Οι καταγγελίες για βία στην οικογένεια την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο οι καταγγελίες αυτές παρουσιάζουν μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ από το Γραφείο Χειρισμού Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Παιδιών του Αρχηγείου Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα την περίοδο 13/3/20 – 13/4/20 καταγράφηκαν 245 καταγγελίες σε σύγκριση με 233 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ την περίοδο 13/2/2020 – 13/3/2020 καταγράφηκαν 301 καταγγελίες και την περίοδο 13/1/20 – 13/2/20 έγιναν 283 καταγγελίες.
Όσον αφορά τον αριθμό των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, την περίοδο 13/3/20 – 13/4/20 ο αριθμός αυτός μειώθηκε και ανήλθε σε 13 σε σύγκριση με 29 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ την περίοδο 13/2/2020 – 13/3/2020 οι καταγγελίες αυτές ανήλθαν σε 22 και την περίοδο 13/1/20 – 13/2/20 ήταν σε 23.
Όσον αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ο αριθμός των καταγγελιών αυτών ανήλθε σε 18 την περίοδο 13/3/20 – 13/4/20 σε σύγκριση με 19 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ την περίοδο 13/2/2020 – 13/3/2020 οι καταγγελίες αυτές ανήλθαν σε 14 και την περίοδο 13/1/20 – 13/2/20 σε 30.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Υπεύθυνη του Γραφείου Χειρισμού Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Παιδιών του Αρχηγείου Αστυνομίας, Εγκληματολόγος Κυριακή Λαμπριανίδου ανέφερε ότι αυτά είναι ανεπίσημα στοιχεία, καθότι τα επίσημα στοιχεία ετοιμάζονται κάθε τέλος του έτους και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας
Όσον αφορά τα στοιχεία σε σχέση με τις καταγγελίες που γίνονται στην Αστυνομία για τη βία στην οικογένεια, κατά την περίοδο που διανύουμε, είπε ότι «δεν διαπιστώνεται σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τον αριθμό των καταγγελιών για βία στην οικογένεια, οι οποίες φαίνεται να κυμαίνονται σε ελαφρώς πιο χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το δίμηνο προ της περιόδου εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για πρόληψη του κορωνοϊου».
Ανέφερε, επίσης, ότι συγκριτικά με την περσινή χρονιά παρατηρείται γενικά αύξηση στις καταγγελίες για βία στην οικογένεια και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε κάποιους άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα οι οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας για καταχώρηση των υποθέσεων αυτών, ανεξαρτήτου αν το θύμα συνεργάζεται ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, για την τρέχουσα, υπό εξέταση περίοδο της πανδημίας, δεν παρατηρείται αύξηση στις εν λόγω καταγγελίες συγκριτικά με το δίμηνο που προηγήθηκε των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, είπε.
Ανέφερε ότι ο χειρισμός περιπτώσεων Βίας στην Οικογένεια και Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, βρίσκεται συνεχώς στις προτεραιότητες του Αρχηγού Αστυνομίας και οι καταγγελίες και τάσεις του φαινομένου αυτού παρακολουθούνται καθημερινά, τόσο από τα μέλη του Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια, όσο και από την Ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου.
«Είμαστε σε μία περίοδο που δρομολογούνται διάφορες νέες πρακτικές, καθώς και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των καταγγελιών αυτών, και πάντα έχοντας γνώμονα το συμφέρον των θυμάτων και των παιδιών που βιώνουν τέτοια περιστατικά», είπε.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις της Αστυνομίας για την προστασία των θυμάτων βίας στην οικογένεια και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, η κα. Λαμπριανίδου είπε ότι «η Αστυνομία κατά την τρέχουσα περίοδο και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις καταγγελίες βίας στην οικογένεια, δίδοντας τη βαρύτητα που απαιτείται στη διερεύνηση των σοβαρών αυτών αδικημάτων και προσαρμόζοντας παράλληλα τις ενέργειες της σύμφωνα με τις πρόνοιες των κυβερνητικών Διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί και εφαρμόζονται βάσει του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου».
«Νοουμένου ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν την εκδίκαση των σοβαρών και κατ’ επειγόντων υποθέσεων και την έκδοση των απαιτούμενων Δικαστικών Διαταγμάτων, η Αστυνομία διερευνά όλες τις καταγγελίες/αναφορές για ενδοοικογενειακή βία και προβαίνει, όπου επιβάλλεται στην αίτηση διαταγμάτων σύλληψης, προσωποκράτησης, ως επίσης διαταγμάτων αποκλεισμού δραστών, για την καλύτερη προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, είπε, «έχουμε μεριμνήσει, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα λήψης οπτικογραφημένων καταθέσεις από παιδιά κατά τη διερεύνηση υποθέσεων βίας στην οικογένεια, σε μεγαλύτερες αίθουσες, με σκοπό την ασφάλεια, τόσον των θυμάτων όσων και των μελών της Αστυνομίας».
Ερωτηθείσα ως προς πώς αξιοποιείται η τεχνολογία, ώστε τα θύματα να μπορούν να επικοινωνούν ευκολότερα μαζί με το Γραφείο, είπε ότι «το θέμα μας απασχολεί εδώ και καιρό και ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 είχαμε επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ώστε να αξιοποιήσουμε έξυπνες λύσεις για το σκοπό αυτό. Το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι δρομολογημένες διαδικασίες για περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, καθώς και τη χρήση τετραψήφιου αριθμού, με στόχο τα θύματα βίας στην οικογένεια / έμφυλης βίας να έχουν ευκολότερη και πιο άμεση πρόσβαση στην Αστυνομία, όταν βρίσκονται σε μία δύσκολη και κυρίως επικίνδυνη κατάσταση. Αναμένεται σύντομα να υλοποιηθούν τα πιο πάνω και να μπορούμε και εμείς να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά πλέον την τεχνολογία».
Ερωτηθείσα ως προς το πώς μπορούν τα θύματα βίας στην οικογένεια να επικοινωνούν μαζί με το Γραφείο ή να παίρνουν συμβουλές, είπε ότι «στο παρόν στάδιο τα θύματα μπορούν να επικοινωνούν με διάφορους τρόπους μαζί μας. Είτε μέσω της Γραμμής του Πολίτη 1460, είτε κατ’ ευθείαν με τους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς, είτε με το να καλούν το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια στο 22808442, και εννοείται όταν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο μπορούν να καλούν το 112 / 119».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις