Μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της και ελκυστική προς τους επισκέπτες της, μια περήφανη Λευκωσία, είναι το όραμα του νυν Δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για την πρωτεύουσα, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή για μια δεύτερη –τελευταία- θητεία, με προτεραιότητα την υλοποίηση των έργων που σχεδιάστηκαν και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση περίπου €130 εκατομμυρίων, όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
Μεγαλύτερο πρόβλημα, σημειώνει, είναι ότι η Λευκωσία παραμένει μοιρασμένη και αναφέρει ότι η «πονεμένη ιστορία» της πλατείας Ελευθερίας οδεύει σε αίσιο τέλος, με την ολοκλήρωση του έργου σε μερικούς μήνες.
Ερωτηθείς ο κ. Γιωρκάτζης ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, δηλώνει ότι το μεγαλύτερο είναι ασφαλώς το γεγονός ότι παραμένει μοιρασμένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανάπτυξή της και για τη ζωή των πολιτών της.
«Εργαζόμαστε για την επανένωση, αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες και συνεργαζόμαστε με τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας στο σχεδιασμό έργων και υποδομών, ούτως ώστε η επανένωση της πόλη μας να μας βρει προετοιμασμένους», σημειώνει.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά όλους τους δήμους της αστικής Λευκωσίας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης και εκτελούνται ή αρχίζουν σύντομα αρκετά έργα, που πιστεύει ότι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του προβλήματος. Ως τέτοιο έργο αναφέρει την ανάπλαση της Καλλιπόλεως και της Μακαρίου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων, τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με το αστικό κέντρο, έργο το οποίο έχει αρχίσει.
Ο Δήμος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, αγόρασε 13 μικρά λεωφορεία για τη λειτουργία δικτύου, το οποίο, πολύ σύντομα, θα συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο, προχωρούν με την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και την ανάπλαση της Λεωφόρου Ομήρου και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δημιούργησαν πέραν των 500 νέων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο.
Σε περίπτωση επανεκλογής του, ο κ. Γιωρκάτζης θέτει ως βασική προτεραιότητα «να υλοποιήσουμε όλα τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου €130 εκατομμυρίων», μεγάλα και μικρά, που αναβαθμίζουν την πόλη και τη ζωή των πολιτών της, έργα στο κέντρο, αλλά και σε κάθε γειτονιά της πόλης. Ενδεικτικά ανέφερε την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου, η οποία περιλαμβάνει τις Λεωφόρους Μακαρίου και Ευαγόρου, τη Στασικράτους και τις ενδιάμεσες εμπορικές οδούς της περιοχής, την ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της τάφρου (Λεωφόρος Στασίνου), την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, τη δημιουργία της συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων που θα στηρίξει ουσιαστικά τους νέους και δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης μας κ.ά.
«Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε σε πολλές γειτονιές το πρόγραμμα κατασκευής ομοιόμορφων πεζοδρομίων, για να περπατούμε με ασφάλεια, ιδιαίτερα τα παιδιά μας γύρω από τα σχολεία τους και δρόμων με υπογειοποιημένες υπηρεσίες και αντιπλημμυρικές υποδομές για να διοχετεύονται τα νερά της βροχής και να αποτρέπονται οι πλημμύρες και οι ζημιές σε υποστατικά», προσθέτει.
Ερωτηθείς πόσο υλοποιήθηκε το πρόγραμμα με το οποίο είχε εκλεγεί, ο κ. Γιωρκάτζης σημειώνει ότι «έχουμε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγγελιών μας, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας», και πως «δεν καταφέραμε απλώς να διαχειριστούμε τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία της πόλης μας. Καταφέραμε να φέρουμε ξανά ζωή στους πεζόδρομους και στο κέντρο της πόλης», κρίνοντας ως ιδιατέρως θετικό το συνολικό απολογισμό της πενταετίας.
Ο κ. Γιωρκάτζης δηλώνει, ερωτηθείς σχετικά, ότι «διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου, για μία ακόμη τελευταία θητεία, γιατί σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε» και υπόσχεται ότι αν τον τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους, «θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους οργανωμένους φορείς της πόλης και τους δημότες, για να υλοποιήσουμε όλα εκείνα που έχουμε σχεδιάσει και έχει ανάγκη η πόλη μας».
Πλατεία Ελευθερίας, κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «πονεμένη ιστορία», που όμως οδεύει προς αίσιο τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, ο οποίος δηλώνει ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, η υλοποίηση του οποίου εξελίχθηκε σε πρόβλημα ταλαιπωρίας για πολλούς συμπολίτες μας και για αρκετά μεγάλο διάστημα μια ανοικτή πληγή στο κέντρο της Λευκωσίας».
Αναφέρεται σε πολλά προβλήματα στην παραλαβή του εξαιρετικά πολύπλοκου έργου, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η δημοτική Αρχή έλαβε έγκαιρα ορθές και τολμηρές αποφάσεις που λήφθηκαν με πλήρη διαφάνεια και σε συνεχή συνεννόηση με όλα τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες του κράτους και έθεσε ξανά το έργο σε πορεία ολοκλήρωσης. Υπενθυμίζει τη διακοπή συμβολαίου με τον πρώτο εργολάβο και την επαναπροκήρυξη, που οδήγησε σε καθυστέρηση.
Σήμερα όμως, σημειώνει, «το έργο βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και η Λευκωσία, σε μερικούς μήνες, θα έχει έναν εντυπωσιακό χώρο συνάθροισης, ένα μεγάλο έργο τέχνης στο κέντρο της πόλης, η σύνθεση του οποίου εκτείνεται από την πλατεία Σολωμού μέχρι το χώρο στάθμευσης Νταβίλα».
Γενικότερα, «η πόλη μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Θέλουμε –και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση– οι υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες μας, όχι απλώς να διευκολύνουν τη ζωή τους, αλλά να την αναβαθμίζουν. Θέλουμε επίσης να ζούμε σε μιαν πόλη με εύκολη πρόσβαση, που να διευκολύνει τη μετακίνηση αλλά και την συναναστροφή των ανθρώπων», προσθέτει.
Ερωτηθείς αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Γιωρκάτζης δηλώνει ότι «επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα», καθώς «χρειαζόμαστε μιαν τοπική αυτοδιοίκηση διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη, η οποία θα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος», ενώ όπως λειτουργεί σήμερα, «ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικά και διοικητικά από το κεντρικό κράτος», δημιουργώντας «σωρεία δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων στην διαχείριση των καθημερινών αναγκών των πολιτών, αλλά και σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας».
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει με μια μεταρρύθμιση, σημειώνει, είναι να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και εξουσίες των τοπικών Αρχών, από τη μία, και οι αρμοδιότητες και εξουσίες του κράτους από την άλλη. «Αυτό θα πρέπει να γίνει με αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από αυτούς που οι πολίτες εκλέγουν, όχι από άλλους. Αυτό το μοντέλο που προτείνω, με τις σημερινές δομές του συστήματος και τον υφιστάμενο αριθμό Δήμων, δεν μπορεί να γίνει. Τυχόν διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης θα οδηγήσει, είτε σε περαιτέρω υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, είτε σε οικονομική κατάρρευση δήμων», εξηγεί.
Τέλος, αναφέρεται στο όραμά του, που είναι η δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τους κατοίκους της και ελκυστικής προς τους επισκέπτες της, καθαρής, λειτουργικής και δημιουργικής, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, με οικονομική προοπτική. Μιας πόλης, σημειώνει, που να σέβεται το περιβάλλον και τη διαφορετικότητα και να στηρίζει και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της. Καταλήγοντας, ο κ. Γιωρκάτζης ζητά από τους δημότες να τον εμπιστευτούν ξανά «για να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία και να υλοποιήσουμε όσα έχουμε σχεδιάσει για την πόλη μας και να ολοκληρώσουμε το όραμά μας: Μιαν περήφανη Λευκωσία, που θα μας κάνει όλους περήφανους κάθε μέρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις