Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να λέμε πολλά πράγματα και πως εκείνο που χρειάζεται είναι να δούμε που θα βρούμε την συνταγή για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, εξέφρασε με δηλώσεις του στην Παναγιά της Πάφου ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού που ήταν και ο κύριος ομιλητής στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ ανέφερε πως είμαστε σε στάση αναμονής . Έγινε είπε η πρώτη συνάντηση χθες , συνεχίζεται σήμερα και θα πρέπει σημείωσε να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα και πως θα προχωρήσει η διαδικασία.
Πρόσθεσε μάλιστα πως ακόμα και εκεί που διαφωνούμε εκτίμησε ότι υπάρχουν τρόπος να εκφραστεί αυτή διαφωνία. Αυτό σημείωσε έχει σημασία και εδώ επικεντρώνεται το ΑΚΕΛ, όπως είπε.
Εξάλλου στην ομιλία του ο κ.Κυπριανού ανέφερε μεταξύ άλλων πως η φάση που εγκαινίασε η Διάσκεψη της Γενεύης έχει αναδείξει δύο σημαντικά στοιχεία.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό, που προνοεί σημαντικές –αν και μη ικανοποιητικές μέχρι αυτή τη στιγμή- επιστροφές εδαφών στην Ελληνοκυπριακή συνιστώσα οντότητα,σημείωσε, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά η Τουρκία συμμετέχει σε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας που περιλαμβάνει το καθεστώς των εγγυήσεων και την αποστρατιωτικοποίηση.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει συνέχισε, “ το αποτέλεσμα της διαδικασίας, γιατί το κλειδί παραμένει στην τουρκική κυβέρνηση”.
Αυτό όμως που μπορεί κάποιος να προδικάσει, είναι σημείωσε, ότι με διαλυμένο το εσωτερικό μας μέτωπο, με αβάσιμη κινδυνολογία προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, με υπόσκαψη των σχέσεων Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης και με το βλέμμα ορισμένων στραμμένο στις προεδρικές εκλογές, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βάλουμε πανηγυρικά αυτογκόλ.
Τώρα είπε, είναι η ώρα της ενότητας, της συλλογικότητας και του πατριωτισμού, τώρα είναι η ώρα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής επιταγής, και είναι η ώρα να δυναμώσουμε τη φλόγα της ελπίδας για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας μας.
Πιο χαρακτηριστικό δείγμα της διορατικότητας του Μακαρίου είπε, ήταν το γεγονός ότι μετά τον όλεθρο του 1974, ο Μακάριος αρνήθηκε την υποταγή αλλά δέχθηκε το συμβιβασμό. Αρνήθηκε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποδοχή της τουρκικής κατοχής, αλλά ταυτόχρονα επέλεξε το συμβιβασμό της συνέχισης του κράτους σε ομοσπονδιακό.
Ο Μακάριος συνειδητοποίησε, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν τα κατοχικά τετελεσμένα, ήταν να λυθεί η εσωτερική συνταγματική πτυχή του Κυπριακού με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός και από τις δύο κοινότητες.Τρόπο που θα διασφάλιζε την υπόσταση, την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Αυτός ο τρόπος είπε, δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τη λύση ομοσπονδίας.
Η ομοσπονδία αυτή θα ήταν προφανώς δικοινοτική αφού η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από την αρχή θεμελιωμένη στο δικοινοτισμό, αλλά και διζωνική αφού η Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς προνοούσε για έδαφος που θα βρισκόταν στη διοίκηση της κάθε κοινότητας, όπως είπε .
Αναμφίβολα συνέχισε, επρόκειτο για ιστορικό συμβιβασμό και ως ένα βαθμό αποτελούσε υποχώρηση μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης.
Ήταν όμως ένας έντιμος και αποδεκτός συμβιβασμός αφού διασφαλίζει το πρωταρχικό, που είναι η ελευθερία και η ενότητα της πατρίδας μας, όπως είπε. Ήταν και είναι το σημείο στο οποίο μπορούν να συναντηθούν οι δυνάμεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας που θέλουν να παραμείνει η Κύπρος μια πατρίδα και οι Κύπριοι ένας λαός, συμπλήρωσε.
Όσοι σήμερα ευαγγελίζονται αλλαγή στρατηγικής και εγκατάλειψη της ομοσπονδίας, θα πρέπει επιτέλους να παραδεχθούν ότι ζητούν εγκατάλειψη της γραμμής του Μακάριου, συνέχισε.
Ακολούθως πρέπει να πείσουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι το απονενοημένο διάβημα προς την οριστική διχοτόμηση είπε, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, ο Μακάριος έδειξε το δρόμο για την ενδεδειγμένη στρατηγική και τακτική στο Κυπριακό.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι όπως και στην εποχή του Μακαρίου και σήμερα οι περιβόητοι υπερπατριώτες, όπως τους χαρακτήρισε, έγιναν ο απροσδόκητος σύμμαχος των εχθρών της Κύπρου που προωθούσαν τη διχοτόμηση. Όταν βλέπουμε σήμερα να καθυβρίζονται ως προδότες και μειοδότες όσοι υπερασπίζονται την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου στη βάση αρχών, είπε, όσοι στηρίζουν την ομοσπονδία και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, δεν μπορούμε παρά να φέρουμε στο μυαλό μας τις τελευταίες προειδοποιήσεις του Μακάριου για το τι θα επακολουθούσε τη δράση όσων τον αποκαλούσαν τότε επίορκο και προδότη.
Ο κ. Κυπριανού αναρωτήθηκε ποιοι όμως είναι τελικά οι πατριώτες και ποιοι οι μειοδότες; Πού οδηγούν άραγε , συμπλήρωσε, ο μαξιμαλισμός και ο ενδοτισμός, που είναι άλλωστε όψεις του ιδίου νομίσματος, και τι άλλο δρόμο έχει ένας μικρός αγωνιζόμενος λαός παρά τη συνεπή υπεράσπιση αρχών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις