Εξακολουθεί να κρύβεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, για τον οποίο η αστυνομία έχει στήσει κυνηγητό στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να τον συλλάβει για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Protothema.gr, ο βουλευτής εντοπίστηκε στα διόδια της γέφυρας του Ρίου, όμως στο σήμα που του έκαναν οι αστυνομικοί, δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει άγρια καταδίωξη στον δρόμο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο οδηγός ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα και δεν σταμάτησε στα μπλόκα της τροχαίας.
Με διαδικασίες εξπρές, πρωτοφανείς για τους ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του ανεξάρτητου -πλέον- βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Ο βουλευτής που ανέβηκε στο βήμα ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής χθες το πρωί, μέσα σε λίγες ώρες, και ενώ είχε ξεσηκώσει ορυμαγδό αντιδράσεων, είχε αποπεμφθεί από το κόμμα του, βρισκόταν υπό δικαστική διερεύνηση με επαπειλούμενη σύλληψη και τελικά είναι πια διωκόμενος για κακούργημα. Ωστόσο, ο Μπαρμπαρούσης δεν διώκεται για εσχάτη προδοσία -αδίκημα για το οποίο ζήτησε να ελεγχθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών- που επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη, αλλά για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, κατηγορία για την οποία προβλέπονται ελαφρύτερες ποινές.
Τα όσα είπε από του βήματος της Βουλής ο «βουλευτής Καραϊσκάκης» - όπως είναι το προσωνύμιό του- επισκίασαν σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας μάλιστα περιθώρια ερμηνειών για «εξυπηρέτηση» της κυβέρνησης μέσω του αποπροσανατολισμού της συζήτησης, που ήταν αποτέλεσμα της ακραίας και εκτός συνταγματικής νομιμότητας τοποθέτησης του Μπαρμπαρούση. Αυτές τις ερμηνείες, μάλιστα, συνόψισε σε μια ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επισήμανε: «Μα πως γίνεται κάθε φορά που είναι στριμωγμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η χρυσή αυγή να δημιουργεί επεισόδια αποπροσανατολισμού...».
Ο Μπαρμπαρούσης κάλεσε ευθέως την ηγεσία του στρατού σε πραξικόπημα. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ο Μπαρμπαρούσης είπε: «Και επειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους, αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον, καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, για να αποτραπεί αυτή η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!» Ο ίδιος, πάντως, όταν αργότερα προχώρησε σε «δήλωση μετανοίας», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση ως «αυθόρμητη» και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι είναι πιστός στη συνταγματική νομιμότητα. Δήλωσε ειδικότερα: « Επ’ ουδενί είχαν σκοπό οι δηλώσεις μου να αμφισβητήσουν την Συνταγματική νομιμότητα. Δυστυχώς έτυχαν δόλιας πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνείας και έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση να εκθέσει εμένα προσωπικά και το κόμμα της Χρυσής Αυγής αλλά και να καλύψει επικοινωνιακά το ξεπούλημα της Μακεδονίας», ενώ πρόσθεσε: «ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας η άποψη του ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένου ότι με μια ατυχή μου δήλωση έκανα προπαρασκευαστικές ενέργειες για να καταλυθεί το πολίτευμα».
Μετά την τοποθέτηση του Μπαρμπαρούση τα πράγματα εξελίχθηκαν με ταχύτητα: Ο πρόεδρος της Βουλής, που αν και δεν προήδρευε, βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας και αντέδρασε άμεσα. Ο κ.Βούτσης πρότεινε και η Ολομέλεια αποδέχθηκε τον αποκλεισμό των ομιλητών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής , ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έσπευσε να μιλήσει για τέλεση αδικημάτων από την πλευρά του Μπαρμπαρούση, που έως εκείνη την ώρα ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διέταξε προκαρκτική εξέταση και λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο υπουργός Άμυνας, όσο και ο αναπληρωτής του Φώτης Κουβέλης, περνούσαν την πόρτα του εισαγγελέα και κατέθεταν για τα όσα είχαν συμβεί στη Βουλή. Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είχαν φουντώσει οι φήμες που ήθελαν τον Μπαρμπαρούση να έχει συλληφθεί, πράγμα που δεν είχε συμβεί, αφού δεν είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του και δεν υπήρχε δικογραφία από αστυνομική υπηρεσία που να δικαιολογεί τη σύλληψη εντός των ορίων του αυτοφώρου.
Ο δρόμος για τη σύλληψη πάντως, άνοιξε με την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Μπαρμπαρούση, το απόγευμα της Παρασκευής, και ενώ είχε ήδη διαγραφεί από τη Χρυσή Αυγή. Η σύλληψη πάντως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη αφού η δικογραφία έχει σταλεί στον ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εκδώσει ένταλμα, ζητώντας να εντοπισθεί και συλληφθεί εντός του αυτοφώρου ή αν θα τον καλέσει για ανομωτί κατάθεση -αφού είναι ήδη κατηγορούμενος για να πάρει η υπόθεση το δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης.
Την ώρα που ο Μπαρμπαρούσης καλούσε τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε πραξικόπημα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών, πλην των -πρώην- συναδέλφων του της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έσπευσαν να τον υποστηρίξουν με χειροκροτήματα. Λίγο αργότερα πάντως, στη λιτή του επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε την αποπομπή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριζε ότι η απόφαση αποπομπής ήταν ομόφωνη, ενώ χαρακτήριζε την τοποθέτηση του Μπαρμπαρούση ως «εκτός γραμμής» της Χρυσής Αυγής..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις