Η αγάπη τους για το μάζεμα των μανιταριών είχε άσχημη κατάληξη για παρέα φίλων από την Αργάκα της Επαρχίας Πάφου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Αργάκας, Σπύρο Πελοπίδα, στο Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς κατέληξε μια παρέα φίλων μετά από κατανάλωση μανιταριών.
Συγκεκριμένα, έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένα παιδάκι ηλικίας 9 ετών, έπαθαν τροφική δηλητηρίαση μετά από την κατανάλωση μανιταριών που βρήκαν στην περιοχή Κυβίδες.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου, Σπύρος Γεωργίου.
Ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ πως τα πέντε άτομα έτυχαν θεραπευτικής αγωγής και απολύθηκαν, εκτός από ένα πρόσωπο που νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, λόγω του ιστορικού υγείας που έχει. Το Σάββατο 14/1 ωστόσο και αυτός, πήρε εξιτήριο.
Ο Ανδρέας Κροταλίας, λαϊκός ποιητής και λάτρης της φύσης, γνώστης της συλλογής μανιταριών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα γνωστά είδη που καταναλώνονται στον τόπο μας είναι τρία: το μανιτάρι το κόκκινο του δάσους το οποίο γνωρίζουν οι μανιταροσυλλέκτες, το άσπρο μανιτάρι του δάσους, που είναι πολύ συγγενικό με το κόκκινο, αλλά είναι άσπρο, και το μανιτάρι της αναθρήκας ή της βανούκας, όπως λέγεται στην Πάφο.
Το συγκεκριμένο μανιτάρι της βανούκας, συνέχισε, δεν αναζητείται στο δάσος, αλλά όπου φυτρώνουν οι αναθρήκες, παραδείγματος χάρη στην Πελαθούσα, Κάθηκα, Κονιά και στα Λεύκαρα.
Ο Πρόεδρος του Μυκητολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Μιχάλης Λοϊζίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως τα μανιτάρια που έχουν καταναλωθεί, είναι τα Omphalotus Olearius, που είναι επικίνδυνο τοξικό είδος.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. "Είναι ένα από τις αρκετές δεκάδες δηλητηριώδη μανιτάρια που υπάρχουν στην Κύπρο" , συμπλήρωσε.
Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως οι συλλέκτες μανιταριών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι μαζεύουν και τι καταναλώνουν.
Επεσήμανε, επίσης, πως καμία από τις λαϊκές μεθόδους διάκρισης εδωδίμων μανιταριών από τα τοξικά δεν ευσταθεί.
Τέλος, ανέφερε, ότι κανείς δεν πρέπει να συλλέγει μανιτάρια για κατανάλωση αν δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών είναι να αναγνωρίζεται το κάθε είδος με την επιστημονική του ονομασία μέσα από αξιόπιστη βιβλιογραφία, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις