O πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν είναι επιφυλακτικός απέναντι στα κορωνο-ομόλογα και τη χρησιμότητά τους, δηλώνοντας πως "η ταχύτητα έχει σημασία", σε συνέντευξη που έδωσε στην Αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σήμερα, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προκρίνει ως ενδεδειγμένο τρόπο χρηματοδότησης τη χρήση του ESM και καλεί τα Κράτη Μέλη σε μαζική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Συγκεκριμένα ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Τόμας Μάγιερ σχετικά με τα "κορωνο-ομόλογα", ότι "αυτό παίρνει πάρα πολύ χρόνο, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι το επείγον". Ξεκαθάρισε δε ότι "η πρόκληση δεν θα αντιμετωπιστεί εάν εστιάσουμε τώρα σε αυτό το όργανο. "
Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι κατ`αρχήν, εγκρίνει την ιδέα χρηματοδότησης με κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα, και θυμίζει ότι το πρότεινε ακόμη το 2010 ως ο ηγέτης της Ευρωομάδας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά: "ακόμη και αν τα κράτη συμφωνήσουν, για να βάλουν τα "κορωνο-μόλογα", θα είχαν χρονικούς περιορισμούς".
"Όπως και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που δημιουργήθηκε το 2010, θα απαιτούσε μήνες, τουλάχιστον μισό χρόνο για την επίλυση των προβλημάτων εφαρμογής και διακυβέρνησης", εξηγεί ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup.
"Αλλά τα χρήματα χρειάζονται γρήγορα" σημειώνει και προκρίνει τις προτάσεις για την κινητοποίηση δανείων ύψους έως 410 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ESM και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). "Αυτός είναι ο σωστός τρόπος", λέει.
Ο Γιούνκερ σημειώνει δε ότι "θα χρειασθεί μαζική αύξηση του πλαισίου προϋπολογισμού της ΕΕ έως το 2027". Η πρόταση της δικής του Κομισιόν σύμφωνα με την οποία πρέπει να αυξηθεί το 1,13% του ΑΕΠ των Κ-Μ της ΕΕ, την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία, δεν επαρκεί πλέον. "Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι κατ `εξοχήν το μέσο αλληλεγγύης. Η Κομισιόν πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις δαπάνες της μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών για να ελευθερώσει σημαντικά ποσά για την πανδημία", τονίζει.
Τέλος θυμίζει το δικό του ταμείο με τα 400 δισ.ευρώ που κινητοποιήθηκαν για την ανάπτυξη και προειδοποίησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσέξουν τα βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων: "είναι μια κρίση που αφορά την υγεία, τη ζωή και το θάνατο των ανθρώπων, οπότε έχει μια εντελώς διαφορετική ποιότητα από όλες τις άλλες κρίσεις πριν από την ΕΕ ", λέει ο Γιούνκερ. Επομένως πρέπει πρώτα απ `όλα να "είναι ανοιχτοί σε νέες λύσεις, να δούμε την πραγματικότητα, να μην ενεργούμε τυφλά ιδεολογικά". Ο πρώην πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι αυτή η υπαρκτική κρίση για την Ευρώπη μπορεί να επιλυθεί μόνο από όλα τα κράτη μαζί. "Μόνα τους τα εθνικά κράτη θα αποτύχουν".
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις