Λύπη για ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται είναι ως αποτέλεσμα «όχι της δικής μας έλλειψης βούλησης αλλά δυστυχώς αξιώσεων που δεν εξυπηρετούν καθόλου είτε τους Ελληνοκύπριους είτε τους Τουρκοκύπριους».
Σε εκτός κειμένου αναφορές στο Κυπριακό, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία 2017 – 2022, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε λύση, δεν είναι αρκετό να λέμε ότι σεβόμαστε τις ανησυχίες κάποιων, είναι ώρα να το αποδείξουμε».
«Είναι με λύπη μου που αντιμετωπίζω ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, μια στασιμότητα που παρατηρείται σαν αποτέλεσμα όχι της δικής μας έλλειψης βούλησης, αλλά δυστυχώς αξιώσεων που δεν εξυπηρετούν καθόλου είτε τους Ελληνοκύπριους είτε τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που συζητούμε πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε συνθήκες συνδημιουργίας μεταξύ των νέων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πίσω από το μυαλό μας, να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τρίτων ή μιας τρίτης χώρας».
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχουμε δώσει δείγματα γραφής πόσο σεβόμαστε και πόσο πραγματικά θέλουμε τη λύση και θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα αποδώσουν, θα αποδώσουν εκείνο το οποίο επιζητούμε ένα διάλογο ουσίας».
Σημείωσε ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από τον διάλογο, κρατώντας με κάθε τρόπο εκείνα τα οποία πρέπει να διακρίνουν κάθε διαπραγμάτευση, δηλαδή την αρχή της αξιοπρέπειας, την αρχή του αλληλοσεβασμού, την έγνοια που πρέπει να έχουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους άλλους».
Προσπαθούμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «να ξεπεράσουμε προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν, να ξεπεράσουμε την δυσπιστία αλλά αυτά δεν είναι μόνο έργο της μιας πλευράς, πρέπει να είναι, και για να έχει επιτυχία, έργο και της άλλης πλευράς».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε για δύο χρόνια τώρα, αλλά και 43 προηγουμένως, εξαντλήσει το διάλογο που άπτεται των τεσσάρων θεμάτων του κυπριακού προβλήματος και έφτασε η ώρα να δούμε το άλλο, της απαλλαγής της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα».
Έφτασε, όπως είπε, η ώρα «της απαλλαγής μιας ευρωπαϊκής χώρας από συνθήκες ξένες προς τα σύγχρονα δεδομένα, να καταργηθούν οι αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων» ενώ διερωτήθηκε «γιατί χρειάζονται εγγύηση οι Κύπριοι, γιατί χρειάζονται τάχα παρουσία κατοχικού στρατού, για να μας προστατεύσει από ξένες δυνάμεις ή από την επιβουλή ξένων».
«Από ποιους να μας προστατέψει, από τους γείτονες μας με τους οποίους έχουμε άριστες σχέσεις, από τους Αιγύπτιους, τους Ισραηλίτες, τους Ιορδανούς, τους Παλαιστίνιους από ποιους επιτέλους για να χρειαζόμαστε την παρουσία στρατού», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έθεσε και το ερώτημα «γιατί πρέπει να ζούμε κάτω από την απειλή του ενός για να νιώθουμε τάχα ασφαλείς, γιατί δεν πρέπει επιτέλους να επικεντρώσουμε την προσοχή πώς μπορεί, υλοποιώντας πολιτικές, να δώσουμε την ευκαιρία έτσι ώστε ο λαός μας, ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούμε ειρηνικά να συμβιώσουμε αλλά και να συνδημιουργήσουμε».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε, επίσης, γιατί «να μην έχουμε τη βεβαιότητα που η σταθερότητα της ειρήνης προσφέρει έτσι ώστε επιτέλους, ιδιαίτερα εσείς οι νέοι, γιατί είστε εσείς το μέλλον, εμείς σιγά – σιγά αποσυρόμαστε, να έχετε το αίσθημα της ασφάλειας και αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις, στην δημιουργία δουλειάς, στην δημιουργία προοπτικής για το μέλλον».
Είπε πως θέλει να πιστεύει «ότι αυτό που για 43 τόσα χρόνια η εκάστοτε ηγεσία της δικής μας πλευράς, της δικής μας κοινότητας, με τόσο πάθος προσπάθησε να δημιουργήσει, δηλαδή επιτέλους να εξευρεθεί μια μόνιμη διαρκής λύση που θα επιτρέπει την επανένωση της πατρίδας μας αλλά και την απαλλαγή της από την κατοχή, θα γίνει και κομμάτι της άλλης πλευράς».
«Ένα είναι το όραμά μου, και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας, και πιστεύω πρέπει να είναι και δικό σας όραμα, να δημιουργήσουμε μια πατρίδα που να είναι απόλυτα σύγχρονη, απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά μια πατρίδα που να καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο μας», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις