Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση της πατρίδας μας υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι έντονες, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και θανόντων της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Πραστειού Μόρφου, στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “οι πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς μέσα από το διορισμό του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η επίτευξη του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου είναι μόνο μερικές από τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο τη δικαίωση του αγώνα μας”.
Είναι γνωστά, ανέφερε, τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναστολή της συμμετοχής μας στο διάλογο για το Κυπριακό. “Οι παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση της λεγόμενης navtex δεν άφηναν στη δική μας πλευρά άλλα περιθώρια από την αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων”, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι “μετά τη λήξη της τουρκικής navtex και αφού παρενέβησαν πολλοί και διάφοροι από την Ευρώπη, υπερατλαντικά και όχι μόνον, τύχαμε διαβεβαιώσεων και μηνύματος από πλευράς Τουρκίας μέσω του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να ανανεώσει τη navtex”.
Την ίδια ώρα, συνέχισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, “είχε αποχωρήσει από τα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Μπαρμπαρός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και νοουμένου ότι μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών τα τηρήσει αυτά η Τουρκία, η πλευρά μας έκρινε ότι μπορεί να επαναληφθεί ο διάλογος”.
Ανέφερε ότι “εάν υπάρξει καλή βούληση από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, η δική μας αποφασιστικότητα είναι δεδομένη. Επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, για όλους όσοι έχουν καταδικαστεί από την ιστορία και τη γεωγραφία να είναι σύνοικοι στη μικρή μας πατρίδα”.
Εμείς, είπε, “παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας και ευχόμαστε να επικρατήσει, επιτέλους, και στην άλλη πλευρά η λογική της σύνεσης, του συμβιβασμού και της δημιουργίας συνθηκών ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας στην περιοχή, συνθηκών που θα διασφαλίζουν την ευημερία όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.
Ανέφερε ότι “με αυτή την προσδοκία και την πίστη συνεχίζουμε τον αγώνα μας, χωρίς ποτέ μέσα μας να σβήνει ο πόθος της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες, χωρίς ποτέ να ξεχνούμε τα ιερά και τα όσια μας που βεβηλώθηκαν, χωρίς ποτέ να ξεχνούμε το δράμα των προσφύγων, των αιχμαλώτων, των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων, χωρίς ποτέ να ξεχνούμε τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις