Καλύτερα επώδυνες αποφάσεις παρά να αφεθούμε απροστάτευτοι , αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας του κάθε πολίτη ατομικά και όλων συλλογικά, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και αναφερόμενος στα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό είπε ότι «προτιμώ να πάρω επώδυνες αποφάσεις, έστω και αν τελικά αποδειχθούν υπερβολικές, παρά να αφεθούμε απροστάτευτοι».
Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο ίδιος, ως ο αρμόδιος για την υγεία Υπουργός, μαζί με τους συνεργάτες του, τα στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τη συμβουλευτική ομάδα των επιστημόνων, τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), την ιατρική κοινότητα «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε την επέκταση του ιού και να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».
Είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες είναι αυστηρότερα από τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις οδηγίες αυτοπροστασίας.
«Όλοι κατανοούν ότι δίδουμε μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε ένα περιβάλλον χωρίς προηγούμενο. Σε αυτή τη μάχη γίνονται και λάθη, υπάρχουν και ατυχείς στιγμές. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και λυπούμαστε για την αναστάτωση», είπε ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι το δίλημμα δεν είναι ανάμεσα σε αυτό που θέλουμε και σε αυτό που μας αρέσει, αλλά «η επιλογή είναι μεταξύ ζωής και θανάτου».
«Ένα υπεύθυνο κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει δίχτυ προστασίας στους πολίτες του. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όλους μας τους πολίτες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται», σημείωσε.
Ο κ. Ιωάννου είπε εξάλλου ότι βάσει προγραμματισμού, η Κύπρος θα διαθέτει συνολικά στα δημόσια νοσηλευτήρια 126 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι οι έξι κλίνες βρίσκονται στο νοσοκομείο αναφοράς της Αμμοχώστου, 112 κλίνες στο ΓΝ Λευκωσίας και οκτώ κλίνες στο ΓΝ Λεμεσού.
Ανέφερε επίσης ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης, έχει εξασφαλιστεί πρόσθετος αριθμός αναπνευστήρων σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες ανάγκες. Όλο το πλάνο θα είναι σε εφαρμογή στις αρχές Απριλίου, όταν αναμένεται και η κορύφωση των περιστατικών, είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, υπάρχουν άλλοι 80 αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση των υπολοίπων περιστατικών.
Ερωτηθείς για το κόστος, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν διατεθεί 100 εκ. για τη δημόσια υγεία. Συνέχισε, λέγοντας ότι εδώ και πέντε εβδομάδες δεν λαμβάνουμε υπόψη το κόστος για οτιδήποτε χρειάζεται, είτε είναι αναλώσιμα, είτε φάρμακα, είτε εξοπλισμός, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας.
Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι το σύστημα υγείας της Κύπρου διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και στελεχώνεται από πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια.
«Να αναμένεται αύξηση περιστατικών»
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε εξάλλου ότι στις επόμενες ημέρες «θα υπάρξει μια αύξηση τον περιστατικών» στην Κύπρο, όσο υπάρχει αύξηση στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες. Είπε ακόμη ότι με το μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο, για απαγόρευση πτήσεων, ευελπιστεί ότι με την πάροδο των ημερών θα υπάρξει ύφεση.
Ο κ. Ιωάννου ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αυστηρή προσήλωση τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό. Είπε ακόμη ότι οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για την έκβαση αυτής της προσπάθειας «και είναι άδικο να καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε αυτές τις μέρες. Μείνετε σπίτι. Είναι απλό».
«Ενώ έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να αυτοπεριοριστεί, έχουμε πάρει επώδυνα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, έχουμε ζητήσει από επιχειρήσεις να κλείσουν» παρατηρούνται φαινόμενα μη συμμόρφωσης από πολλούς και λαμβάνονται καθημερινά καταγγελίες.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους σε ψιθύρους, φήμες και σε υπερβολές, που επιτείνουν την ανησυχία.
Όσον αφορά το μέτρο να τεθούν καραντίνα σε όσοι έρχονται από το εξωτερικό είπε ότι χρειάζεται η συμβολή των ιδίων. Είπε ωστόσο, ότι παίρνει μηνύματα ότι κόσμος που είναι σε καραντίνα δε υπακούει στις οδηγίες και ανέφερε ότι είναι αδύνατο το κράτος να αστυνομεύει τους πάντες. «Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπακούσει» είπε και πρόσθεσε ότι «αν δεν αντιληφθούν οι κύριοι και οι κυρίες που είναι στην καραντίνα τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, λυπάμαι πολύ αλλά θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα».
Σε σχέση με τους Κύπριους που είναι στο εξωτερικό, τους φοιτητές μας, τους γονείς και τους συγγενείς τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αφουγκράζεται την αγωνία τους. «Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες τους. Συμμερίζομαι τα παράπονά τους. Αποδέχομαι την κριτική τους. Νοιώθω τον πόνο τους. Ένα όμως θέλω να τους πω: Ότι κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας του κάθε πολίτη ατομικά και όλων μας συλλογικά» είπε.
Διαβεβαίωσε ακόμη τους πολίτες που είναι στο εξωτερικό, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν θα αφεθεί αβοήθητος από τη Δημοκρατία.
«Πρέπει να προστατευτούν τα δημόσια νοσηλευτήρια»
Για τη διασπορά του ιού σε νοσηλευτήρια είπε ότι η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων Τμημάτων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μας παροπλίζει σε έμψυχο δυναμικό και εγκαταστάσεις που τόσο έχουμε ανάγκη «όμως πάνω από όλα είναι η υγεία του προσωπικού και των ασθενών».
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να προστατευτούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, που, όπως είπε, είναι η ναυαρχίδα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των περιστατικών του κορωνοϊού.
Είπε ακόμη ότι εξέδωσε σήμερα συγκεκριμένες οδηγίες προς τον ΟΚΥπΥ με στόχο την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την προστασία των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε ερώτηση αν μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των νοσηλευτηρίων με τη χρήση ειδικών στολών, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και χρησιμοποιείται εκεί και όπου χρειάζεται, όπως για παράδειγμα από το προσωπικό των ασθενοφόρων που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά.
«Δυστυχώς ατυχήσαμε στο ότι υπήρχε διασπορά μέσω ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα. «Με τις οδηγίες που έχω εκδώσει σήμερα, στην ουσία σφραγίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία» και σταματούν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία και οι εισαγωγές. Ανέφερε ότι λειτουργούν μόνο υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως οι μονάδες αιμοκάθαρσης και υπηρεσίες για τους θαλασσαιμικούς, καθώς και τα ΤΑΕΠ για επείγοντα περιστατικά.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι σε πρώτη φάση έχουν γίνει συμφωνίες με ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λεμεσό και Πάφο για να παραπέμπεται η πλειοψηφία των περιστατικών των ΤΑΕΠ, ενώ έχει ζητηθεί από όλους τους διευθυντές των κλινικών να λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μην αφοπλιστεί ολόκληρη η μονάδα να υπάρξει ξανά κρούσμα.
Όσον αφορά το προσωπικό, είπε ότι με το διάταγμα της επιστράτευσης δόθηκαν τα εφόδια στα νοσοκομεία, ώστε να στελεχωθούν εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις με δυναμικό από τον ιδιωτικό τομέα. «Ήδη θα προχωρήσουν με επιστράτευση νοσηλευτών για να στελεχώσουν την ομάδα αιμοκάθαρσης και οπουδήποτε αλλού παρουσιαστεί πρόβλημα», είπε.
Σε σχέση με τη διασπορά κρουσμάτων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να προστατευθούν» ενώ ζήτησε από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να ενημερώσουν ξανά για τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Σε ερώτηση αν θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα μέτρα, που λαμβάνονται εδώ και έξι εβδομάδες είναι τα πιο αυστηρά, ενώ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν τα ίδια μέτρα. «Αξιολογούμε, όχι σε καθημερινή βάση αλλά ανά ώρα τα δεδομένα». Αν και εφόσον χρειαστεί, σε συνεργασία με τους επιστήμονες της ομάδας που έχει συγκροτηθεί, θα πάρουμε επιπλέον μέτρα, είπε, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι αυτά, καθώς ο ίδιος ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα ιατρεία δημόσιας υγείας έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν από τις αρχές της εβδομάδας σε κάποιες πόλεις, ενώ από την Πέμπτη λειτουργούν σε όλες τις πόλεις. Εξήγησε ότι τα ιατρεία αυτά δουλεύουν με ραντεβού για να μην υπάρξει συνωστισμός. Κάλεσε ωστόσο τον κόσμο να απευθύνεται στον προσωπικό τους ιατρό και αν ο ίδιος κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, τότε θα επικοινωνεί με συγκεκριμένο τηλέφωνο, ώστε ο ασθενής να παραπεμφθεί στα ιατρεία δημόσια υγείας.
Στόχος των εξετάσεων να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η Κύπρος, μαζί με την Ιταλία κατατάσσονται πρώτες στην Ευρώπη σε σχέση με τον αριθμό εξετάσεων που γίνονται για τον κορωνοϊό σε αναλογία πληθυσμού. Όσο γίνονται εξετάσεις, στατιστικά αυξάνεται και η πιθανότητα εντοπισμού κρουσμάτων, είπε ο Υπουργός λέγοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος του Υπουργείου, ώστε να γίνει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Ερωτηθείς αν μπορούν να αυξηθούν οι εξετάσεις δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων, πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ο Υπουργός είπε ότι ήδη γίνονται εξετάσεις στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, αλλά υπάρχει θέμα με τα αναλώσιμα αντιδραστήρια.
Ανέφερε ακόμη ότι το ΙΝΓΚ έχει προχωρήσει σε αύξηση των εξετάσεων, διενεργώντας την Πέμπτη γύρω στις 400 εξετάσεις. Είπε επίσης ότι έχει εγκριθεί πρόσφατα μηχάνημα στην Αμερική, το οποίο μπορεί να κάνει μέχρι 1000 εξετάσεις την ημέρα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να εξασφαλιστεί και στην Κύπρο, με τα μηνύματα να είναι θετικά.
Όσον αφορά την εικόνα από τα στατιστικά δεδομένα για τον κορωνοϊό, ο Υπουργός είπε ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό στην Κύπρο. Ανέφερε ωστόσο ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% του κόσμου που θα ασθενήσει από τον κορωνοϊό θα περάσει πολύ ήπια συμπτωματολογία» ενώ περίπου το 3-4% θα χρειαστεί εντατική νοσηλεία. Τα ίδια δεδομένα θα ισχύσουν και για την Κύπρο, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι η τελευταία ενημέρωση για το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται στο 0,5-1%, με τα στατιστικά να αλλάζουν διαρκώς.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει έλλειψη οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Κύπρο, ενώ σε σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και το ECDC. Μεριμνούμε για την επάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμα, είπε και κάλεσε τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν τα σκευάσματα και όλα τα απαραίτητα προϊόντα με φειδώ.
Ακόμη είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της από κοινού προμήθειας αναλωσίμων από την ΕΕ, αλλά ενώ εδώ και εβδομάδες γίνονται συντονισμένες προσπάθειες με τις Πρεσβείες της Κύπρου για προμήθεια από χώρες του εξωτερικού.
Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, όπως υπεραγορές ή φαρμακεία, είπε ότι μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό, με σεβασμό όμως στα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους.
Ο Υπουργός εξήρε τέλος την προσφορά των επαγγελματιών υγείας, των ιατρών και των νοσηλευτών και ευρύτερα όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αναμετρούνται συνεχώς με αυτό τον επικίνδυνο εχθρό, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις