ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι συρρέουν στην Μέκκα για το μεγάλο προσκύνημα

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι συρρέουν στην Μέκκα για το μεγάλο προσκύνημα

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου ξεκινούν την Τετάρτη (30/8) το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα: μια πορεία με πολλούς σταθμούς στην καρδιά της πιο ιερής πόλης του ισλάμ και τα περίχωρά της.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν κινητοποιήσει πολλά μέσα και δηλώνουν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, μετά το θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων από ποδοπάτημα στη διάρκεια του προσκυνήματος του 2015. Από την πλατεία του Μεγάλου Τεμένους με τους επτά μιναρέδες οι προσκυνητές κατευθύνονται προς την Κάαμπα, το οικοδόμημα σε σχήμα κύβου καλυμμένο με ένα βαρύ μεταξωτό ύφασμα το οποίο έχει κεντημένους πάνω του με χρυσή κλωστή στίχους του Κορανιού. Προς την κατεύθυνση της Κάαμπα στρέφονται οι μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται, ενώ οι προσκυνητές κάνουν επτά φορές το γύρο της. Στη συνέχεια οι πιστοί θα κατευθυνθούν στη Μίνα, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Μέκκας, από όπου την  Πέμπτη (31/8)  χιλιάδες προσκυνητές θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα την άνοδο προς το όρος Αραφάτ. Φέτος επιστρέφουν στη Μέκκα και οι Ιρανοί προσκυνητές, που πέρσι δεν συμμετείχαν στο χατζ. Από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε το 2015 στη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μέκκα σκοτώθηκαν 464 Ιρανοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την εκτέλεση ενός Σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία και τις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν. «Η ασφάλεια των προσκυνητών είναι προτεραιότητά μας», ανέφερε την Τρίτη (29/8) ο Στρατηγός Μάνσουρ αλ Τούρκι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 100.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί για να φροντίσουν την ασφάλεια των πιστών. Το χατζ φέτος πραγματοποιείται την ώρα που παραμένει η ένταση στην περιοχή εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σαουδική Αραβία στο Κατάρ από τις 5 Ιουνίου, στον οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με τη χώρα, πολλοί κάτοικοι του δεν κατάφεραν να πάνε στη Μέκκα, παρόλο που το Ριάντ χαλάρωσε τους όρους εισόδου στο έδαφός του για τις δύο εβδομάδες του χατζ. Από ΚΥΠΕ *Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top