Φαίδωνας για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: «Μεγάλος αριθμός ληπτών δεν είναι δικαιούχοι»

Φαίδωνας για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: «Μεγάλος αριθμός ληπτών δεν είναι δικαιούχοι»

«Οι ενεργές αιτήσεις των «δικαιούχων» για λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) ανέρχονται ήδη στις 31.000, ενώ έγκυρες εκτιμήσεις εμφανίζουν τον τελικό αριθμό των ατόμων που καλύπτει το Ε.Ε.Ε. να ξεπερνά τις 50.000», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Πάφου Φ. Φαίδωνος, προσθέτοντας πως καθίσταται σαφές ότι μεταξύ των ατόμων αυτών περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός που λαμβάνει το Ε.Ε.Ε. χωρίς να δικαιούται.

Το παράδειγμα του Δήμου Πάφου, προσθέτει, είναι αποκαλυπτικό, σημειώνοντας πως σήμερα, από τα 52 άτομα που είναι λήπτες του Ε.Ε.Ε. και τοποθετήθηκαν για απασχόληση από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δήμο για 25 ώρες την εβδομάδα, προσήλθαν μόνο 26. Σε επικοινωνία που είχε αρμόδιος λειτουργός του Δήμου με τους υπόλοιπους, καλώντας τους να προσέλθουν, συνεχίζει ο κ. Φαίδωνος, αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα ή προβαίνοντας σε υπεκφυγές. Ο Δήμαρχος Πάφου εκφράζει την άποψη πως είναι προφανές ότι κάποιοι εκ των ληπτών του επιδόματος ασκούν εργασία, και μάλιστα αδήλωτη. Ενώ κάποιοι άλλοι, όπως αναφέρει, λαμβάνουν το επίδομα χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση ή πρόθεση να εργαστούν, ακόμη και όταν τους προσφέρεται εργασία. Ως Πολιτεία προσθέτει, “οφείλουμε να προβληματιστούμε και να ανησυχήσουμε”, σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι το Πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε., όπως αυτό δομήθηκε και λειτουργεί, παράγει τελικά κατ’ επιλογήν ανέργους και μάλιστα συνειδητούς. ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.