Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε σήμερα ότι μεταβαίνει στην Ελβετία αφενός για να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση και αφετέρου για να συμβάλει στην ενημέρωση του λαού έτσι ώστε να γνωρίζει τι τεκταίνεται και τι προετοιμάζεται.
Ο Γιώργος Περδίκης μαζί με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Κινήματος Άδωνη Γιάγκου παρέθεσαν σήμερα διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος κατά την οποία έγινε παρουσίαση των θέσεων που υπέβαλε το Κίνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει Κραν Μοντάνα.
Ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση το Κίνημα δεν θα μεταβεί στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα "ως γλάστρες. Επιφυλασσόμαστε να διατηρήσουμε το δικαίωμα μας όποτε και εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο να προβαίνουμε και σε δηλώσεις και σε ανακοινώσεις» δήλωσε ο Γιώργος Περδίκης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση αυτές οι δηλώσεις και ανακοινώσεις δεν θα πλήττουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα και στις ανακοινώσεις του Κινήματος εδώ στην Κύπρο αλλά και στις δηλώσεις μας από την Ελβετία, θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, δεν θα κρίνεται και δεν θα κατακρίνεται» διαβεβαίωσε.
«Σιγή πυρός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθόσον θα βρίσκεται στην Ελβετία» είπε εξηγώντας πως αυτή θα είναι και η συμβολή του Κινήματος σε ό,τι αφορά τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση.
Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος θα κλείσει το στόμα του. «Πάμε στην Ελβετία για να βοηθήσουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευτεί αλλά και τον κυπριακό λαό να γνωρίζει τί τεκταίνεται και τί προετοιμάζεται αν προετοιμάζεται κάτι» ανέφερε.
Επί της ουσίας ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι θέση του Κινήματος Οικολόγων είναι πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές οι ξένες εγγυήσεις. «Η εγγύηση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προέρχεται από το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις διατάξεις που θα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και από εκείνες τις διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή διαδικασιών επίλυσης αδιεξόδων και διαφορών έτσι ώστε να μην φτάνουν τα πράγματα σε κρίσιμη κατάσταση και ένταση» είπε.
«Άρα το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η λύση του Κυπριακού και το ευρωπαϊκό περιβάλλον αποτελεί επαρκή ασφάλεια και επαρκή εγγύηση για τους πολίτες της ΚΔ και για τις κοινότητες» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα εφαρμογής της λύσης ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η εγγύηση εφαρμογής της λύσης θα πρέπει να ανατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και να επιτηρείται από δυνάμεις ασφαλείας των ΗΕ και να δεσμεύσει άπαντες. Και πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται κανένα Σύμφωνο μεταξύ της ΚΔ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, αναφέροντας ότι η εν λόγω ιδέα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πρέπει να αφαιρεθεί από το έγγραφο Έιντε».
Για το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα κατανοεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων. «Δεν δεχόμαστε την παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού. Ζητούμε την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των στρατευμάτων που προνοεί η Συνθήκη Συμμαχίας (του 1960)» δήλωσε, εξηγώντας πως «θα πρέπει τάχιστα, όπως λέει και η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, να προωθηθεί η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και η αποχώρηση των στρατευμάτων να συνδέεται με την εφαρμογή της λύσης».
Δηλαδή, όπως εξήγησε, όσο θα προχωρεί η αποχώρηση των στρατευμάτων τόσο να προχωρά και η εφαρμογή της λύσης. «Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν ολοκληρωθεί το στάδιο αποχώρησης των στρατευμάτων τότε να παγώνει αμέσως και η εφαρμογή της λύσης και να επανερχόμαστε στην προηγούμενη μας κατάσταση» ανέφερε.
Σημείωσε επίσης πως «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα και να περάσουμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων αν δεν αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από την Κύπρο» και πως «αυτή η διαδικασία της αποχώρησης των στρατευμάτων θα πρέπει να εποπτεύεται από δυνάμεις των ΗΕ και τον ΟΑΣΕ».
Είπε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει στο θέμα της ασφάλειας να μπαίνει στο τραπέζι θέμα τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, υποδεικνύοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να τηρήσει την ίδια στάση που τήρησε στη Γενεύη, δηλαδή να απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αμέσως χωρίς συζήτηση.
Σημείωσε ακολούθως ότι το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι προκύπτει ζήτημα με την ΑΟΖ μετά και τις τελευταίες προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» και την απαίτησή των Τούρκων να μην προχωρήσει η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. «Πρέπει οπωσδήποτε η Τουρκία με τη λύση του Κυπριακού να δεσμευτεί ότι αναγνωρίζει τις συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ αλλά και με τις εταιρείες. «Να διασφαλιστεί δηλαδή» όπως εξήγησε, «το ενεργειακό κεκτημένο».
Ερωτηθείς σε σχέση με τις προσδοκίες από τη Διάσκεψη της Ελβετίας, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η προσδοκία είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει την απαίτηση για παραμονή των στρατευμάτων της στην Κύπρο και για συνέχιση του ρόλου της ως εγγυήτρια δύναμη.
«Αν συμβεί αυτό βεβαίως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συζήτηση και των υπόλοιπων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εσωτερική διακυβέρνηση, το εδαφικό, το προσφυγικό κ.ο.κ.
«Όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να τα περιμένουμε» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως απ’ ότι φαίνεται από τις γενικότερες ενέργειες της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες προκλήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με την εκδίωξη των Κυπρίων ψαράδων αλλά και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για έκδοση NAFTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ την ώρα που θα βρίσκεται εκεί το τρυπάνι της TOTAL, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε μια ώρα που όλοι αναμένουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει αποκλιμάκωση της κρίσης.
Προεδρικές εκλογές
Σε ό,τι αφορά το θέμα επιλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι ενόψει της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος αποφάσισε χτες ότι οι όποιες διαδικασίες παγώνουν μέχρι το τέλος της Διάσκεψης αλλά και πως μετά το τέλος της Διάσκεψης και με βάση τα αποτελέσματα της εσωτερικής δημοσκόπησης, το Κίνημα θα προχωρήσει σε εντατικές συζητήσεις με τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο με στόχο και προσπάθεια να βρεθούν προγραμματικές συγκλίσεις.
Πιο συγκεκριμένα η Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε όπως κληθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σεπτέμβριο για να μιλήσει στα Μέλη της ΚΕ και να δεχτεί τις ερωτήσεις και απορίες τους. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, έχει συγκροτηθεί μια τριμελής Επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά την πρόταση για αυτόνομη κάθοδο του Κινήματος στις προεδρικές εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις