Για την πιο καλή ευκαιρία λύσης μέχρι τώρα, μίλησε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, υπογραμμίζοντας την σημασία να χρησιμοποιήσουν οι πλευρές την πρόοδο που έχουν στα χέρια τους, αλλιώς – είπε – θα αναγκαστούν να δώσουν λογαριασμό γιατί δεν χρησιμοποίησαν την ευκαιρία που είχαν στα χέρια τους.
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ από την Νέα Υόρκη, μετά την συνάντηση Ακιντζί – Έιντε, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι το ίδιο αισιόδοξος όσο και οι Κύπριοι ηγέτες στο θέμα της επίτευξης λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι από μόνη της η είδηση για την πραγματοποίηση της τριμερούς την ερχόμενη Κυριακή είναι μια καλή είδηση, σημειώνοντας ότι θα είναι η δεύτερη φορά που οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν από κοινού με τον Μπαν Κι μουν.
Έχουν προετοιμάσει αυτή την συνάντηση πολύ καλά και εργάστηκαν για να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, συμπλήρωσε. Μεταφέρει, είπε, και στις δύο πλευρές τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συναντήσεις του τις τελευταίες ημέρες με αξιωματούχους των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. “Θεωρώ ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία σε σχέση με το μέλλον αυτή της διαδικασίας που έχει η (τριμερής) συνάντηση”.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Έιντε ανέφερε ότι έχει τύχει μεγάλης στήριξης από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, παρατηρώντας ότι στην Κύπρο βρίσκονται τόσο η Διεθνής Τράπεζα, όσο το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ και παρεμβαίνουν σε βάθος στη διαδικασία. Είναι σημαντική η ερώτηση `ποιος θα χρηματοδοτήσει τη λύση`, ανέφερε λέγοντας ότι εργάζονται πάνω σε αυτό, αλλά ο ίδιος θεωρεί πιο σημαντικό να μην μείνουμε μόνο στην επανένωση της χώρας με τη λύση αλλά να διασφαλιστεί ότι θα συγκροτηθεί μια βάση για την ανάπτυξη μιας καλής οικονομίας. “Γιατί το χρήμα δεν είναι κάτι που μόνο παίρνουμε, αλλά κάτι που δημιουργούμε, και οι οικονομικές ευκαιρίες είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Κύπρο”.
Μια συμφωνία θα άρει το οικονομικό κόστος που δημιουργείται λόγω του περιορισμού στον τομέα των μεταφορών, το ότι ο “νότος” δεν μπορεί να κάνει εμπόριο με την Τουρκία και ο “βορράς” με την ΕΕ, και θα άρει την διχοτόμηση της οικονομίας στο νησί, δήλωσε ο κ. Έιντε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων.
Για παράδειγμα, είπε, το όφελος από το φυσικό αέριο, θα είναι πιο εύκολο σε περίπτωση λύσης. Γι` αυτό, συνέχισε, εάν εξασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές ρυθμίσεις βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, από μόνη της η λύση θα φέρει μια ξεκάθαρη ευημερία στην Κύπρο.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για το ότι αυτές οι διεργασίες συνεχίζονται επιτυχώς, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι “εάν προκύψει ένα σχέδιο λύσης θα δείτε ότι αυτά τα θέματα θα ληφθούν με περισσότερη σοβαρότητα υπόψην”.
Είπε επίσης ότι συναντήθηκε τελευταία και με προεξέχοντες ηγέτες της ΕΕ, η οποία επιβεβαίωσε την στήριξή της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την ετοιμότητα σε περίπτωση ενός σχεδίου λύσης, να δώσουν ξεκάθαρη στήριξη, ακόμη και οικονομική.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από τους ηγέτες και πως δουλειά του ίδιου και του ΓΓ του ΟΗΕ είναι εάν οι δύο ηγέτες θέλουν πραγματικά τη λύση να εξασφαλίσουν και να συντονίσουν την στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Ερωτηθείς εάν Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες για μια πολυμερή συνάντηση τους επόμενους μήνες, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους τους. “Αλλά μπορώ να πω το εξής, ότι και μεταξύ των δύο αυτών χωρών υπάρχει ένας εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος”.
Η εντύπωση, είπε, που αποκόμισε και από την Αθήνα και από την Άγκυρα είναι ότι έχουν ξεκάθαρη πρόθεση να είναι εποικοδομητικοί και βοηθητικοί. “Γιατί η λύση αυτού του εδώ και χρόνια συνεχιζόμενου προβλήματος, θα είναι προς εθνικό τους όφελος”. Σε περίπτωση λύσης, συνέχισε, οι στρατηγικές προοπτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας θα διευρυνθούν και εργάζονται με αυτό το στόχο. Ο κ. Έιντε πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την παρέμβαση των χωρών που είναι σήμερα οι εγγυήτριες δυνάμεις γιατί έχουν κι αυτές σημαντικό ρόλο σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, συνέχισε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες που καθορίζουν το πλαίσιο του πως θα είναι η Κύπρος. “Εάν θέλουμε να αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο, αυτό μπορούμε να κάνουμε με τις χώρες που αποτελούν μέρη αυτών των συμφωνιών”.
Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να υπεισέλθει στη σεναριολογία πότε μπορεί να γίνει μια πολυμερής συνάντηση για την Κύπρο. “Αλλά αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας την καλύτερη ευκαιρία για λύση που είχαμε μέχρι σήμερα. Και εάν αυτό το αναβάλουμε ή περιμένουν δεν θα φέρει καλύτερα δεδομένα για κανένα πράγμα. Αυτό δεν ενέχει το στοιχείο του χρονοδιαγράμματος. Εγώ δεν δίνω καμιά ημερομηνία αλλά το παιχνίδι με το χρόνο δεν θα επιτύχει κάτι θετικό ούτε για την γειτονική περιοχή ούτε για τις παραμέτρους που υφίστανται αυτή τη στιγμή”.
Ο κ. Ειντε είχε επίσης πολύωρη συνάντηση με τον τ/κ διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, σημειώνει το τ/κ “πρακτορείο” ειδήσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις