Σε άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών μετέτρεψε τις προ ημερών κανονισμένες χωριστές συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Η έκτακτη απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη λήφθηκε μετά την ανανέωση της παράνομης Navtex από την Τουρκία μέχρι τις 10 Μαρτίου και προστίθεται στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης από όλους σχεδόν τους πολιτικούς αρχηγούς.
Είναι πασιφανές ότι οι τόνοι στα εσωτερικά έπεσαν, πέραν της κριτικής που συνεχίζει να εκβάλλει η Εζεκία Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Όμως, είναι άξιον απορίας γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το ασφυκτικό μεταίχμιο για να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών αντί απλών συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί.
Και τούτο γιατί ακόμα κι αν δεν έβγαινε ομόφωνη απόφαση καταδίκης από το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, κρίνεται αναγκαίο να επιδεικνυόταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται ενωμένη εναντίον των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ: Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών
Κάτι τέτοιο δεν έγινε από την 9η Φεβρουαρίου και τη μέρα που ακινητοποιήθηκε το Saipem 12.000. Η μετεκλογική εβδομάδα δεν επέτρεψε ούτε στο Προεδρικό ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς να συνεννοηθούν για να προχωρήσουν ενιαία στην αντιμετώπιση της κρίσης, αν και υπήρχαν φωνές για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.
Πια η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών της. Η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών ενεργειών, οι ποντιοπιλατικές αντιδράσεις των διεθνών παικτών, η περίεργη στάση της ιταλικής κυβέρνησης υποχρεώνουν το Προεδρικό να μεριμνήσει για εναλλακτικά σενάρια.
Η απόφαση για αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προφανώς, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η Ευρώπη αδυνατεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους της και η Τουρκία προχωρεί στο κενό της.
Πλέον αναποδογυρίζονται τα δεδομένα. Η στροφή της Τουρκίας σε σχέδιο β’ στο Κυπριακό, αναγκάζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη να συμπράξει με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση. Να έχει σχέδια αντιμετώπισης για κάθε επόμενη κίνηση της Άγκυρας και της κατεχόμενης Λευκωσίας που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απειλών για τον επόμενο καιρό.
Κι ας «διατηρούν τις απόψεις τους» οι πολιτικοί αρχηγοί αναφορικά με τη στάση που πρέπει να επιδεικνύει το Προεδρικό, το ζήτημα αγγίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση των Ελληνοκυπρίων.
Αν δεν υπάρξει κοινή δράση και μικροκομματικά συμφέροντα πλήξουν το εσωτερικό μέτωπο, το τεμάχιο «3», αν όχι περισσότερα, θα παραδοθούν αμαχητί στο άγριο παιχνίδι που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμπαίζει πανεύκολα ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, την ώρα που βομβαρδίζει αμάχους στη βόρεια Συρία και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Καλώ Τουρκία και Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις