Ενθαρρυμένος από την πρόοδο που, όπως είπε, έχουν επιτύχει τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων στις συζητήσεις επί του θέματος των εγγυήσεων στο Μον Πελεράν, αλλά και προβληματισμένος για την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της έντασης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους στην Αθήνα, έπειτα από σχεδόν τετράωρη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε ότι λόγω της φύσεως των συνομιλιών που είχε με τον κ. Κοτζιά, συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται να υπάρχει μια εμπιστευτικότητα σε αυτή τη φάση.
"Εκείνο όμως που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ενθαρρυμένος ιδιαίτερα από τη δεύτερη συνεδρία της Διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ των υψηλόβαθμων τεχνικών επιτροπών στο Μον Πελεράν πριν μερικές εβδομάδες, που έδειξε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες στις οποίες επικεντρωθήκαμε σε αυτή τη σημερινή μας συνάντηση", είπε.
"Θα ήθελα επίσης να επισημάνω κάτι που δεν συζητήσαμε, αλλά για το οποίο έχουμε όλοι πλήρη συναίσθηση, και αυτό είναι ότι η στιγμή στην οποία βρισκόμαστε τώρα, βλέπουμε κάποιες περίπλοκες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία περιρρέουσα κατάσταση που θα προτιμούσα να μην την είχαμε τώρα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύω όμως πως αν όλοι μας παίξουμε τα χαρτιά μας σωστά, μπορεί να δούμε την Κύπρο ως ένα πεδίο συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη", πρόσθεσε ο κ. Έιντε.
Ο κ. Έιντε θεωρεί πως, αντί να αφήσουμε, όπως είπε, τις συνομιλίες για το Κυπριακό να επηρεαστούν αρνητικά από την περιρρέουσα κατάσταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, ίσως θα μπορούσαμε να δούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως κάτι θετικό μέσα στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Έιντε επιβεβαίωσε ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα επαναρχίσει σε πολιτικό επίπεδο τον ερχόμενο Μάρτιο. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, είπε, στις ακριβείς ημερομηνίες, αλλά θα είναι στις αρχές του μηνός και θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη. Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός, συνέχισε. "Κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Και τώρα, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, και βεβαίως πάντα σε επαφή και με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, δουλεύουμε επάνω στα τεχνικά ζητήματα της επανέναρξης της Διάσκεψης", σημείωσε.
"Νομίζουμε πως δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση μας (με τον κ. Κοτζιά και τα άλλα μέρη). Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμα συνάντηση, που θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο", είπε.
Με τον Έλληνα Υπουργό, ανέφερε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε λεπτομέρεια μερικές από τις ιδέες που αναπτύσσουμε σχετικά με το πώς να προσεγγίσουμε το νέο πλαίσιο γύρω από το θέμα των εγγυήσεων για την Κύπρο. "Ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί τόσο από τους Ελληνοκύπριους, όσο και από τους Τουρκοκύπριους, αλλά βεβαίως και από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να είναι και αυτές μέρος της απαραίτητης αλλαγής από το τι ισχύει μέχρι σήμερα και το τι θα έχουμε από αύριο".
Ο κ. Έιντε εξέφρασε τη χαρά του για το επίπεδο των συζητήσεων του με τον κ. Κοτζιά, που όπως είπε κινούνται όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά επίσης σε ιστορικό και φιλοσοφικό, "κάτι που μας εμπνέει πολύ, και παίρνω μαζί μου σκέψεις και ιδέες που θα μοιραστώ με τους ομολόγους του στην Τουρκία σε λίγες ημέρες".
Καταλήγοντας, επεσήμανε πως "έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο πρόβλημα, χρόνιο, που το χειρίζονται δύο εξαιρετικοί ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, που τώρα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να αφήσουν πίσω τους τη διαίρεση του νησιού ώστε να θέσουν τα θεμέλια για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές. Και σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και κάθε μέλος του υποστηρίζει ένθερμα τη διαδικασία και χαιρετίζει την εμπέδωση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, και ενθαρρύνουν και τους δυο ηγέτες, καθώς και όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν το μομέντουμ και να φτάσουμε σε αποτέλεσμα."
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις