Μιλώντας σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», ο κ. Συλλούρης είπε ότι είναι πραγματικά αδύνατο τα λόγια να χωρέσουν και να εκφράσουν το αίσθημα πικρίας και αδικίας που βιώνει για τέσσερις και πλέον δεκαετίες ο κυπριακός λαός.
«Και είναι τραγελαφικό να διαπραγματευόμαστε για πράγματα που παράνομα και βίαια μας έχουν αφαιρεθεί και που αποτελούν κεκτημένα μας. Και είναι ακόμα πιο τραγελαφικό και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας να έχουμε φτάσει μέχρι του σημείου να συζητούμε για περαιτέρω παραχωρήσεις στην Τουρκία» είπε.
Αντί δηλαδή να συζητούμε επιστροφή των σπιτιών και των περιουσιών στους νόμιμους δικαιούχους, συνέχισε, «συζητούμε παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στην Τουρκία -η οποία το απαιτεί προκλητικά- και δυστυχώς η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αποδέχεται αυτό τον παραλογισμό, να δώσουμε δηλαδή εμείς στην Τουρκία τις θάλασσες και το φυσικό μας αέριο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι η δικαιοσύνη και η νομιμότητα αποτελούν αρχές απαράβατες για κάθε άνθρωπο και κάθε συντεταγμένη πολιτεία. «Η Τουρκία έχει ξεπεράσει με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε όριο αυτών των αρχών, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, αλλά και την εθνική και κρατική μας υπόσταση» συμπλήρωσε..
Ανέφερε εξάλλου ότι «εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα πιστεύω και τις αρχές μας, διεκδικώντας την αποκατάσταση του δικαίου και της τάξης στο νησί μας».
«Κοινός στόχος όλων μας, μακριά από συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος» η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία και θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είπε.
Αναφέρθηκε παράλληλα στους πεσόντες και αγνοούμενους της κοινότητας Άσσιας, που όπως είπε, έζησε όλη τη βιαιότητα και βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόσθεσε, η Άσσια κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο με τους περισσότερους αγνοουμένους, μετρώντας 84 συνολικά, από τους οποίους η πλειοψηφία ήταν μη στρατεύσιμοι πολίτες, ενώ κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ως τόπος εξαφάνισης προσώπων, καθώς εκεί χάθηκαν τα ίχνη 105 ανθρώπων.
Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε και στο αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε στο γειτονικό Ορνίθι, «το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου εναντίον άμαχων πολιτών που διέπραξε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο το 1974», καθώς ο κατοχικός στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ και έθαψε σε δύο ομαδικούς τάφους 70 άμαχους πολίτες.
Σημείωσε εξάλλου ότι σύμφωνα με ευρήματα της αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής έρευνας που πραγματοποίησε η ΔΕΑ στους δύο αυτούς ομαδικούς τάφους, μεταξύ των ετών 2009-2010, διαφάνηκε ότι οι κατοχικές αρχές προέβησαν μεταγενέστερα σε εκταφή και μετακίνηση οστών, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο και τεκμήριο του στυγερού τους εγκλήματος.
Όλα τούτα μας θυμίζουν και υπογραμμίζουν αδιάψευστα, για άλλη μια φορά, ποια πραγματικά είναι η Τουρκία, ενώ δικαιολογημένα προκαλούν το αίσθημα της αδικίας, αλλά και της οργής ανάμεσα στον δοκιμαζόμενο λαό μας, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις