Τους τελευταίους μήνες στην παγκόσμια ατζέντα κυριαρχεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της μεγάλης ανάγκης για λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Ήδη, 180 χώρες έχουν πάρει μέτρα για την διαχείριση του πλαστικού, αφού σύμφωνα με τις μελέτες του οργανισμού οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως καταλήγουν στους ωκεανούς. Στην Κύπρο έχουμε ήδη προχωρήσει, στην μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού βάζοντας τιμή στην πλαστική σακούλα αλλά και στην δέσμευση πως στο μέλλον θα απαγορευτεί πλήρως η χρήση της.
Τι γίνεται όμως με το πλαστικό που ήδη υπάρχει έξω; Τι γίνεται με όλα αυτά τα σκουπίδια πλαστικού που χρησιμοποιούσαμε αλόγιστα τόσα χρόνια; Η ανακύκλωση βοηθά στο να μαζέψουμε όλα αυτά τα πλαστικά σε ένα σημείο απομακρύνοντας την μόλυνση από το περιβάλλον, ωστόσο δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνο με την ανακύκλωση.
Η Κύπρος για πολλά χρόνια εξήγαγε στο εξωτερικό το πλαστικό που μάζευε, ωστόσο αυτό είναι στο παρελθόν, αφού πολλές αγορές έκλεισαν την πόρτα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο πολλοί εμπλεκόμενοι στον χώρο. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν τα πέναλτι που θα καλείτο να αποπληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την έλλειψη πλάνου διαχείρισης πλαστικού.
Και έτσι γεννήθηκε η CyPellets. Ανήκει στον όμιλο εταιρειών του Χρίστου Πουλλαίδη, πρώην πρόεδρου και νυν μεγαλομετόχου της ποδοσφαιρικής Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Ο όμιλος δημιούργησε ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Γ Βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα με όλες τις προδιαγραφές ενός εργοστασίου μεταποίησης πλαστικού και με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Το εργοστάσιο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2018 και αυτή την στιγμή είναι το μοναδικό εργοστάσιο του είδους του σε όλη την Μεσόγειο.
Τι κάνει η CyPellets
Το ThemaOnline επισκέφθηκε και είδε από κοντά το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις του. Μιλήσαμε με τον Μάριο Μιχαήλ, διευθυντή του εργοστασίου αλλά και όλου του ομίλου και μας ξενάγησε στον χώρο.
Η φιλοσοφία και η ιδέα πίσω από το εργοστάσιο είναι η κυκλική οικονομία του πλαστικού, δηλαδή από τον καταναλωτή το πλαστικό θα καταλήξει στα σκύβαλά, μετά θα συλλεχθεί και θα μεταποιηθεί ξανά σε πρώτη ύλη, για να ξαναγίνει προϊόν και να καταλήξει και πάλι στον καταναλωτή. Από το πλαστικό που μεταποιείται στο το εργοστάσιο μπορεί να παραχθούν από πλαστικές σακούλες οικιακής χρήσης μέχρι και τοιχώματα, καρέκλες, σκεύη, σε όλα τα προϊόντα πλαστικού.
Σημειώνεται πως ολόκληρο το κτήριο είναι οικολογικό, αφού έχει δεξαμενές αποθήκευσης νερού και πολύ σύντομα θα ντυθεί εξωτερικά με ηλιακά πάνελ.
Τον χώρο επισκέφτηκε επίσης και ένας ευρωπαίος επίτροπος ο οποίος αποκόμισε της καλύτερές εντυπώσεις. Το εργοστάσιο έλυσε μεγάλα προβλήματα για το κράτος, παράγει πρώτη ύλη για πολλούς παραγωγούς, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας ωστόσο το σημαντικότερο είναι πως κράτησε την οικολογική αλυσίδα της χώρας μας ζωντανή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις