Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό για την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Νοσημάτων.
Είναι μέσα από την κοινή προσπάθεια, που πρέπει να γίνει κατορθωτό να επιτύχουμε τη θεσμοθέτηση των νομοσχεδίων που απαιτούνται για το ΓεΣΥ, να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα που σε ομόφωνες αποφάσεις έχουμε πάρει με τους πολιτικούς ηγέτες να μπορέσουν να υλοποιηθούν, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας και εν γένει την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, τα αποτελέσματα δεν θα είναι ποτέ τα προσδοκώμενα εκτός εάν επιτέλους γίνει συνείδηση ότι πρέπει ή έφτασε η ώρα να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε όλους.
«Δεν θα είναι επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης – και θέλω να το ξεκαθαρίσω - γιατί είναι μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει προ δεκαετιών, είναι μια νομοθεσία που είναι αρχικά θεσπισμένη από το 2001, είναι μελέτες που έγιναν από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις που θα αξιοποιηθούν τώρα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι επομένως μέσα από την κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει κατορθωτό να επιτύχουμε τη θεσμοθέτηση των νομοσχεδίων που απαιτούνται, να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα που σε ομόφωνες αποφάσεις έχουμε πάρει με τους πολιτικούς ηγέτες να μπορέσουν να υλοποιηθούν».
«Την 1η του Ιούνη το 2019 να ξεκινήσει η εξωνοσοκομειακή φροντίδα, την 1η του Ιούνη του 2020, με ελαφρές ενδεχόμενα αποκλίσεις, να γίνει κατορθωτή η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.
Τότε και μόνο τότε, πρόσθεσε ο ίδιος, «πραγματικά θα μπορούμε να μιλούμε ότι πήραμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σήμερα οι Κύπριοι ασθενείς αντιμετωπίζουν και που δεν είναι λίγα, είναι πολλά, τα γνωρίζουμε και είναι με αποφασιστικότητα που θα εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε, πιστεύω πάντα με την συνεργασία του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δόθηκε ως δώρο μια εικόνα του Απόστολου Ανδρέα, ζωγραφισμένη από την Άννα Ζαννέτου, η οποία υποφέρει από σπάνια πάθηση. Ευχαριστώντας την ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε ο Απόστολος Ανδρέας «να δώσει φώτιση έτσι ώστε σύντομα να μπορούμε να ελεύθερα να διακινούμαστε σε μια επανενωμένη πατρίδα, μακριά από στρατούς, μακριά από εγγυήσεις, μακριά από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα των σπάνιων παθήσεων είπε ότι στην Κύπρο «55 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας που τους επηρεάζει σοβαρά για κάποια χρονική περίοδο ή δια βίου και πιθανόν να μην έχει επί του παρόντος θεραπεία».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σήμερα στην Κύπρο προσφέρονται υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης για αρκετά σπάνια νοσήματα μέσα από ειδικές κλινικές, νοσοκομεία και επιστημονικά κέντρα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».
Αναφέρω ενδεικτικά, είπε, «πως προσφέρονται υπηρεσίες σε κλινικές αναφοράς όπως για γενετικά η κληρονομικά νοσήματα και συγγενείς ανωμαλίες, για σπάνια νευρολογικά, ρευματολογικά, αυτοάνοσα νοσήματα, για σπάνιες κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες, συγγενείς καρδιοπάθειες και για πολλά άλλα».
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συστήσει την Εθνική Επιτροπή για τα Σπάνια Νοσήματα, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι ασθενών και ότι αυτή «έχει καταρτίσει εθνική στρατηγική καθώς και σχέδιο δράσης για επίτευξη των στόχων της».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα άξονες δράσης όπως την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ειδικών, των ασθενών και του κοινού, ανίχνευση και πρόληψη μέσα από πληθυσμιακά και στοχευμένα προγράμματα, την έγκαιρη διάγνωση και βέλτιστη αντιμετώπιση, την στήριξη των ασθενών και οικογενειών τους για την καλύτερη δυνατή ένταξη και αποκατάστασή τους, την ανάπτυξη της έρευνας και την αναβάθμιση και επέκταση κέντρων αναφοράς για βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και αντιμετώπιση μέσα και από την ευρωπαϊκή και διεθνή δικτύωση.
Αναφερόμενος στους στόχους του Υπουργείου, είπε ότι «σκοπό έχει να αναπτύξει την υποδομή που υπάρχει και να ενισχύσει τις υπηρεσίες και την έρευνα έτσι που οι δικοί μας ασθενείς να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτούς που αντιμετωπίζονται σε πιο αναπτυγμένες χώρες».
«Επιπλέον οι δυνατότητες μας ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνεργασίες με κέντρα αριστείας άλλων κρατών θα αξιοποιηθούν στο έπακρον ώστε οι ασθενείς και οι επιστήμονες μας να μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και νέες ιδέες με συναδέλφους τους», πρόσθεσε.
Σε ειδική αναφορά του στους εθελοντές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οφείλω να πω ότι αποτελούν -είτε το θέλουμε είτε όχι - το συμπλήρωμα, ή αν θέλετε, ένα από τους βραχίονες της κυβερνήσεως στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν προβλήματα, είτε αυτά άπτονται της υγείας, είτε κοινωνικά προβλήματα που συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν, είτε σε τόσους και τόσους άλλους τομείς».
«Και νοιώθω περήφανος πραγματικά γιατί αυτό που διακρίνει τους συμπολίτες μας είναι αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης», είπε.
Τον εθελοντισμό ως μια πολυμορφική διαδικασία και μια στάση ζωής, εξήρε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Ανδρούλλα Ελευθερίου. Εξέφρασε την συγκίνησή της και απηύθυνε ένα «τεράστιο ευχαριστώ» στα μέλη της οργάνωσης και τους ασθενείς, οι οποίοι μέσα από το καθημερινό τους ταξίδι αγωνίζονται και διεκδικούν αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για κάθε Κύπριο πολίτη.
Από την πλευρά της η Πρέσβειρα Σπάνιων Παθήσεων Λένια Γεωργιάδου υποσχέθηκε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για να είναι η Συμμαχία αποτελεσματική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση κέντρου στήριξης, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι». Θα πρεσβεύω υπέρ αυτών των ανθρώπων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, υποσχέθηκε και κάλεσε την Κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους να σταθούν συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Στη δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης εστίασε στη συνεργασία που προωθεί η Κομισιόν μεταξύ εξειδικευμένων γιατρών. Από την 1η Μαρτίου ανέφερε, θα τεθούν σε λειτουργία 24 θεματικά ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς μεταξύ εξειδικευμένων γιατρών. Πρόκειται πρόσθεσε, για 900 υψηλά εξειδικευμένες μονάδες από 26 χώρες.
Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος και επέδωσε τις θέσεις της Συμμαχίας στον Πρόεδρο, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 6.000 με 8.000 γνωστές σπάνιες παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν το 6 – 8 % του πληθυσμού τη Ευρώπης δηλαδή περίπου γύρω στα 36 εκατ. άτομα συμπεριλαμβανομένων και 60.000 περίπου Κυπρίων. Αναφέρθηκε επίσης στην διαχρονικά μεγάλη ευαισθησία που υπάρχει, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Η εκδήλωση άρχισε με οπτικογραφημένο μήνυμα με τίτλο «ένα ιδιαίτερο και σπάνιο ταξίδι» που εστιάζει στην ιστορία της μικρής Ευελίνας, η οποία πάσχει από σπάνια πάθηση, στην υπομονή, θάρρος και επιμονή της.
Ακολούθησε απονομή του Βραβείου Πρωτεργάτη στον Πάνο Εγγλέζο Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, καθώς και τιμητικών πλακετών στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, τη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, καθώς και στον Ιατρικό Σύμβουλο της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων Μιχάλη Αγκαστινιώτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις