίσως οι επόμενες γενιές αποφασίσουν μια άλλη φόρμουλα εγγυήσεων, είπε. “Αλλά στο παρόν στάδιο, οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν”, πρόσθεσε.
Στο περιουσιακό, είπε η κ. Σιμπέλ, η φόρμουλα στο σχέδιο Ανάν περιλάμβανε την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή και γι` αυτό υπήρχαν καθορισμένα κριτήρια. Στη λύση που θα βρεθεί, συνέχισε, η διζωνικότητα είναι βασικό στοιχείο και πρέπει να προστατεύεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις