ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: «Απαραίτητη ομοθυμία και προετοιμασία στο Κυπριακό»

Α. Κυπριανού: «Απαραίτητη ομοθυμία και προετοιμασία στο Κυπριακό»

Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη έθεσε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων, όμως δεν πρέπει να αιθεροβατούμε, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας πως επιβάλλεται να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και όσο το δυνατόν ομόθυμοι σε ό,τι αφορά τους στόχους μας.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής 16/6 σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ Λεμεσού, αφιερωμένη στη 16η Ιουνίου 1943, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν πρέπει να αιθεροβατούμε, γιατί υπάρχουν δυσκολίες, "οι οποίες ίσως να έγιναν και περισσότερες λόγω της ζημιάς που επήλθε στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών".

"Συνεπώς επιβάλλεται να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και όσο το δυνατόν ομόθυμοι σε ό,τι αφορά τους στόχους μας. Ο κ. Αναστασιάδης έχει την ευθύνη να λειτουργήσει έτσι ώστε αυτές οι προϋποθέσεις να ανοίξουν τον δρόμο για να πάμε ενισχυμένοι στις συνομιλίες", συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη πως δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι΄ αυτό, "λόγω της συνθηματολογίας που ακούμε καθημερινά", επικρίνοντας το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, "που μιλά συνεχώς για νέα στρατηγική".
 
"Αυτό που εννοεί είναι απλώς η απόρριψη των πάντων, εκτός αν εννοεί μια νέα στρατηγική που να συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα, όπως έπραξαν με τη συνεργασία τους για τις προεδρικές εκλογές", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως "το ΔΗΚΟ λέει ότι θέλει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο, η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει επίσημα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος".
 
Ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε πώς συμβιβάζονται όλα αυτά και υποστήριξε πως "ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η συμμαχία δεν γίνεται για την Κύπρο, αλλά για την καρέκλα", κι εξέφρασε τη θέση πως δεν έχουν επίγνωση των πραγματικοτήτων, όσοι θεωρούν πως μπορούμε, τόσα χρόνια μετά, να αλλάξουμε στρατηγική "λες και τα δεδομένα και οι συσχετισμοί άλλαξαν άρδην υπέρ μας και είμαστε σε θέση, χωρίς βαρύ κόστος, να επιχειρήσουμε επιτυχώς κάτι τέτοιο".
 
Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, είναι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετεξέλιξη της σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Υπέδειξε ακόμη πως μπορεί την κύρια ευθύνη για τη μη λύση στο Κυπριακό να έχει η Τουρκία με τις αδιάλλακτες και απαράδεχτες της θέσεις, όμως το ερώτημα είναι πώς συμπεριφερόμαστε εμείς που θέλουμε λύση και πως μόνο με προσήλωση στο στόχο της λύσης, τόσο στην ουσία όσο και στα διαδικαστικά, θα την στριμώξουμε και θα την υποχρεώσουμε να πάρει θέση στις ουσιώδεις πτυχές.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού "οι αντιφάσεις, οι παλινδρομήσεις και τα σκαμπανεβάσματα ήταν σε αρκετές περιπτώσεις τα κύρια χαρακτηριστικά των χειρισμών στο Κυπριακό και εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στη διαδικασία, αλλά το κυριότερο ο λαός μας παρακολουθούσε απογοητευμένος τις εξελίξεις, χάνοντας λίγο-λίγο την ελπίδα". 
 
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, "δεν λειτούργησε εκδικητικά έναντι του κ. Αναστασιάδη για τη χυδαία και εξοντωτική αντιπολίτευση που ακολούθησε ο ίδιος και το κόμμα του επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια", για το καλό της Κύπρου, και στήριξε τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει για επίλυση του Κυπριακού, "γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικό, γιατί θέλουμε να υπηρετήσουμε μέχρι τέλους το στόχο για λύση που να βασίζεται σε αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο".
 
"Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει να ξεπουλιέται η ελπίδα του στο βωμό των εκλογών, κουράστηκε να παρακολουθεί πολιτικάντηδες, θέλει να δει πολιτικούς που να μπορούν να στηρίξουν το όραμα της ειρήνης, θέλει να δει βούληση και ειλικρίνεια, τόλμη και αποφασιστικότητα, ηγέτες έτοιμους να παλέψουν για να νικήσουν τον κίνδυνο της διχοτόμησης", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως ο ένας ποτέ δεν αρκεί και "το ζήτημα είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που θέλουμε να δούμε τον τόπο μας επανενωμένο για να ανατείλει επιτέλους η μέρα της λύσης".
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως, τιμώντας την ιστορική απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943, κατά την οποίαν το κόμμα ενέκρινε τον κατάλογο των 730 εθελοντών που θα στρατεύονταν για να πολεμήσουν στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, "τιμούμε την ένδοξη ιστορία του ΑΚΕΛ αλλά και επαναβεβαιώνουμε την προοπτική του, την προοπτική μιας δύναμης που είχε κάποτε την τόλμη, αν και στα πρώτα της βήματα, να ξεπεράσει τον εαυτό της για να υπερασπιστεί ολόκληρη την ανθρωπότητα από το ιδεολόγημα του μίσους".
 
"Αυτή η δύναμη σήμερα είναι εδώ, μεγαλύτερη, ισχυρότερη, έτοιμη να αγωνιστεί μαζί με το λαό, να παλέψει για το μέλλον, αυτή η δύναμη είναι το ΑΚΕΛ", κατέληξε στην ομιλία του ο Άντρος Κυπριανού.

Από  ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top