ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς βλέπουν τις Αμερικανικές εκλογές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Πώς βλέπουν τις Αμερικανικές εκλογές ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Δηλώσεις στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο έκαναν οι Πρόδρομος Προδρόμου του ΔΗΣΥ και Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις Αμερικανικές εκλογές.

Πρόδρομος Προδρόμου ΔΗΣΥ:

«Στον ΔΗΣΥ παρακολουθούμε την προεκλογική διαδικασία με ενδιαφέρον και αναμένουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις, προκειμένου να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση για μια στενή σχέση αμοιβαίου οφέλους με τις ΗΠΑ, αλλά και να συνεργαστούμε για να επικρατήσει η στενή σταθεροποιητική συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις πολεμικές συγκρούσεις, την ένταση και την αστάθεια. -Επίσης, δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι και ιδιαίτερα στον πολιτικό χώρο του ΔΗΣΥ, που για ειδικούς λόγους και δεσμούς (όπως πχ το γεγονός ότι έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ), παρακολουθούν αμεσότερα και με «εσωτερικό» ενδιαφέρον τις εκλογές και τις τάσεις και εξελίξεις που διαμορφώνονται, γιατί πιστεύουν ότι τελικά αυτές μπορεί να έχουν και διεθνή επίδραση.

Στέφανος Στεφάνου ΑΚΕΛ:

 «Δεν είναι όλοι εύποροι στις ΗΠΑ. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, υπάρχουν φτωχοί και άστεγοι, δεν καλύπτονται όλοι από σύστημα υγείας. Υπάρχουν και περιβαλλοντικά προβλήματα και εγκληματικότητα.

Προβλήματα που αφορούν πρώτιστα τους πολίτες των ΗΠΑ», σημειώνει. Φυσιολογικά, επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, οι εκλογές προκαλούν το ενδιαφέρον πέραν των συνόρων των ΗΠΑ, λόγω του μεγέθους της οικονομίας και του ρόλου της χώρας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και ηγέτιδας χώρας του ΝΑΤΟ, με όσες προεκτάσεις έχει αυτό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ, έχοντας υπόψη την εξωτερική πολιτική που έχουν αναπτύξει διαδοχικοί πρόεδροι και κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, διαπιστώνεται πως, παρά τις όποιες προσωπικές διαφοροποιήσεις, κύριο κριτήριο αποτελούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

 «Δεν είναι μυστικό, πως κυρίαρχο στην πολιτική τους για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ήταν και παραμένει ο έλεγχος των πηγών ενέργειας στην περιοχή και έχουν χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το πετύχουν τους στόχους τους», υποστηρίζει. Επιπρόσθετα, ο κ. Στεφάνου αναφέρει, πως το γεγονός ότι η Τουρκία, τόσο λόγω γεωστρατηγικής θέσης, όσο και λόγω της ιδιότητας συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, διαχρονικά θεωρείται στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, «επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη στάση τους στην περιοχή». Αναφορικά με το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δηλώνει, ότι το κόμμα δεν αναμένει «σημαντική διαφοροποίηση της θέσης των ΗΠΑ, είτε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το παρόν ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, θεωρούμε πως θα συνεχιστεί για όσο αποτελεί μέρος της πολιτικής τους για επίτευξη σταθερότητας στην Κύπρο, μέσα στο όλο το “εποικοδομητικό χάος” που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top