Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 10/5 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Πατριαρχείο, στο Βελιγράδι.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πατριάρχη Ειρηναίο με το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας.
Μιλώντας στην τελετή, ο Πατριάρχης είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Σερβία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, προσθέτοντας ότι και οι δύο λαοί έχουν περάσει από δεινά και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία λόγω του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι «είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη στάση που τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία» στο θέμα αυτό.
Είπε ακόμη ότι η Εκκλησία της Σερβίας έχει πολύ στενές σχέσεις με την Εκκλησία της Κύπρου, όπως και ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την παρασημοφόρησή του.
«Εκλαμβάνω την ανώτατη τιμητική αυτή διάκριση προς το πρόσωπο μου και ως τιμή προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, αλλά και ως επισφράγιση των θερμών δεσμών που διαπνέουν τις ήδη άριστες μεταξύ μας σχέσεις», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι άκουσε με προσοχή όσα ο Πατριάρχης του περιέγραψε για τα δεινά των Σέρβων, στο Κοσσυφοπέδιο.
«Ανάλογα αισθήματα πικρίας διακρίνουν και τον Κυπριακό Ελληνισμό διότι το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας, η γη των Αγίων, όπως αποκαλείται, εκεί όπου η Μονή του Αποστόλου Αντρέα αλλά και του ιδρυτή της κυπριακής Εκκλησίας, του Αποστόλου Βαρνάβα, βρίσκονται υπό την κατοχή της Τουρκίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι εκκλησίες της Κύπρου έχουν βεβηλωθεί, τα ιερά της έχουν καταπατηθεί, οι ναοί της έχουν μετατραπεί είτε σε πανδοχεία είτε σε καφενεία, από την ασέβεια που δείχνουν ξένοι προς τη χριστιανική θρησκεία, κατακτητές.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ιστορικό χρέος τη στήριξη προς τη Σερβική Δημοκρατία, και ένα στοιχείο της στήριξης αυτής είναι η μη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.
«Τόσο στα ΗΕ όσο και εντός της ΕΕ είμαστε εκ των κρατών μελών που σθεναρά στέκονται και υποστηρίζουν τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο αίτημα της Σερβικής Κυβέρνησης για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, όπως ακριβώς προβλέπουν τα ψηφίσματα των ΗΕ και ο διάλογος των Βρυξελλών, όπως αποκαλείται, ύστερα από πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων εταίρων», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα κατά τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία εμπράκτως να αποδείξει τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.
«…Και ήδη έχουμε πετύχει ώστε η δήλωση που θα εκδοθεί να είναι δήλωση των 28 κρατών μελών και όχι των 28 συν των έξι Βαλκανικών χωρών, γιατί αν κάτι ανάλογο συνέβαινε εμμέσως θα αναγνωριζόταν το παράνομο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα και ακολούθως επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Σάββα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις