ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» - Αρχίζει η ψηφιακή διάσωση του υλικού που βρίσκεται στο Αρχείο Εφημερίδων από το 1878

«Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» - Αρχίζει η ψηφιακή διάσωση του υλικού που βρίσκεται στο Αρχείο Εφημερίδων από το 1878

Σήμερα (σ.σ. Τρίτη 12/12) ξεκινάμε επίσημα τη διαδικασία ψηφιακής διάσωσης ενός σημαντικού μέρους των 10 χιλιάδων τόμων εφημερίδων που βρίσκονται στο Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του Έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ».

Στο χαιρετισμό της, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι το Αρχείο Εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διαθέτει όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που εκδόθηκαν στην Κύπρο, από την πρώτη-πρώτη μέρα του 1878 μέχρι και τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2017.
«Σήμερα όμως είναι μια σημαντική μέρα. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, διότι σηματοδοτεί τη διάθεση όλου αυτού του υλικού στον κόσμο της Κύπρου. Σήμερα ξεκινάμε επίσημα τη διαδικασία ψηφιακής διάσωσης ενός σημαντικού μέρους των 10 χιλιάδων τόμων εφημερίδων που βρίσκονται στο Αρχείο μας, αυτού του συσσωρευμένου πλούτου γνώσης που διαθέτει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πηγές μελέτης και έρευνας της χώρας», ανέφερε.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, πρόσθεσε, «βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο και μπροστά σε νέες προκλήσεις λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της επέμβασης της τεχνολογίας στην πληροφόρηση αλλά και της μετάλλαξης της κοινωνίας. Η προστασία για μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων λοιπόν, είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μας μνήμης, αλλά και ως νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας».

Ανέφερε ότι «με το να αναγνωρίζουμε και να προωθούμε τη συμβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού μας στη φυσική και εθνική επιβίωση του λαού μας, αναγνωρίζουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας ως ξεχωριστές οντότητες, ως φορείς μιας συγκεκριμένης και διαχρονικά καταξιωμένης ιστορικότητας και εθνικής ταυτότητας. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη συλλογική μας μνήμη, το ιστορικό και πολιτιστικό νήμα της οποίας είναι στέρεα συνδεδεμένο με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ιδεώδη».

«Αυτά τα ιδεώδη λοιπόν στηρίζει, εκφράζει και προωθεί ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», αφού φέρνει μαζί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με ευρωπαϊκή συνεισφορά, προκαλεί δημιουργία και παραγωγή, διαφυλάσσει και μεταδίδει γνώση, αξιοποιεί τεχνογνωσία, εμπειρία, εξειδίκευση, τεχνολογία», πρόσθεσε.

Στην Κύπρο, συνέχισε, « η πνευματική κληρονομιά αναδεικνύεται σταδιακά ως ένα πεδίο που εμπνέει υπερηφάνεια και είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε, έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι απρόσκοπτη. Είμαι υπερήφανη που το Γραφείο του οποίου προΐσταμαι συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια».
«Αλλά αισθάνομαι και έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες για τη διεκδίκηση του προγράμματος αυτού αλλά ιδιαίτερα την Ελέγκω Φραγκουλίδου και τον Αλέξη Αλέκου για το όραμα, τη συνέπεια και τη σκληρή τους δουλεία, τον Βάσσο Κωνσταντίνου για τη δημιουργία και προστασία του αρχείου μας για δεκαετίες ολόκληρες, τον Χρίστο, τον Στέλιο, τον Μαρίνο και τον Γιώργο για τη συνεισφορά τους στην ψηφιοποιήση του πλούτου αυτού αλλά και στη διάχυσή του στο κοινό, μέσω των τριών Κέντρων Τύπου που λειτουργεί το γραφείο μας σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, και που σύντομα θα γίνουν πέντε με την προσθήκη της Πάφου και της Αγίας Νάπας», σημείωσε.

Όπως είπε, «η αγάπη, η συνέπεια και το αίσθημα ευθύνης και των τριών συμμετεχόντων, αποτελούν εγγύηση επιτυχίας για τον «Ψηφιακό Ηρόδοτο ΙΙΙ», επιτρέποντάς μας να οραματιζόμαστε επιπλέον έργο».

«Προσβλέποντας λοιπόν στον Ψηφιακό Ηρόδοτο ΙΙΙ, ΙΙΙΙ, και V, όπως και στο επερχόμενο Μουσείο Φωτογραφίας και Έντυπης Δημοσιογραφίας που ετοιμάζουμε, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μέσω της λειτουργίας μας τόσο ως Αρχή Επικοινωνίας του κράτους όσο και ως Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και εκδοτικός οίκος της Δημοκρατίας, δηλώνει το διαχρονικό του παρόν στη διαφύλαξη, την προβολή και δημιουργία Ιστορίας και Πολιτισμού», κατέληξε η κα. Μιχαηλίδου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top