ΔΙΕΘΝΗ

Πλεούμενο με 192 μετανάστες αναχαιτίστηκε από την μαυριτανική ακτοφυλακή δύο ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο

Πλεούμενο με 192 μετανάστες αναχαιτίστηκε από την μαυριτανική ακτοφυλακή δύο ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο

Το μαυριτανικό λιμενικό σώμα αναχαίτισε την Παρασκευή 07/12, σκάφος που μετέφερε 192 μετανάστες από την Γκάμπια εν πλω προς την Ισπανία, 48 ώρες μετά το ναυάγιο άλλου πλοίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 63 άνθρωποι στα ανοικτά της Μαυριτανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις μαυριτανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το σκάφος, που είχε αποπλεύσει από την Μπανζούλ τη 2α Δεκεμβρίου, αναχαιτίστηκε χθες στα ανοικτά των μαυριτανικών ακτών και οδηγήθηκε στη Νουαμγάρ, 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Νουαξότ.

Οι 192 πολίτες της Γκάμπιας που ευελπιστούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη αποβιβάστηκαν σε αυτή την πόλη εν αναμονή του επαναπατρισμού τους. Τους μοιράστηκαν "τρόφιμα και κουβέρτες" είναι όλοι τους "καλά στην υγεία τους" και δεν αντιμετώπισαν "κανένα πρόβλημα" στο ταξίδι τους, σύμφωνα με την πηγή.

Η αναχαίτιση του πλοίου τους σημειώθηκε μετά το ναυάγιο της Τετάρτης, σε μικρή απόσταση από τις μαυριτανικές ακτές, σκάφους το οποίο μετέφερε περίπου 200 μετανάστες που ήλπιζαν να φθάσουν στα Κανάρια, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά του βασιλείου του Μαρόκου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έκανε λόγο για 62 θανάτους, ενώ πηγή προσκείμενη στις μαυριτανικές δυνάμεις ασφαλείας για 63 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν υπήκοοι της Γκάμπιας, αλλά ανάμεσά τους ήταν επίσης 13 Σενεγαλέζοι.

Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους, κατά δεδομένα του ΔΟΜ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους (19.154) χάθηκαν στη Μεσόγειο, όπου βρίσκονται οι κύριες θαλάσσιες οδοί προς τη Γηραιά Hπειρο.

Oμως πάνω από 480 έχασαν τη ζωή τους στη δυτική Αφρική, ανάμεσά τους περίπου 160 το 2019. Το ναυάγιο της Τετάρτης ήταν το πλέον πολύνεκρό που έχει καταγραφεί φέτος σε αυτή τη θαλάσσια οδό, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Η Λάουρα Λουνγκαρότι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Μαυριτανία, εκτίμησε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στη θαλάσσια οδό της δυτικής Αφρικής είναι "τάση" η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι "η οδός της κεντρικής Μεσογείου έχει κλείσει εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη".

Η επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή από τη δυτική Αφρική προς την Ευρώπη ήταν στο παρελθόν μια από τις κύριες οδούς για τους Αφρικανούς μετανάστες που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους. Αλλά η ροή μέσω αυτής μειώθηκε λόγω της αύξησης των περιπολιών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος της Ισπανίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top