ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της Κύπρου

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της Κύπρου

Το πρόγραμμα COOPower αποτελεί την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο που λειτουργεί ο επιχειρηματικός τομέας στην Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω του συνεργατισμού και της κοινωνικής οικονομίας, σε Κύπρο, Ελλάδα και Κροατία. Για να επιτευχθεί αυτό, μια ομάδα νέων δημοσιογράφων θα χρησιμοποιήσουν το δημιουργικό τους ταλέντο για να αναδείξουν τον θετικό αντίκτυπο της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει η δύναμη της κοινωνικής οικονομίας.


Το έργο υλοποιείται από το British Council, που λειτουργεί με βάση την εμπειρία από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζεται ως Ευρωπαίος ηγέτης στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με 100.000 κοινωνικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν 60 δισεκατομμύρια λίρες στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια κοινωνική επιχείρηση είναι μια επιχείρηση η οποία συμβάλει στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων κοινωνικών προκλήσεων, τόσο μέσω των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρει, όσο και μέσω του τρόπου λειτουργίας της.
Το British Council συνεργάζεται με αυτές επιχειρήσεις από το 2009, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Η αλλαγή ήδη άρχισε στην Κύπρο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ψήφισε πρόσφατα το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε συγκεκριμένες νομικές οντότητες να εγγραφούν ως κοινωνικές επιχειρήσεις, κάτω από προϋποθέσεις, με στόχο την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής επιχειρηματικότητας στη χώρα.


Το British Council χαιρετίζει αυτή τη δράση και εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή και προώθηση του σχεδίου δράσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την αναγνώριση της σημαντικότητας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του θετικού αντίκτυπου της. Ελπίζουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους, ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση και θα δώσει κίνητρα για τη συμμετοχή ατόμων που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.


«Η κοινωνική οικονομία είμαι μια οικονομική προσέγγιση που ενθαρρύνει την αποκέντρωση και την τοπική ανάπτυξη και συχνά καθοδηγείται από ηθικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δημοκρατική διακυβέρνηση, το δίκαιο εμπόριο, η αμοιβαιότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανακατανομή», εξηγεί η Μαρία Νομικού, Sector Lead on Youth, Skills and Inclusive Communities του British Council. «Θα πρέπει, ωστόσο, να δημιουργήσουμε ευνοϊκά περιβάλλοντα για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και παραμένουμε στη διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης για συνεργασία».


Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως η γενέτειρα της συνεργασίας, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ώριμους και καινοτόμους τομείς στον κόσμο. Αυτή η εμπειρία είναι που εφιστά την προσοχή τόσο των φορέων χάραξης πολιτικής όσο και των κοινωνικών επιχειρηματιών που αναζητούν τρόπους ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στις χώρες τους.


Στην Ευρώπη, το British Council ένωσε τις δυνάμεις του με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ακαδημαϊκούς και τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, προωθώντας και υποστηρίζοντας το κίνημα.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν:
• πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα που βοηθά το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας, για την ανάπτυξη στρατηγικής και στήριξη των δομών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) της χώρας,
• το σχέδιο «Οικοδόμηση ανθεκτικότητας και συνεργασίας στη Λετονία» με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης ατόμων από διαφορετικό εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, στις τοπικές κοινότητες,
• μια σειρά προγραμμάτων με θέμα «Κοινωνική επιχείρηση στα σχολεία» που εισάγουν τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στους φοιτητές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Εσθονία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top