Εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε εργαστήρια του πανεπιστημίου της Μοσούλης, στο Ιράκ, για να παραγάγει χημικά όπλα, ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το αχανές πανεπιστήμιο της Μοσούλης, που διέθετε σύγχρονες κτιριακές υποδομές, ήταν ένα από τα πιο γνωστά του Ιράκ πριν η πόλη καταληφθεί από τους τζιχαντιστές το 2014.
Η πανεπιστημιούπολη ανακαταλήφθηκε τον περασμένο μήνα από τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλο το ανατολικό τμήμα της πόλης.
Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι εξετάσεις δειγμάτων που συλλέχθηκαν επιτόπου έδειξαν πως το ΙΚ χρησιμοποίησε τα πανεπιστημιακά εργαστήρια για την παραγωγή του χημικού παράγοντα που είναι γνωστός ως μουστάρδα σε μορφή σκόνης.
Η ουσία αυτή κατόπιν χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές για την παραγωγή χημικών όπλων, που πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα. Η ουσία που παρήγαγαν δεν συγκρίνεται με το αέριο μουστάρδας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Ντέιβις. «Προοριζόταν μάλλον για να προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα», χωρίς πάντως «να είναι θανατηφόρα» και «δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι πραγματικά σκότωσε κάποιον».
Πριν από την έφοδο των ιρακινών δυνάμεων οι τζιχαντιστές μετέφεραν τις εγκαταστάσεις παραγωγής, ανέφερε ακόμη ο Ντέιβις. «Θεωρούμε ότι μετέφεραν τις περισσότερες από αυτές και ότι πιθανόν συνεχίζουν να λειτουργούν κάπου αλλού», ανέφερε.
Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, το οποίο ανέκτησαν έπειτα από τρεις μήνες μαχών με τα μέλη του ΙΚ.
Καλούνται να αντιμετωπίσουν «πυρήνες εν υπνώσει» του ΙΚ, ή τζιχαντιστές κρυμμένους υπογείως, σύμφωνα με τον Ντέιβις. Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιδρομές στο τμήμα της Μοσούλης που ανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και χρησιμοποιούν μικρά τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ρίχνουν χειροβομβίδες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό συμβαίνει «κατά μέσον όρο μια φορά την ημέρα», σημείωσε ο πλοίαρχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις