ΚΟΣΜΟΣ

'Δυο χωριστοί λαοί' στην Κύπρο, λέει σε άρθρο του στην Washington Times ο Τσαβούσογλου

'Δυο χωριστοί λαοί' στην Κύπρο, λέει σε άρθρο του στην Washington Times ο Τσαβούσογλου

Στην Κύπρο "υπήρχαν και ακόμη υπάρχουν δυο χωριστοί λαοί με διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και εθνότητες", δηλώνει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή, στην “Washington Times” o Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στα κριτήρια για μια διαρκή και βιώσιμη λύση σημειώνει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι “οι Τούρκοι υπήκοοι θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους `Ελληνες υπηκόους αποκλειστικά στο νησί”.

Ο κ. Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει εξάλλου την τουρκική θέση υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων στο νησί, επισημαίνοντας πως “το ισχυρό πλαίσιο που παρέχουν οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά έχει αποτελεσματικά αποτρέψει περαιτέρω διενέξεις για πέραν των τεσσάρων δεκαετιών”.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως το όραμα της κυβέρνησής τους για το μέλλον διαλαμβάνει την μετατροπή της Κύπρου "σε ένα προπύργιο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας" και επεσήμανε οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια προκειμένου να είναι βιώσιμη και δίκαιη .

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, “οι δυο πλευρές πρέπει να είναι πολιτικά ισότιμες. Η μια πλευρά δεν μπορεί να κυριαρχεί επί της άλλης ή να την αφομοιώσει ως μιαν απλή μειονότητα”.

“Η εξουσία πρέπει να διαμοιραστεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό συνεταιρισμό. Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι οι βασικοί παράμετροι μιας διευθέτησης είναι νομικά εδραιωμένες στο πρωτογενές της δίκαιο. Θα επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που σημαίνει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους `Ελληνες υπηκόους αποκλειστικά στο νησί”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγικών γεγονότων του παρελθόντος, σημειώνοντας πως “το ισχυρό πλαίσιο που παρέχουν οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βορρά έχει αποτελεσματικά αποτρέψει περαιτέρω διενέξεις για πέραν των τεσσάρων δεκαετιών”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, που όπως αναφέρει, “ξεκάθαρα καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, δεν θα αποδεχθεί μια διευθέτηση που να μην περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις”.

“Με δεδομένες τις τραυματικές τους εμπειρίες στα χέρια των Ε/κ τη δεκαετία του 60 και στις αρχές της δεκαετίας του 70, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό, ειδικά μετά την πρόσφατη προσπάθεια της ε/κ πλευράς να εισαγάγει τους εορτασμούς για την επέτειο του δημοψηφίσματος του 1950 για την `Ενωση`, στην οποία μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ρίζες του Κυπριακού”, ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση σε αυτό το γενικό πλαίσιο, “η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει τελικά τους Τουρκοκυπρίους ως πολικά ισότιμους εταίρους, και να λάβουν υπόψη τις δικαιολογημένες τους ανησυχίες”.

“Οι Ελληνοκύπριοι έχουν να κερδίσουν πολλά εάν επικρατήσει η κοινή λογική μεταξύ τους”, επεσήμανε, σημειώνοντας πως “μια διευθέτηση θα επιφέρει μαζί της τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας, από την οποία η Κύπρος ως σύνολο έχει να επωφεληθεί”.

“Μπορούμε να παρέχουμε αρκετό νερό που η ποσότητά του να ξεπερνά τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Οι πηγές υδρογονανθράκων μπορούν να ερευνηθούν και να τύχουν εκμετάλλευσης ελεύθερα. Θα αναδυθούν νέοι δρόμοι στη ναυτιλία και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί όταν τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία. Μαζί με το θετικό αντίκτυπο της λύσης στης σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, αυτές οι εξελίξεις θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή συνεργασίας και ευημερίας στην περιοχή μας. Δεν θα υπάρχουν ηττημένοι εδώ, θα είναι μια κλασική περίπτωση μια κατάστασης από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι (win-win situation)”, επεσήμανε.

Είπε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κουράγιο, πολιτική βούληση και ηγετικότητα (leadership) προκειμένου η διαδικασία για λύση να προχωρήσει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

"Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να βυθιστούμε σε μια σισύφειο διπλωματία. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένες να φθάσουν σε μια διευθέτηση στην Κύπρο. Τώρα είναι η ώρα οι συνεχιζόμενες μας προσπάθειες να βρουν ανταπόκριση. `Ηρθε η ώρα να διανύσουμε το επιπλέον μίλι, που είναι το πιο δύσκολο από όλα", ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top