Κτηνοτρόφοι και «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης (11/9) μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων σε συμφωνία ώστε να λήξει η έξι ημερών διαμαρτυρία, πολλές φορές και επεισοδιακή, που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναίμογουλαρι ανέφερε σήμερα το πρωί στην Κίπρις ποστασί ότι «δεν είναι σίγουρο ότι θα υπογράψουμε» το πρωτόκολλο στο οποίο κατέληξε η χθεσινοβραδινή συμφωνία των δύο πλευρών.
Ο Ναίμογουλαρι ανέφερε ότι το πρωτόκολλο δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί και δεν έχει φτάσει κοντά τους. «Θα το πάρουμε στα χέρια μας και θα αποφασίσουμε τελεσίδικα».
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, με τρεις «υπουργούς» παρόντες χθες βράδυ – γεωργίας, δημοσιονομικών και παιδείας – η αντιπροσωπεία της ένωσης κτηνοτρόφων κατέληξε σε συμφωνία επί των αιτημάτων τους και η επίτευξη συμφωνίας ανακοινώθηκε προφορικά από τον «υπουργό δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς αλλά και γραπτώς από τον «υπουργό γεωργίας», Ερκούτ Σιαχαλί.
Μετά από αυτό, οι κτηνοτρόφοι πήραν τα γεωργικά τους οχήματα και έφυγαν από τη Λευκωσία.
Σύμφωνα με την Χαβαντίς, συνολικά οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν χθες 12 ώρες και την τελική πρόταση συμφωνίας καθόρισαν από κοινού οι εταίροι της «συγκυβέρνησης» (εξ ου και η παρουσία Σερντάρ Ντενκτάς και Τζεμάλ Οζγιγίτ στις διαπραγματεύσεις, αφού είναι οι πρόεδροι του ΔΚ και ΚΚΔ αντίστοιχα) στον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν.
Πρωτοσέλιδα η Χαβαντίς γράφει ότι με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, παραμένει ίδια η τιμή της ζωοτροφής, θα απελευθερωθεί η εισαγωγή μεικτής ζωοτροφής, θα δοθούν 80 κιλά ζωοτροφής δωρεάν ανά μικρό ζώο (κατσίκι, αρνί), οριστικοποιήθηκε η τιμή του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος στις 2,80 ΤΛ (40 σεντ) το λίτρο. Η «εταιρεία γάλακτος» (που ανήκει στο ψευδοκράτος) θα παίρνει το φρέσκο γάλα στην τιμή των 1,80 ΤΛ και το «κράτος» θα επιδοτεί την τιμή αυτή με ακόμη μία ΤΛ επιπλέον.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, Μουσταφά Μπασλιάρ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι λόγω της τιμής του φρέσκου γάλακτος, οι εξαγωγές χαλουμιού προς την Τουρκία κοντεύουν να σταματήσουν ενώ ήδη σταμάτησαν οι εξαγωγές κασεριού από τα κατεχόμενα στην Τουρκία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το 50% της παραγωγής στα κατεχόμενα εξάγεται προς την Τουρκία και το άλλο 50% σε χώρες της Μέση Ανατολής όπου ωστόσο δεν μπορούν να πωλήσουν το 100% της ποσότητας.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις