Δέσμευση για χρηματοδότηση ύψους 550 εκατ. ευρώ στο Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας σε όλο τον κόσμο, το οποίο έχει σώσει 27 εκατομμύρια ζωές από τότε που δημιουργήθηκε το 2002, ανέλαβε η ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/8, από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.
Η δέσμευση που τεχνικά ανελήφθη στο περιθώριο της Συνόδου των G7, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το νέο μέσο εξωτερικής δράσης, το οποίο θα παρέχει τον προϋπολογισμό για τη σημερινή δέσμευση, θα υιοθετηθούν από τα Κράτη Μέλη, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Ταμείο επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 12,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Μέχρι το 2023, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν στο να σωθούν επιπλέον 16 εκατομμύρια ζωές, να αποτραπούν 234 εκατομμύρια μολύνσεις, να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία κατά το ήμισυ και να δημιουργηθούν ισχυρότερα συστήματα υγείας.
Παρά τη σημαντική ιατρική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σχεδόν, σημειώνει η Κομισιόν, 1.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν προσβάλλονται από τον ιό HIV καθημερινά. Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από την ελονοσία και σήμερα η φυματίωση είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον κόσμο μεταξύ μολυσματικών ασθενειών και 10 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο.
Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ένα παγκόσμιο χρηματοδοτικό μέσο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Είναι σημαντικότερος μεμονωμένος εξωτερικός χρηματοδότης του τομέα της υγείας σε πολλές αφρικανικές χώρες. Έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά των ασθενειών αυτών, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνδεθεί με το Παγκόσμιο Ταμείο από τότε που δημιουργήθηκε το 2002. Έκτοτε, έχει συμβάλει με περισσότερα από 2,6 δισ. Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο έκτος μεγαλύτερος χορηγός του Παγκόσμιου Ταμείου, ο οποίος αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο περίπου το 5% όλων των συνεισφορών. Το Ταμείο λαμβάνει επίσης πρόσθετη στήριξη από χώρες της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τη συλλογική συνεισφορά της ΕΕ στο 50% περίπου όλων των πόρων που λαμβάνει το Παγκόσμιο Ταμείο.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι "η ΕΕ υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής του Παγκόσμιου Ταμείου από τη δημιουργία του, όταν οι επιδημίες του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης φαίνονταν ανίκητες. Και σήμερα ανακοινώνουμε μια συμβολή ρεκόρ ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα εντείνει τον αγώνα για την εκπλήρωση του στόχου του Ταμείου να σταματήσει τις επιδημίες αυτών των ασθενειών μέχρι το 2030". Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που εκπροσωπεί την ΕΕ στους G7, έκανε την ανακοίνωση στο Biarritz.
Από τη δημιουργία του, το Παγκόσμιο Ταμείο έχει λάβει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των τριών ασθενειών και την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας στον επόμενο τριετή κύκλο 2021-2023.
Η Γαλλία τώρα θα συγκαλέσει τη διάσκεψη δωρητών για την έκτη ανασυγκρότηση του Παγκόσμιου Ταμείου στις 9-10 Οκτωβρίου 2019 στη Λυών της Γαλλίας. Περισσότερες από 60 χώρες έχουν ήδη συνεισφέρει στο Παγκόσμιο Ταμείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις