Μαζί με την παρουσίαση της λύσης θα είναι έτοιμο και το ταμείο αποζημιώσεων για το περιουσιακό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι γίνονται μελέτες αλλά και διμερείς επαφές με ΕΕ, οργανισμούς και άλλα κράτη προς αυτό το σκοπό.
Παράλληλα, σε τελικό μήνυμά του προς τους Κύπριους πολίτες στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση να εργαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλου του λαού και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και μίλησε για μια λύση που θα είναι αξιοπρεπής για όλους και θα δημιουργεί ένα κράτος με προοπτική.
Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για τα οικονομικά της λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φόρα στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που σαν αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της έγνοιας έχουμε καλέσει και εμπλέκεται το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα».
Το μεν ΔΝΤ, εξήγησε, «για να κάνει μελέτη του κόστους λειτουργίας του κράτους, γενικότερα των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν στην μια και στην άλλη κοινότητα».
Για την Κυπριακή Δημοκρατία, διευκρίνισε, καταγράφονται οι επιδόσεις της «αλλά να δούμε τι γίνεται μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και να γίνει, πρόσθεσε, «επίσης και μια εκτίμηση του όλου τραπεζικού συστήματος». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «ένα δεύτερο στοιχείο που αφορά την Παγκόσμια Τράπεζα είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, ο τρόπος υπολογισμού και το κόστος της ενδεχόμενης λύσης». Μέσα από αυτές τις μελέτες θα είναι και η επιδίωξη – ήδη εργάζονται συστηματικά και τα Ηνωμένα Έθνη και όχι μόνο και η ΕΕ, είπε.
Ο Πρόεδρος σχολίασε αναφορές ότι «επειδή ο Διευθυντής του Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι δεν διαθέτουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης της λύσης κρίθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει η ΕΕ».
«Άλλο τα ταμεία της ΕΕ, άλλο ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν έχει καμία σχέση», είπε. Και η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει και πολλά άλλα κράτη, είπε.
«Μελετούνται και οι τρόποι έτσι ώστε χωρίς επιβάρυνση – και θέλω να το ξεκαθαρίσω - των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει τέτοιο εύρωστο ταμείο, έτσι ώστε μαζί με την παρουσίαση της λύσης να είναι έτοιμο και το ταμείο των αποζημιώσεων για όσους θα επιλέξουν ως θεραπεία αντί της διεκδίκησης της περιουσίας τους αυτής καθ` εαυτής, την πλήρη αποκατάσταση, την αποζημίωση», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ούτε σε 2ο ούτε και 3ο μνημόνιο ακριβώς γιατί προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε καλά μελετημένοι και να φροντίσουμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα οικονομικά της λύσης».
Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος γι’ αυτό, είπε ότι «νομίζω ότι απ` όσα καταγράφονται δεν μιλούμε για διεθνή διάσκεψη δωρητών όπου η απόδοση είναι γνωστή, αρνητική».
«Υπάρχουν διμερείς επαφές, υπάρχουν κράτη με τα οποία διατηρούμε άριστες σχέσεις. Κράτη που είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν», σημείωσε. «Επαναλαμβάνω προτιμητέα είναι η επιλογή των διμερών επαφών και μακάρι να βρεθεί λύση και είμαι βέβαιος ότι προς αυτό θα συμβάλει βεβαίως και η Τουρκία και όχι μόνο», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν έχει υπολογιστεί έστω κατά προσέγγιση το κόστος της λύσης και αν οι πολίτες δεν θα επωμιστούν κανένα μέρος της λύσης, επανέλαβε ότι «γίνονται μελέτες για να έχουμε ακριβή στοιχεία για το τι θα στοιχίσει η λύση, τόσον όσον αφορά επανεγκαστάση, αποζημιώσεις, αλλά και ως προς τα λειτουργικά έξοδα». Τα λειτουργικά έξοδα, οπωσδήποτε, είπε, «είναι θέμα δικό μας οπωσδήποτε και όχι έξωθεν βοηθείας».
Επανέλαβε ότι το έχει πει σε όλους τους συνομιλητές του ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ το ταμείο να είναι έτοιμο κατά την ημέρα που κατατίθεται η πρόταση λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν έχει γίνει ούτε κατά προσέγγιση ένας υπολογισμός του κόστους,απάντησε ότι «αυτή την ώρα θέλουμε με βάση την επιστημοσύνη, την εμπειρογνωμοσύνη να έχουμε ακριβή στοιχεία για να μπορούμε να ξέρουμε τι ζητούμε» από τις διάφορες χώρες, την ΕΕ και άλλους οργανισμούς που μπορούν να συνεισφέρουν «έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το κόστος της λύσης κατά τρόπο αποτελεσματικό».
Σε άλλη ερώτηση για το κόστος τριών κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι «το σύστημα των ομοσπονδιών στοιχίζει περισσότερα απ` ότι ένα ενιαίο κράτος».
«Θα μετρώ το κόστος των €100 εκ., των €200 εκ. του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα έχει 1.500, 2.000, 2.500 υπαλλήλους, να αφήσουμε το Κυπριακό άλυτο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος;» διερωτήθηκε.
Έδωσε το παράδειγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «αν καταργηθούν ελάχιστοι εκ των δημοτικών συμβούλων και των δήμων οι εξοικονομήσεις θα είναι αρκετές πάντως για να συντηρήσουν το νέο σύστημα». Ανέφερε ότι «θα υπάρξει ενδεχόμενα για ένα διάστημα απόσπαση υπαλλήλων από τις Πολιτείες προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εν λόγω υπαλλήλων».
«Μέχρι σήμερα δεν δώσαμε δείγματα γραφής ακόμα και σε ώρες κινδύνου για την κυπριακή οικονομία ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να δεχθούμε να υπάρξουν άνθρωποι που θα πληρώσουν το κόστος», ανέφερε. Επανέλαβε ότι το κόστος δεν θα είναι απαγορευτικό για να πει κανένας ότι δεν είναι βιώσιμο το σύστημα. Την ίδια ώρα έδωσε τα παραδείγματα άλλων ομόσπονδων κρατών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ τα οποία είναι εύρωστα.
«Είναι οπωσδήποτε ορθό αυτό που λέτε, θα έχει κάποιο κόστος αλλά δεν νομίζω αυτό το κόστος να μπορεί να αποτρέψει την προσπάθεια μας για επανένωση αυτού του τόπου και φανταστείτε πόσο πολύ περισσότερο θα είναι το όφελος από αυτή τη λύση», σημείωσε.
Θα έχεις μια χώρα, επεσήμανε, «η οποία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Αραβικού Κόλπου. Με μια σταθερότητα, ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης, το οποίο θα αποτελεί έδαφος της ΕΕ. Φανταστείτε, τις επενδύσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης, την προκοπή και συνεπώς τα πολύ περισσότερα έσοδα».
Θέση μας οι άδειες παραμονής να δίδονται από την κεντρική Κυβέρνηση
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους φοιτητές, τους εργάτες και άλλους που διαμένουν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα πρώτον στην παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και θα αδειοδοτεί τους οποιουσδήποτε εργάζονται ή επισκέπτονται στην ομόσπονδη Κύπρο, το νέο καθεστώς πραγμάτων». Συνεπώς, πρόσθεσε, «θα υπάρχει πλήρης έλεγχος ποιοι εισέρχονται, ποιοι θα πρέπει να εξέλθουν όταν λήξει η άδεια και ούτω καθ’ εξής».
«Η δημογραφική σύνθεση έχει δοθεί και συνεπώς δεν θα το επαναλάβω. Αυτό που λέω είναι ότι διασφαλίζεται οριστικά και το παρόν και το μέλλον με αριθμούς που πλησιάζουν όσον αφορά τη δημογραφική σύνθεση εκείνους του 1960 με ελάχιστη απόκκλιση», διευκρίνισε.
Όσον αφορά κάποιους Τούρκους εργάτες που βρίσκονται στην Κύπρο, είπε, «θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια παραμονής τους και αυτό που εμείς επιμένουμε – γιατί εδώ υπάρχει μια διαφορά – είναι ότι θα πρέπει να γίνει από την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι βεβαίως από τη συνιστώσα πολιτεία για όσους εργάτες υπάρχουν είτε στη μια είτε στην άλλη». Βεβαίως, πρόσθεσε, «μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποτελούν ένα αριθμό εποίκων που θα παραμένουν μόνο με άδεια παραμονής εάν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το φόβο της «επόμενης μέρας της λύσης» στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «γι’ αυτό είπα ότι πρώτα χρειάζεται λύση όσον αφορά την υλοποίηση της λύσης». Ένα δεύτερο, ανέφερε, είναι ότι έχουμε συμφωνήσει ότι τα χρονοδιαγράμματα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είτε αποκατάσταση με βάση τη συμφωνία επανεγκατάστασης δηλαδή υλοποίηση της λύσης, θα πρέπει να είναι τα ταχύτερα δυνατά, για να ξεπεραστεί πλέον και η αβεβαιότητα που υπάρχει είτε στους Τουρκοκύπριους, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτό από τους Τουρκοκύπριους, ότι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς που διαβιούν, το οποίο και διεθνώς παράνομο θεωρείται και δεν δίνει την βεβαιότητα και την προοπτική για το μέλλον».
Συνεπώς, είπε, «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη ακριβώς και μέσα από τα τρία στοιχεία που έχω δώσει, νομίζω ότι θα ξεπεραστούν διότι τότε με το σχέδιο Ανάν υπήρχε και περίοδος αποκατάστασης που έφτανε τα 19 χρόνια». Αυτά όλα, πρόσθεσε,«αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και θέλω να πω ότι είναι και η συναντίληψη της άλλης πλευράς ότι εφόσον συμφωνήσουμε, θα πρέπει τα χρονοδιαγράμματα να είναι τέτοια, λογικής φύσεως, σύντομα, που να δώσουν το αίσθημα ασφάλειας και των Τ/κ και των Ε/κ».
Σε άλλη ερώτηση για τους εργάτες τρίτων χωρών, εξήγησε ότι η παρουσία ξένων εργατών καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει η κάθε χώρα. Σε σχέση με τους φοιτητές, υπέδειξε ότι η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο είναι προσωρινή.
Σε ερώτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία». Έθεσε το ερώτημα «είναι δυνατόν ποτέ να σας έλεγα ότι θα ήταν δυνατόν να αποδεχθώ την εκ περιτροπής προεδρία με αντάλλαγμα τι άλλο;» Η θέση μας, πρόσθεσε, «παραμένει ότι δεν είναι νοητό, δημοκρατικό - αν θέλετε – αλλά οι απόλυτες θέσεις δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση».
«Το να διακηρύττεις δημοσίως υποχρεώνεις τον άλλο να αντιδράσει και να τοποθετηθεί και εν συνεχεία δεν θα υπάρξει μετακίνηση και είναι από εκείνους που θέλουμε μετακίνηση», είπε.
Δεν θα φορτώσω στο λαό τις ευθύνες για ένα σχέδιο που δεν θα γίνει αποδεκτό
Σε ερώτηση αν αποτελεί δέσμευσή του ότι θα παρουσιάσει σχέδιο που θα εφησυχάζει στο 76% του κυπριακού ελληνισμού που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «το σεβασμό μου, τον απόλυτο στη βούληση του 76% του κυπριακού λαού».
«Έχω πει κατ` επανάληψη ότι δεν θα παρουσιάσω σχέδιο που θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των κοινοτήτων, πάντα με πραγματισμό και ρεαλισμό». Διότι, είπε, «ακούω και πολλά τα οποία λέγονται που μακάρι να ήτο δυνατόν να τα επιτύχουμε, στο ιδεατό, και θα ήτο η πιο ευχάριστη εξέλιξη». Μιλούμε, επισήμανε, «για ένα συμβιβασμό, μια αξιοπρεπή λύση μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο».
Επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν θα φορτώσω στο λαό τις ευθύνες για να αποφασίσει για ένα σχέδιο το οποίο δεν θα προκρίνω ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό». Αυτή είναι η σαφέστατη τοποθέτησή μου, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θα είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αν λαμβάνεις υπόψη το 76% σίγουρα. Υπάρχουν θέματα, πρόσθεσε, «στα οποία πιθανότατα ο χρόνος θα άφησε σημάδια. Οι αναπτύξεις της γης παραδείγματος χάριν, θα αποστερούν από τον ιδιοκτήτη από το να πάρει το κτήμα του πίσω διότι μπορεί να υπάρχει νοσοκομείο μέσα ή πανεπιστήμιο». Αυτά, είπε, «είναι δυσμενέστερες βεβαίως συνέπειες από ότι εκείνες του Ανάν». Αλλά, ανέφερε, «η διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τρόπο που να δημιουργεί τη βεβαιότητα, η μείωση των χρονοδιαγραμμάτων, η λειτουργικότητα του κράτους, η βιωσιμότητα του κράτους, η αποχώρηση των στρατευμάτων». Για πρώτη φορά συζητείται θέμα εγγυήσεων, υπενθύμισε, διερωτώμενος, «πότε ηγέρθη ποτέ εις το παρελθόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θέμα εγγυήσεων;»
«Επομένως, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι ότι δυνατόν καλύτερο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους», επανέλαβε.
Ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θέλει να συγκρίνει σχέδια και επανέλαβε στόχος είναι η βελτίωση προτάσεων που έγιναν κατά καιρούς «έτσι ώστε να επιτύχουμε κατά το δυνατόν ένα κράτος το οποίο θα δίνει τη σιγουριά του πάνω απ` όλα σε όλους ανεξαίρετα και της ασφάλειας και της προοπτικής».
Μια αξιοπρεπής λύση για όλους
Σε τελικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, θέλω να επαναλάβω πως μεταβαίνω στην Ελβετία και με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση να εργαστώ όπως μέχρι σήμερα δημιουργικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλου του λαού και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
«Να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δύο κοινότητες», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε «την κοινότητα για την οποία διαπραγματεύομαι ότι δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν μέσα στο λαό και θα δώσω το άπαν των δυνάμεων μου προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση και αυτό απευθύνεται και προς τους Τουρκοκύπριους , που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους.
«Θα πρέπει να είναι μια αξιοπρεπής για όλους μας λύση που θα δημιουργεί ένα κράτος με προοπτική», τόνισε.
Επιθυμία μας είναι να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, είπε, προσθέτοντας ότι «και αν υπάρχει η καλή θέληση και η καλή βούληση και η ίδια πολιτική διάθεση και από την Τουρκία και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία γιατί όχι και πριν το τέλος του 2016».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις