Το επίπεδο του πολιτισμού κάθε χώρας κρίνεται από το επίπεδο διευκολύνσεων και στήριξης σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικές ανάγκες, όπως τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) και δεν αρκούν μόνο οι διακηρύξεις και οι νομοθεσίες, οι οποίες εν πολλοίς δεν εφαρμόζονται, αλλά απαιτείται να δημιουργηθεί κουλτούρα, αντίληψη και δράση για στήριξη των ΑμεΑ, σημειώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, με αφορμή και πρόσφατη ερώτηση που απηύθυνε στην Κομισιόν για το θέμα.
Ο κ. Χριστοφόρου τοποθετήθηκε και για πρόσφατο περιστατικό στη Βουλή όταν ο Πρόεδρος των Παραπληγικών Δημήτρης Λαμπριανίδης ο οποίος ήταν καλεσμένος σε συνεδρίαση της Παράλληλης Βουλής, δεν είχε πρόσβαση για να προβεί στην δήλωσή του.
«Αυτό το τραγικό που παρακολουθήσαμε κι συνέβηκε στη Βουλή μας, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και δεν πρέπει να αφήνει κανένα μας ασυγκίνητο. Η υπόθεση διασφάλισης ισότιμης αντιμετώπισης, πρόσβασης, δυνατότητας στα ΑμεΑ, είναι υπόθεση όλων μας και όλοι οφείλουμε με περισσή ευαισθησία να χειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Χριστοφόρου.
Σημείωσε πως το Ευρωκοινοβούλιο σε πολλές εκθέσεις του, που όμως δεν είναι δεσμευτικές για να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν από τα κράτη - μέλη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ξεκάθαρη θέση για πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλα τα δημόσια κτήρια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους.
Όπως είπε ο κ. Χριστοφόρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε πολλάκις ότι θα δημιουργήσει ένα νέο, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ.
«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία καθορίζει στόχους και δράσεις με σκοπό να μειωθούν τα εμπόδια και να βελτιωθεί η ζωή των Ατόμων με Αναπηρίες. Επίσης οφείλουμε να τονίσουμε ότι και οι υφιστάμενες ευρωπαϊκές οδηγίες δεν εφαρμόζονται πλήρως στις χώρες μέλη. Εισηγηθήκαμε στην προηγούμενη Επιτροπή -και είναι κάτι που θα το πράξω και με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τις πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρίες και όσοι δεν συμμορφώνονται, να τους επιβάλλονται βαριές ποινές και σκληρά μέτρα», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Χριστοφόρου θεωρεί ότι αντικειμενικά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στην Κύπρο υπήρξε βελτίωση τα τελευταία χρόνια και ευαισθητοποίηση στο ζήτημα.
«Οφείλω να πω ότι και η Υπουργός Εργασίας, η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον και διακατέχεται από αυξημένη ευαισθησία στο τομέα της στήριξης των Ατόμων με Αναπηρίες. Παρά ταύτα , υπάρχει σημαντική απόσταση που οφείλουμε να διανύσουμε, με μέτρα, δράσεις και πολιτικές για στήριξη των ΑμεΑ και οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της πρακτικής και ουσιαστικής υλοποίησης όλων των ιδεών, προγραμμάτων και ευρωπαϊκών οδηγιών, τόσο των υφισταμένων όσο και αυτών που θα εκπονηθούν από την ΕΕ», σημείωσε.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως πρωτοβουλίες απαιτούνται καθημερινά από όλους μας, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ, σημειώνοντας ότι πέραν από τις εθελοντικές και άλλες οργανώσεις και την Παγκύπρια Οργάνωση Αναπήρων που είναι πολύ δραστήρια και παράγει έργο, τον πρώτο λόγο τον έχει το κράτος, το οποίο οφείλει να συντονίζει, να καθοδηγεί και να υλοποιεί.
«Γνωρίζοντας την ευαισθησία της Υπουργού Εργασίας γι’ αυτά τα θέματα , πιστεύω ότι εάν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, το Υπουργείο θα δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Επιβάλλεται η Πολιτεία να είναι αμείλικτη σε ανάλογα φαινόμενα που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, παραβιάζουν Διεθνείς Συμβάσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα και αμαυρώνουν την κοινωνία μας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο : Καμία Ανοχή, σε διακρίσεις σε βάρος Ατόμων με Αναπηρίες», ανέφερε.
«Η ερώτηση που απηύθυνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής στη πράξη της Επικυρωμένης Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Κάλεσα, την ΕΕ να διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των Αναπήρων που απορρέουν από τη Σύμβαση και ταυτόχρονα να κατοχυρώσει τη πλήρη συμμετοχή τους, σε όλες τις πτυχές στην ζωής , σε ισότιμη βάση με όλους τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου.
Επιπρόσθετα, όπως είπε, ζήτησε από την Επιτροπή , ο Προϋπολογισμός της ΕΕ να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες καθώς και να αναλάβει η Επιτροπή να παρακολουθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αναπήρων στα κράτη μέλη.
Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε στη παρέμβαση - ερώτηση του κ. Χριστοφόρου και απάντησε επισημαίνοντας ότι η Σύμβαση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020. Όπως διευκρινίστηκε, επειδή η Στρατηγική ολοκληρώνεται, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή, αποσκοπώντας στη διαμόρφωση νέου πλαισίου και πρωτοβουλιών γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα, για τη περίοδο μετά το 2020.
Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, στην απάντηση της αναφέρει ακόμη ότι απαιτεί από τα κράτη μέλη τη θέσπιση εθνικού πλαισίου για την πλήρη εφαρμογή της σύμβαση στο οποίο θα περιλαμβάνονται:
1.Στόχοι με μετρήσιμα ορόσημα, συλλογή δεδομένων και μηχανισμό παρακολούθησης.
2.Ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι η προσβασιμότητα, η πολιτική και η νομοθεσία αντανακλώνται δεόντως στη προετοιμασία και την υλοποίηση των προγραμμάτων.
3. Η Παρακολούθηση εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιείται από Επιτροπή του Οργανισμού
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις