Αυτούσια σε τρεις σελίδες δημοσιεύει σήμερα η Χαβαντίς την επιστολή – απάντηση που έστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην “πρόεδρο της βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ και στη δική της επιστολή που είχε στείλει στον κ. Ακιντζί πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης και αφορούσε τις ανησυχίες της για το Κυπριακό.
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται αναλυτικά στην επιστολή στο παρόν στάδιο των διαπραγματεύσεων, τις συγκλίσεις που υπάρχουν, τις διαφωνίες, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, η διασταυρούμενη και η σταθμισμένη ψήφος θα αφορούν μόνο τις προεδρικές εκλογές στο ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ στις συνιστώσες πολιτείες δεν τίθεται θέμα σταθμευμένης ψήφου.
Στις τοπικές εκλογές (Δήμοι, κοινότητες), προστίθεται, θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν νόμιμη κατοικία και το πολιτικό αυτό δικαίωμα δεν θα ξεπερνά το ποσοστό του 20% (του τ/κ πληθυσμού στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία).
Σημειώνει επίσης ότι οι εκλογές που αφορούν την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία της συνιστώσας πολιτείας θα διεξάγονται στη βάση της εσωτερικής ιθαγένειας. Υπενθυμίζοντας ότι στο σύνταγμα του 1960 ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είχαν δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι στο νέο οικοδόμημα θα χρειάζεται από κοινού έγκριση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου για λήψη αποφάσεων σε αυτούς τους τρεις τομείς.
Η τ/κ πλευρά επιπλέον, προσθέτει, υποστηρίζει ότι όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα τίθενται σε ισχύ αφού υπογράφονται από κοινού από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο (της ομοσπονδιακής κυβέρνησης) και (άρα) στις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει οπωσδήποτε και η θετική άποψη του Τ/κ Αντιπροέδρου ή Προέδρου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι επιτεύχθηκε σοβαρή πρόοδος στη διακυβέρνηση και στο διαμοιρασμό εξουσιών. Συμφωνήθηκε όπως: 1) το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από επτά Ε/κ και τέσσερις Τ/κ 2) υπάρχει αριθμητική ισότητα στη Γερουσία, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας 3) υπάρχει αριθμητική ισότητα στο Συμβούλιο Ιθαγένειας και Μετανάστευσης 4) υπάρχει αριθμητική ισότητα στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές ημι-δικαστικές επιτροπές και 5) υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον κατά ένα τρίτο από κάθε ιδρυτικό κράτος σε κάθε επίπεδο στην ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία.
Στο περιουσιακό, αναφέρεται, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό συμφωνία στο θέμα των περιουσιών που θα επιστραφούν. Αυτές είναι: 1) Οι περιουσίες που χρησιμοποιούνταν ως χώροι θρησκευτικής λατρείας από το 1963 μέχρι το 1974 2) Οι στρατιωτικές περιοχές που θα εκκενωθούν 3) Οι περιουσίες που δεν έχουν παραχωρηθεί 4) Οι νέες δασικές περιοχές και 5) τα σπίτια που θα μπορούσαν να επιστραφούν στην κατηγορία «συναισθηματικός δεσμός» (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα σε αυτό το θέμα).
Στο περιουσιακό αναφέρεται και στις προτάσεις της τ/κ πλευράς που αφορούν τις επηρεαζόμενες περιουσίες, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή τους κατάσταση, μεταξύ των οποίων ποιες και πόσες αγροτικές ή αρδεύσιμες περιουσίες θα επιστραφούν στους Ε/κ ιδιοκτήτες.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις