Αρμόδιο πρόσωπο που εμπλέκεται στον κλάδο της ιατρικής καταγγέλλει στο ThemaOnline ότι τα ασθενοφόρα ανταποκρίνονται σε αστεία περιστατικά, κάνοντας λόγο για «κατάταση η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε βάρος ασθενών με σοβαρά προβλήματα».
Της Χρύσως Καλούδη
Σύμφωνα πάντα με την ίδια μαρτυρία, είναι έξαλλος με την υπηρεσία του Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων της Αστυνομίας (ΚΕΚΑ), η οποία εφαρμόστηκε το 2006.
Το Κέντρο ελέγχου καλύπτει, προς το παρόν, την επαρχία Λευκωσίας και τις υπεραστικές κλήσεις. Σταδιακά, με την πλήρη εγκατάσταση του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού ασθενοφόρων θα επεκταθεί η κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου.
Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, πρόσθεσε: «Είμαι έξαλλος με αυτή την απόφαση διότι - κι αυτό είναι αλήθεια - κατάντησαν οι ταξιτζήδες του καθενός εγκαταλείποντας την εργασία τους.
Για παράδειγμα, μπορεί να φύγει το ασθενοφόρο για να πάει σε μια απόσταση που χρειάζεται μια ώρα (πήγαινε - έλα) και να φέρει κάποιον ο όποιος έχει διάρροια, ή εμετούς, ή που έπαιζε ποδόσφαιρο και γδάρθηκε λίγο στο πόδι.
Το ΚΕΚΑ παίρνει τις κλήσεις και ακολούθως απλά τα στέλλει τα ασθενοφόρα ό,τι κι’αν έχει ο άλλος.
Δεν ρωτά καν το επεισόδιο.
Θα τύχει όμως μια μέρα που το ασθενοφόρο θα είναι απασχολημένο για μεταφορές και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το επείγον περιστατικό, όπως το δυστύχημα, το καρδιακό. Σημειώστε ότι βάσει κανονισμών δεν μπορούν να λείπουν όλα τα ασθενοφόρα.
Πρέπει να μείνει ένα ως επιφυλακή. Ως εκ τούτου όταν τύχει να υπάρχουν δύο κλήσεις ταυτόχρονα, είναι υπόχρεο το προσωπικό να μεριμνήσει να έρθει άλλος οδηγός μέσα – να πληρωθεί ανάλογα για να καλύψει όσο τα ασθενοφόρα θα είναι στις μεταφορές».
Σε τηλεφώνημα που κάναμε σε αρμόδιο πρόσωπο που έχει να κάνει με την υπηρεσία για τα ασθενοφόρα, διάψευσε κατηγορηματικά τα όσα μας είπαν. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Οι κλήσεις είναι ηχογραφημένες και καταχωριμένες και αυτοί που αξιολογούν την περίπτωση είναι πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι σε αυτό τον τομέα. Πιστεύω ότι το παράπονο που διερευνά η ιστοσελίδα σας το έκαναν οδηγοί ασθενοφόρων. Έχω να σας πω, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν αν το περιστατικό είναι σημαντικό ή όχι.
Επίσης, αν ο άλλος δεν έχει μέσο και είναι μόνος του στο σπίτι και δεν είναι τόσο σοβαρό το περιστατικό όπως λένε, τι θα κάνουμε;
Δεν θα πάμε να τον πάρουμε επειδή δεν είναι σοβαρό το περιστατικό;
Αυτή είναι η δουλειά μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις