"Η ψηφοφορία ενάντια στην έξοδο χωρίς συμφωνία δεν την εμποδίζει να συμβεί", προειδοποίησε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και συζήτηση του άρθρου 50.
O Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε μιλώντας στον Τύπο, ότι οι προετοιμασίες για το σενάριο χωρίς συμφωνία ολοκληρώνονται, η ΕΕ είναι έτοιμη, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν πλέον εγκρίνει σχεδόν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης και εργάζονται για τα δύο τελευταία μέτρα που πρέπει να εγκριθούν, και συγκεκριμένα για τις βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019".
Σε σχέση με το ενδεχόμενο αιτήματος μετάθεσης της ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι αν το ΗΒ ζητήσει μια τέτοια παράταση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, εναπόκειται στους 27 ηγέτες να εκτιμήσουν τον λόγο και τη χρησιμότητα της επέκτασης.
"Οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειαστούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο από το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσουν να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση", ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι τα βασικά ερωτήματα θα είναι τα εξής:
- η επέκταση αυξάνει τις πιθανότητες επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης;
- θα ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μια επέκταση επειδή θέλει λίγο χρόνο για να δουλέψει περισσότερο πάνω στην Πολιτική Δήλωση (για τη μελλοντική σχέση);
"Υπενθυμίζω ότι αυτή η πολιτική δήλωση, η οποία καθορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής μας σχέσης, θα μπορούσε να γίνει πιο φιλόδοξη τις επόμενες ημέρες, αν το επιθυμεί η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων", είπε ο Μπαρνιέ. "Εάν όχι, ποιος θα είναι ο σκοπός και το αποτέλεσμα μιας επέκτασης;" "Και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι, στο τέλος μιας πιθανής επέκτασης, δεν θα είμαστε πίσω στην ίδια κατάσταση όπως και σήμερα;" "Εν πάση περιπτώσει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει τι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ", είπε.
"Η επέκταση της αβεβαιότητας χωρίς σαφές σχέδιο θα συνέβαλε στο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις μας, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιφέρει ένα πολιτικό κόστος για την ΕΕ", εκτίμησε ο Μ. Μπαρνιέ. "Είναι η βρετανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο που πρέπει να αποφασίσουν πολύ γρήγορα τι θέλουν να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη συνέχεια", κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις