ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λύνουν» τις διαφορές τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Νίκος Αναστασιάδης και η Βουλή

«Λύνουν» τις διαφορές τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Νίκος Αναστασιάδης και η Βουλή

Σε αναφορά του νόμου, που ψήφισε η Βουλή στις 14 Ιουλίου, για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, την αναφορά καταχώρησε μόλις πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ζητώντας σχετική γνωμάτευση του Ανωτάτου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον. Την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς. Εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ. Την ώρα της ψηφοφορίας εκτός αιθούσης ήταν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Με βάση την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ο νόμος που ψηφίστηκε καταργεί τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014 αφενός, και αφετέρου την ίδιας τη νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας. Η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που προνοούσε τη μετονομασία της μονάδας αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και τον καθορισμό δημοσίου υπαλλήλου ως επικεφαλής της μονάδας, δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος είχε καταχωρήσει αναφορά στο Ανώτατο για τους ίδιους λόγους και για το νόμο που ψήφισε η Βουλή με την προηγούμενη σύνθεσή της, ο οποίος τροποποιούσε τον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο του 2014 με την προσθήκη ενός νέου άρθρου του άρθρου 24 στον υφιστάμενο νόμο. Το νέο άρθρο ανέστελλε την εφαρμογή των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου αναφορικά με την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ μέχρι την 31/12/2017. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Μάιο ότι ο εν λόγω νόμος ήταν αντισυνταγματικός, καθότι καταστρατηγούσε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και το άρθρο 54 του συντάγματος. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top