Επείγει η άμεση και εκ βάθρων αναθεώρηση των κριτηρίων άσκησης του συνταγματικού προνομίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό δεν θα ασκείται σε περίπτωση καταδικασθέντων για σοβαρά αδικήματα εναντίον παιδιών, αναφέρει σε ανακοίνωση η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά τοποθετούμενη αναφορικά με το περιστατικό αποφυλάκισης καταδικασθέντα για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού.
Η Επίτροπος στη σχετική ανακοίνωση διαπιστώνει ότι η παράλειψη διασφάλισης του δικαιώματος του παιδιού θύματος στην ενημέρωση, πληροφόρηση και προστασία του, παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου θύματος.
Τα κριτήρια θα πρέπει να θεσπιστούν ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και την ενδεχόμενη ενηλικίωση του, δεδομένου ότι οι τραυματικές εμπειρίες της θυματοποίησης το ακολουθούν κατά κανόνα σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή του, προσθέτει η Επίτροπος συμπληρώνοντας ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι, έστω και εκ των υστέρων, η επίσημη πολιτεία εξέφρασε πρόθεση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Περαιτέρω η Επίτροπος παρατηρεί ότι δεν τηρήθηκαν νομοθεσίες που επιβάλλουν ενημέρωση του θύματος αναφορικά με την πρόωρη αποφυλάκιση του καταδικασθέντος και τη λήψη μέτρων για την προστασία του.
Η κ. Κουρσουμπά επισημαίνει ότι ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014 [91(Ι)/2014], ορίζει ότι, σε περίπτωση που οι διωκτικές αρχές κρίνουν ότι το θύμα κινδυνεύει από την απόλυση του κατάδικου, το ενημερώνουν και λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Διατυπώνει τη θέση ότι το γεγονός ότι το θύμα έχει, εν τω μεταξύ, ενηλικιωθεί είναι άνευ σημασίας, δεδομένου ότι ήταν θύμα αδικήματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης όταν ήταν παιδί.
Σύμφωνα με την Επίτροπο ανάλογη υποχρέωση επιβάλλεται και από τον περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμο του 2016 [Ν.51(I)/2016], ο οποίος εφαρμόζεται για ενήλικες και παιδιά, και προνοεί ρητά ότι η Αστυνομία οφείλει να ενημερώνει το θύμα, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, για τη δυνατότητα να ζητήσει να το πληροφορήσουν, τουλάχιστον, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενος ή διαπιστωμένος κίνδυνος βλάβης του θύματος, μεταξύ άλλων, για (α) την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος για αξιόποινη πράξη που το αφορά και για (β) τυχόν σχετικά μέτρα που αποφασίζονται για την προστασία του.
«Δεδομένων των πιο πάνω ήδη σε ισχύ διατάξεων της νομοθεσίας, θεωρώ ότι η παράλειψη διασφάλισης του δικαιώματος του παιδιού θύματος στην ενημέρωση, πληροφόρηση και προστασία του, στο πλαίσιο υφιστάμενων πολιτικών και μέτρων πρακτικής εφαρμογής των εν λόγω νομοθεσιών, παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου θύματος και των παιδιών θυμάτων γενικότερα, εφόσον, οι εν λόγω διατάξεις δεν φαίνεται να εφαρμόζονται» αναφέρει η Επίτροπος.
Η Επίτροπος δηλώνει περαιτέρω ότι αναμένει πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα εγκύψουν αμέσως και με σοβαρότητα στο όλο θέμα, με στόχο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και εφαρμογή πολιτικών που να διασφαλίζουν ότι δεν θα απονέμεται χάρη σε καταδικασθέντες για σοβαρά αδικήματα εναντίον παιδιών, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και από το κατά πόσο το παιδί είχε εν τω μεταξύ ενηλικιωθεί και την αποτελεσματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο την προστασία των παιδιών θυμάτων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις