Πλήρης εικόνα για τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το προσχέδιο Νόμου για τις Κυβερνητικές Εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα, δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την επέκταση των μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Του Φάνη Μακρίδη
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, καλούμενος να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, έδειξε με τις τοποθετήσεις του ότι η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις κομμάτων εμμένει στη διατήρηση του σχεδίου των κυβερνητικών εγγυήσεων, όπως αυτό έχει καταρτισθεί.
«Λανθασμένα γράφεται κάποτε ότι είναι στήριξη στις τράπεζες. Δεν είναι στήριξη στις τράπεζες» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρήθηκε, κάνει σαφή λόγο για κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις. Δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες. Χρησιμοποιούμε λεφτά από τη ρευστότητα των τραπεζών. Με ένα καθορισμένο πολύ ευνοϊκό επιτόκιο της τάξεως του 0.75-1.5%, Κάτι που δεν θα έκανε μόνος του ο τραπεζικός τομέας αν δεν γινόταν αυτό το πρόγραμμα».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για «κρατική εγγύηση κατά 70%», αλλά «και τραπεζική εγγύηση», τονίζοντας ότι «και οι τράπεζες αναλαμβάνουν ρίσκο».
Και πρόσθεσε: «Επειδή στο τέλος της περιόδου, ο μικρός επιχειρηματίας, αυτοεργοδοτούμενος, που δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο χρειάστηκε την ώρα της ανάγκης για να καλύψει κάποια από τα τρέχοντα έξοδά του, είναι τότε που έρχεται αρωγός το κράτος και η τράπεζα, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα των τραπεζών».
Στο τελευταίο σκέλος των τοποθετήσεών του, ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση στον πολιτικό κόσμο: «Δεν είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με δημοσιονομικού περιεχομένου άμεσης επίπτωσης εργαλεία. Άρα, βρισκόμαστε σε μια πορεία διαλόγου με όλα τα κόμματα. 22 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει τέτοια σχέδια και δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μια χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σ΄ αυτόν τον μεγάλο πόλεμο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ούτως ώστε να έχουμε κι εμείς ως χώρα αυτό το εργαλείο. Και κάνω έκκληση και στον πολιτικό κόσμο να δώσουμε αυτό το εργαλείο και στους δικούς μας επιχειρηματίες, τους δικούς μας τους αυτοεργζόμενους, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».
Το σχέδιο προνοεί:
• Την έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικών εγγυήσεων μέχρι 2 δις ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό την παραχώρηση δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, καθώς και την επιδότηση μέρους του επιτοκίου υφιστάμενων εξυπηρετούμενων δανείων φυσικών προσώπων, αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων.
• Το 1,75 δις θα διατεθεί αποκλειστικά για έκδοση νέων δανείων προς επιχειρήσεις κι αυτοτελώς εργαζόμενους.
• 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων φυσικών προσώπων, αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων.
• Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για τουλάχιστον 3 μήνες και το πολύ για 6 χρόνια.
• Η κυβερνητική εγγύηση για την έκδοση δανείων καλύπτει τις ζημιές που θα προκύψουν στα δάνεια που θα παραχωρηθούν με βάση το Νόμο με καθορισμένο ανώτατο όριο κάλυψης ζημιών εβδομήντα τοις εκατόν (70%) για τη Δημοκρατία και τριάντα τοις εκατόν (30%) για τα Πιστωτικά Ιδρύματα για νέα εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα δάνεια.
• Δικαιούχοι δανείων βάση του παρόντος νόμου δύναται να είναι: Επιχειρήσεις καθώς και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι οι οποίες δεν ήταν προβληματικοί/ές και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019, και δεν είχαν κατά την κριθείσα ημερομηνία καθυστερήσεις στην καταβολή οποιασδήποτε δόσης υφιστάμενου δανείου πάνω από 30 μέρες από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμβατικές τους υποχρεώσεις αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της επιδημίας του ιού COVID 19.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις