Αγώνα δρόμου για τον έλεγχο περιοχών που αποκαλύπτονται από το λιώσιμο των πάγων κάνουν ΗΠΑ και Ρωσία, με την πρώτη να έχει το πάνω χέρι σε αυτή την νέα κόντρα, ενώ οι ΗΠΑ ακόμη ψάχνει τρόπο για να εισέλθει σε αυτές τις περιοχές.
Τα εδάφη της Αρκτικής που φανερώθηκαν με το λιώσιμο τεραστίων εκτάσεων από παγετώνες, ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία.
Η Μόσχα μέχρι τώρα, εχει εξερευνήσει πέντε νέα νησιά γύρω από το αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζέμλια (Νέα Γη) στον Αρκτικό Ωκεανό, στο πλαίσιο μίας αποστολής που διοργανώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Τα νησιά αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2016 και έχουν εμβαδόν από 800 έως 55.000 τετραγωνικά μέτρα, όπως τόνισε στο πρακτορείο Tass ο αντιναύαρχος Αλεξάντρ Μοϊσέγιεφ.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στα νέα αυτά εδάφη αφού διατηρεί 475 βάσεις στη ζώνη.
Το 25% του ΑΕΠ της Ρωσίας προέρχεται από την εκμετάλλευση της Αρκτικής, αφού διατηρεί πάνω από 40 παγοθραυστικά διαφόρων διαστάσεων και ναυπηγεί και άλλα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, διαθέτουν στην περιοχή μόνο ένα παγοθραυστικό, το πεπαλαιωμένο, μάλιστα, Polar Star της Ακτοφυλακής.
Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, Υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ, σε εκδήλωση του Brookings Institution στις 23 Οκτωβρίου, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ρωσική παρουσία στην περιοχή, διότι η νέα οδός των Βορείων Θαλασσών μειώνει τους χρόνους μεταφοράς προς την Ευρώπη και την Ασία κατά 40% σε σχέση με την πορεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Στα αρνητικά για τις ΗΠΑ, είναι πως η πορεία αυτή θα περνά μέσα από την ΑΟΖ της Ρωσίας, και μάλιστα η Μόσχα ανακοίνωσε πως τα ξένα σκάφη που ακολουθούν αυτήν την πορεία θα πρέπει να την ενημερώνουν προκαταβολικά και να πληρώνουν μεγαλύτερα τέλη διάπλου.
Στα πλαίσια αυτού του «νέου ψυχρού πολέμου» η Ουάσιγκτον επείγεται να ανακτήσει την ισχυρή παρουσία της στην Αρκτική. Μάλιστα, έχουν αυξηθεί ο αριθμός και οι δραστηριότητες των στρατιωτικών μονάδων στην Νορβηγία, ούτως ώστε να συνηθίσουν σε αυτές τις συνθήκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις